Zoon van Léon Hocepied, oudere broer van Maurice Hocepied.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De Montstraat 21 (Ieper)
Burgerhuis naar ontwerp van architect M. Hocepied van 1922. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met een lijstgevel van gele baksteen met gebruik van simili- en/of Euvillesteen. Rechts hoekrisaliet van twee traveeën uitlopend op trapgevel bekroond met het driehoekige fronton.
Bikschotestraat (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkkruis ter herinnering aan de militaire en burgerlijke slachtoffers van Bikschote, uit de Eerste Wereldoorlog, van de hand van architect Marcel Hocepied. Het gedenkteken met eenvoudig Keltisch kruis maakt deel uit van een perk met achteraan een brede ruwe natuurstenen muur, opzij gesteund door twee dwarsmuurtjes en vooraan afgesloten door een hek
Pilkemseweg 130 (Ieper)
Gaaf bewaarde hoeve ‘Foch farm’ uit de wederopbouwperiode, gebouwd in de jaren 1920 in regionalistische architectuur, vermoedelijk door architect Marcel Hocepied.
Kemmelstraat 17 (Heuvelland)
Hoeve, heropgebouwd naar ontwerp van architect Marcel Hocepied van 1921; naar verluidt vooroorlogse hoeve dieper in gelegen.
Hooghofstraat 4 (Heuvelland)
Onderwijzerswoning van de voormalige jongensschool, opgevat als een alleenstaand breedhuis midden tuin, aan straatzijde met haag en laag bakstenen muurtje tussen pilasters, onder ezelsrug. Verankerde gele baksteenbouw naar ontwerp van architect M. Hocepied uit het begin van de jaren 1920.
Bikschotestraat (Langemark-Poelkapelle)
Georiënteerd bedehuis midden omhaagd kerkhof met onder meer bakstenen kruiswegstaties, oorlogsgedenkteken en kapel. Huidige, neogotische hallenkerk naar ontwerp van architect M. Hocepied van 1921: imitatieve wederopbouw van een laatgotische hallenkerk met westtoren, traditioneel kerkschema van het kustgebied; hersteld en vergroot naar ontwerp van architect J. Lernould van 1863-64 en toen voorzien van een uitgewerkte vierkante toren overgaand in een achthoek.
Sint Machutusweg 2A (Heuvelland)
Georiënteerd bedehuis met omringend kerkhof. De laatgotische hallenkerk uit de 15de eeuw met westtoren werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest; heropgebouwd naar ontwerp van M. Hocepied; gedateerd 1923, zie jaarsteen boven het westportaal. Grosso modo naar vooroorlogs uitzicht heropgebouwde hallenkerk met westtoren echter verlengd met één travee; architecturale uitwerking gekenmerkt door een teruggrijpen naar streekeigen elementen.
Sint Janstraat 2 (Langemark-Poelkapelle)
Pastorie met diepe, omhaagde tuin, ten oosten van de kerk. Burgerhuis in regionale neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect M. Hocepied van 1922 ter vervanging van traditioneel, 19de-eeuws pastorietype. Breedhuis bestaande uit een linker gedeelte van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts wolfseind, en een rechter gedeelte van één travee en één bouwlaag eveneens onder zadeldak.
Bikschotestraat 101 (Langemark-Poelkapelle)
Voormalige gemeentelijke jongensschool met aanpalende onderwijzerswoning, naar ontwerp van architecten L. en M. Hocepied (Moeskroen) van 1922.
Diksmuidestraat 21 (Langemark-Poelkapelle)
De achterin gelegen wederopbouwhoeve telt twee vrijstaande gebouwen, die omstreeks 1923 ex situ werden heropgebouwd. Tegen en nabij de hoevegebouwen zijn recentere loodsen gebouwd.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hocepied [online], https://id.erfgoed.net/personen/2793 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.