Persoon

Hompus, Ferdinand

ID
2816
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2816

Beschrijving

Antwerps architect, zoon van Joseph Antoine Hompus en door hem opgeleid en beïnvloed. Ze werkten heel lang samen, in dezelfde stijl, gekenmerkt door een rijk versierde neoclassicistische stijl. Daarnaast maakte hij ontwerpen in alle neostijlen die in zijn tijd gangbaar waren.

  • VAN LOO A. 2003: Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot nu, Antwerpen, 353.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Ferdinand Hompus

Van Ertbornstraat 9 (Antwerpen)
Dit statige neoclassicistische burgerhuis werd in 1883 opgericht naar ontwerp van architect Ferdinand Hompus in opdracht van Meurisse.


Brouwerij De Leeuw

Coebergerstraat 49, 49A (Antwerpen)
Brouwerij in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Ernst Schulte-Hülsenbeck, naar een onwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1881.


Burger- en winkelhuis in neoclassicistische stijl

Mutsaardstraat 9-11 (Antwerpen)
Burger- en winkelhuis in neoclassicistische stijl, oorspronkelijk de twee rechter panden van een geheel van volkomen symmetrisch geheel van vijf woningen, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1889. Opdrachtgever was graaf Horace van der Burch (Brussel, 1848-Brussel, 1945).


Burgerhuis in eclectische stijl

Albert Grisarstraat 16 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer A. van Peborgh, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1899. Het hotel Van Peborgh behoort tot het rijpe werk van Ferdinand Hompus, die vanaf 1875 tot begin jaren 1910 als zelfstandig architect actief was.


Burgerhuis in eclectische stijl

Grétrystraat 29-31 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1888. Opdrachtgever was de van oorsprong Hongaars-Joodse diamantair Michel Feher (°Fadd, 1852). Gelijktijdig met het hotel liet de firma Feher & Cie op het achterliggende terrein een grote diamantslijperij optrekken.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Reyndersstraat 22 (Antwerpen)
Burgerhuis met een gevelfront in neoclassicistische stijl door Joseph Martin Ryssens de Lauw uit 1867. Het betrof vermoedelijk de verbouwing van een bestaand pand uit de vroege 19de eeuw, in opdracht van de heer J. Hollants. Mansardedak door de architect Ferdinand Hompus uit 1882.


Burgerhuis in neotraditionele stijl

Breughelstraat 21 (Antwerpen)
Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Constant Van Noten, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1882. De rijwoning behoort tot het vroege oeuvre van Ferdinand Hompus, die vanaf 1875 tot begin jaren 1910 als zelfstandig architect actief was.


Café in neoclassicistische stijl

Sint-Pietersvliet 8 (Antwerpen)
Café in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Kintsschots, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1883. Gesloopt.


Drie traditionele diephuizen

Lange Nieuwstraat 150-154 (Antwerpen)
Drie traditionele diephuizen van elk twee traveeën en twee bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 16de eeuw of het eerste kwart van de 17de eeuw.


Etablissements Carlier

Meirbrug 2, Schoenmarkt 22, Wiegstraat 4 (Antwerpen)
Complex van appartementen en handelszaak in art-decostijl en modernisme, met een vleugel in de Wiegstraat, naar een ontwerp door de architect Alfons Van Braekel uit 1935.


Geheel van drie eclectische burgerhuizen

Peter Benoitstraat 16-22 (Antwerpen)
Geheel van drie burgerhuizen in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1896. Opdrachtgever was de aannemer Jean Nicolas Andriessens, van omstreeks 1875 tot 1883 vennoot in het bedrijf J.B. De Graef & J.N. Andriessens, aannemers van bouw-, timmer- en schrijnwerken gevestigd in de nabije Teichmannstraat.


Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Lange Leemstraat 95-97 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Henri Grewel, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1877.


Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Grote Pieter Potstraat 32-34 (Antwerpen)
Geheel van twee volgens repeterend schema gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van baron Auguste Franz Joseph van Haeften-Reusens, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1884.


Gekoppelde herenhuizen in eclectische stijl

Oudaan 16-18 (Antwerpen)
Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde herenhuizen in eclectische stijl, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1879. Opdrachtgevers waren de arts, chirurg en verloskundige Polydore Comein en de notaris Antoine Joseph Jacques de Duve. De panden werden in 1880 na de verbreding van de Oudaan opgetrokken, op gronden van de familie Geelhand.


Herenhuis in eclectische stijl

Jacob Jordaensstraat 33 (Antwerpen)
Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer A. Passenbronder, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1885. De bouwheer valt wellicht te identificeren met de industrieel en kunstverzamelaar Albert Passenbronder, die aan de oorsprong lag van de badplaats De Haan.


Herenhuis in eclectische stijl

Lamorinièrestraat 229 (Antwerpen)
Herenhuis in eclectische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1888. Bouwheer was de kolenhandelaar Edmond Joseph Antoine Steppe, van de firma Steppe-De Block.


Herenhuis in neorégencestijl

Bollandusstraat 11, Britselei 16 (Antwerpen)
Herenhuis in neorégencestijl gebouwd in opdracht van Joseph Daverveldt, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1910. Samen met het hotel dat een bestaand pand verving, werd aan de Bollandusstraat een garage met chauffeurswoning opgetrokken.


Herenhuis voor Guillaume Meurisse

Quellinstraat 38 (Antwerpen)
Neoclassicistisch herenhuis, in 1875 ontworpen door architect Ferdinand Hompus in een rijk gedecoreerde stijl die typisch is voor zijn oeuvre. Hij diende het bouwdossier in voor de Guillaume Meurisse-Lambo, die hij tot zijn vaste klanten mocht rekenen.


Kantoorgebouw in eclectische stijl

Korte Klarenstraat 2 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in eclectische stijl, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1891. Opdrachtgever was Franz Reinemund (1858-1934), een van oorsprong Duits zakenman met belangen in talrijke industriële ondernemingen, eveneens actief in de amusementssector.


Klooster van de zusters maricolen

Minderbroedersrui 13 (Antwerpen)
Klooster in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Jeanne Cop, overste van de zusters maricolen, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1890. De zusterorde had zich hier in 1863 gevestigd. Neogotische kapel uit 1877, en restant van een zomerhuis uit 1738.


Meergezinswoning met kolenhandel

Vlaamsekaai 11 (Antwerpen)
In 1880 dient architect Ferdinand Hompus een bouwaanvraag in voor de bouw van een huis met paardenstal, remises en magazijn in naam van kolenhandelaar Edmond Steppe-De Block.


Meergezinswoning met kolenhandel van G. Le Comte

Vlaamsekaai 6 (Antwerpen)
In 1881 dient architect Ferdinand Hompus een bouwaanvraag in voor de bouw van een huis in naam van Gr. Le Comte de Mey. G. Le Comte vestigt hier kort na de bouw een kolenhandel, zoals blijkt uit het opschrift in de natuurstenen band op de gevel en uit de milieuvergunningen.


Meesterwoning in eclectische stijl

Mozartstraat 25 (Antwerpen)
Meesterwoning met koetshuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de luitenant Oscar Mathias Houa-Mariani, naar ontwerp van Ferdinand Hompus uit 1886. Verbouwd voor Louis Schaeffer-Demblon, naar ontwerp van Louis Corneel Buisseret-Fierens uit 1896.


Museum Nottebohm

Mutsaardstraat 13 (Antwerpen)
Gebouw in neorenaissancestijl op de hoek van Mutsaardstraat en Lange Noordstraat, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1866. Het pand werd als privé-museum opgericht door Diederich Wilhelm (Guillaume) Nottebohm (Bielefeld, 1787-Berchem, 1871), voor de kunstcollectie die hij in 1866 had geërfd van zijn overleden oudere broer Johann Abraham Nottebohm (Bielefeld, 1783-Delfshaven, 1866).


Neoclassicistisch burgerhuis

Paleisstraat 35 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische burgerwoning werd in 1896 ontworpen door architect Ferdinand Hompus in opdracht van C.J. Janssens-Van Steen. Deze eigenaar bouwde een jaar later de naastgelegen woning op nummer 33.


Neoclassicistisch burgerhuis

Mechelsesteenweg 90 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1883. Opdrachtgever was E. Niguet, uitbater van de chemiserie Niguet Frères gevestigd Huidevettersstraat 2-4.


Neoclassicistisch burgerhuis

Suikerrui 28 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1858 opgetrokken in opdracht van Charles Verbuecken. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Winkelpui door Ferdinand Hompus uit 1884.


Neoclassicistisch ensemble

Lange Van Ruusbroecstraat 80-84, Walvisstraat 1-7 (Antwerpen)
In 1907 lieten de erfgenamen van Baron Edouard Nottebohm op de hoek van de Walvis- met de Lange Ruusbroecstraat een ensemble van zeven huizen bouwen in een strenge neoclassicistische stijl. De architect van de zeven nieuwe huizen was Ferdinand Hompus, een Antwerps architect die zowel in neoclassicistische als in neo-Vlaamserenaissance-stijl werkte.


Neoclassicistisch ensemble

Lange Van Ruusbroecstraat 112-116, Nottebohmstraat 43-47 (Antwerpen)
In 1907-1908 lieten de erfgenamen van Baron Edouard Nottebohm op de hoek van de Nottebohm- met de Lange Van Ruusbroecstraat een ensemble van zes huizen bouwen in een strenge neoclassicistische stijl.


Neoclassicistische winkelpanden

Amerikalei 85-87 (Antwerpen)
Twee hoge neoclassicistische meergezinswoningen van vier bouwlagen en drie traveeën onder zadeldaken, gebouwd voor A. Peeters naar een ontwerp van 1882 van Ferd. Hompus.


Pakhuis met kantoor in eclectische stijl

Falconplein 31 (Antwerpen)
Pakhuis met kantoor in eclectische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1897. Opdrachtgever was Ferdinand Coosemans, handelaar in kruidenierswaren. Het complex werd in 2016-2017 gerenoveerd tot woningen met handels- of kantoorruimte op de begane grond.


Slagerij in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Steenhouwersvest 48 (Antwerpen)
Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in opdracht van de slager Raes-Daems, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1879.


Traditioneel herenhuis

Markgravestraat 14 (Antwerpen)
Traditioneel herenhuis van vier traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen, door middel van muurankers gedateerd 1567. De derde bouwlaag van de voorbouw werd toegevoegd tijdens de late 18de of de vroege 19de eeuw.


Twee neoclassicistische appartementsgebouwen

Appelmansstraat 17-19 (Antwerpen)
Deze twee grote neoclassicistische huizen werden rond 1868 gebouwd als een samenstel van twee identieke woningen van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedaken met fraai versierde dakvensters.


Twee winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance- en neoclassicistische stijl

Nationalestraat 61-63 (Antwerpen)
Geheel van twee winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance- en neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1879. Opdrachtgever was de Parijse ‘entrepreneur’ Hubert Pierquin, die in 1876 van de stad Antwerpen de concessie verwierf voor de aanleg en de verkaveling van de Nationalestraat.


Villa Albert met portiers- en hovenierswoning en tuin

Edward Caertsstraat 39, Weerstandersstraat 60-62 (Antwerpen)
Groot landhuis of kasteelvilla in cottagestijl uit 1894, in 1921 gekend als Beukenhout en later als Beukenhof met portiers- en hovenierswoning gelegen in een ruime siertuin met vijvers.


Winkelhuis In 't zicht der Schelde

Scheldestraat 22 (Antwerpen)
Het winkelhuis In 't zicht der Schelde werd in 1881 ontworpen door architect Ferdinand Hompus in opdracht van J.B. Kets. Het ontwerp werd in 1884 gepubliceerd in L’Emulation.


Winkelhuis in eclectische stijl

Sint-Aldegondiskaai 40 (Antwerpen)
Imposant winkelhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1876. Opdrachtgever was de slager Nathan David Roost-Strauss.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Steenhouwersvest 15 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl, ingeplant op de nieuwe verbrede rooilijn van de Steenhouwersvest, waarvoor in 1882 een bouwvergunning werd verleend aan de architect Ferdinand Hompus, in naam van bouwheer Van Baggaerde. Het bouwdossier staat echter al sinds 1930 als vermist geregistreerd.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Lange Koepoortstraat 34 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Volckerick, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1876.


Thema's

Ontwerper van

Graaf van Egmontstraat

Raafstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hompus [online], https://id.erfgoed.net/personen/2816 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.