Persoon

Hompus, Joseph Antoine

ID
2817
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2817

Beschrijving

Antwerps architect, vader van Ferdinand Hompus. Van Joseph Antoine Hompus zijn in het Antwerpse stadsarchief vanaf 1859 tot eind jaren 1870 teintallen bouwdossiers voor de bouw van woningen te vinden. Veel daarvan diende hij in in eigen naam, wat doet vermoeden dat hij tevens investeerder was. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een voorliefde voor soms rijk versierd neoclassicisme en Second Empire. Hij was medestichter en voorzitter van de KMBA.

  • VAN LOO A. 2003: Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot nu, Antwerpen, 353.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Schermersstraat 40 (Antwerpen)
Burgerhuis in Louis-Philippestijl naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1862. Opdrachtgever was de confiseur Michel Tschander, consul van Zwitserland.


Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Sint-Paulusstraat 17 (Antwerpen)
Burgerhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van de heer Thys, naar een ontwerp door de architect Joseph-Antoine Hompus uit 1860.


Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Oude Koornmarkt 66 (Antwerpen)
Burgerhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van J. Hartog, naar ontwerp door Joseph Antoine Hompus uit 1858.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Zirkstraat 37 (Antwerpen)
Burgerhuis met dubbelhuisopstand in neoclassicistische stijl op de hoek van Zirkstraat en Stoelstraat, gebouwd in opdracht van de broers C. en A. Van de Zanden, naar een ontwerp door Edmond Leclef uit 1874. Eerder ontwerp door Joseph Antoine Hompus uit 1873.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Wapper 6 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1875. Opdrachtgever was Jean Charles Sel-De Bie, verbonden aan de firma P.C. De Bie, ‘agent d’affaires et d’assurances’. Gesloopt voor de bouw van de nieuwe kantoren van de Generale Bank omstreeks 1983.


Geheel van twee burgerhuizen met traditionele kern

Groenplaats 28 (Antwerpen)
Twee breedhuizen van respectievelijk twee en vijf traveeën, oorspronkelijk twee bouwlagen hoog, het linker pand met insteekverdieping onder zadeldaken. Met een traditionele kern die opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw, werden de minstens sinds 1830 samengvoegde, later in de 19de eeuw verhoogd.


Herenhuis in second-empirestijl

Kloosterstraat_AN 52 (Antwerpen)
Herenhuis in second-empirestijl naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1860. Opdrachtgever was Joseph Lefebvre (Antwerpen, 1818-Mol, 1891), aannemer van openbare werken en liberaal schepen van Openbare Werken van 1872 tot zijn overlijden in 1891.


Herenhuis in second-empirestijl

Leguit 15 (Antwerpen)
Herenhuis in second-empirestijl gebouwd in opdracht van Jean Van Noten, naar ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1866.


Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

Huikstraat 12-14 (Antwerpen)
Meergezinswoning in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Franceus, naar een ontwerp door Joseph Antoine Hompus uit 1872. Het gebouw behoort tot het late oeuvre van de architect, van wie in Antwerpen een groot aantal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1858 tot 1878.


Museum Nottebohm

Mutsaardstraat 13 (Antwerpen)
Gebouw in neorenaissancestijl op de hoek van Mutsaardstraat en Lange Noordstraat, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1866. Het pand werd als privé-museum opgericht door Diederich Wilhelm (Guillaume) Nottebohm (Bielefeld, 1787-Berchem, 1871), voor de kunstcollectie die hij in 1866 had geërfd van zijn overleden oudere broer Johann Abraham Nottebohm (Bielefeld, 1783-Delfshaven, 1866).


Neoclassicistisch burgerhuis

Belgiëlei 196 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de heer Wuyts, naar een ontwerp door Joseph Antoine Hompus uit 1862. De heer G. Melges liet de oorspronkelijke mezzanine in 1876 door Edmond Leclef verhogen tot een volwaardige tweede verdieping.


Neoclassicistisch winkelhuis

Melkmarkt 26 (Antwerpen)
Neoclassicistisch winkelhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder een zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Winkelpui in second-empirestijl door Joseph Antoine Hompus uit 1863.


Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen

Appelmansstraat 13-15 (Antwerpen)
In 1870 diende architect Joseph Antoine Hompus een bouwaanvraag in voor de bouw van dit samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen, in opdracht van mevrouw H. Govaerts.


Second empire burgerhuis

Italiëlei 60 (Antwerpen)
Deze opvallend versierde burgerwoning in seconde empire werd in 1869 ontworpen door architect Joseph Antoine Hompus voor de fruithandelaar Richard Blanchard.


Traditioneel diephuis

Torfbrug 8 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis oorspronkelijk met trapgevel van drie traveeën en drie bouwlagen uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, in neoclassicistische stijl aangepast met een bijkomende mezzanine door Joseph Antoine Hompus in 1869.


Traditioneel diephuis met Mariabeeld

Lange Koepoortstraat 16 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis op de hoek van Lange Koepoortstraat en Zwartzustersstraat, dat in kern minstens opklimt tot de eerste helft van de 17de eeuw. Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Rozenkrans op de hoek.


Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Korte Koepoortstraat 5 (Antwerpen)
Winkelhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van de heer Thys, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1861.


Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Korte Koepoortstraat 6 (Antwerpen)
Winkelhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van de heer Thys, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1861.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Klapdorp 41 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Michielsens, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1867.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Kaasbrug 2 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl met second-empire-inslag op de hoek van Kaasbrug en Huikstraat, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1863, uitgevoerd in 1864. Opdrachtgever was de heer H. Krijn, die wellicht valt te identificeren met de wijnhandelaar Henri Jacques Krijn-Huybrechts (Antwerpen, 1830-Antwerpen, 1920).


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Gorterstraat 6 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Michiels, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1876. Gesloopt omstreeks 1987 voor de bouw van het wooncomplex Guldenberg.


Woning Chapman en Blanchard

Italiëlei 54 (Antwerpen)
Deze apart vormgegeven neoclassicistische woning werd in 1871 ontworpen door architect Joseph Antoine Hompus in opdracht van de Engelse fruithandelaars Wiliam Chapman en Richard Blanchard, die hij tot zijn vaste klanten kon rekenen.


Thema's

Ontwerper van

De Moystraat

Van Eycklei