Persoon

Horta, Victor

ID: 2827   URI: https://id.erfgoed.net/personen/2827

Beschrijving

Voor meer informatie: http://www.hortamuseum.be/main.php?lang=nl∂=horta&page=biographie


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Begraafplaats

Namenstraat 60 (Zaventem)
De begraafplaats werd aangelegd ter vervanging van het kerkhof rond de parochiekerk, in 1929 wordt op het kadaster de aankoop van het perceel geregistreerd.


Burgerhuis ontworpen door Victor Horta

Twaalfkameren 49 (Gent)
Lijstgevel van drie bouwlagen met verspringend aantal traveeën onder zadeldak samen met nummers 51-53 opgetrokken naar ontwerp van Victor Horta in 1885.


Dokterswoning in art nouveau

Jan Van Rijswijcklaan 62 (Antwerpen)
Dokterswoning in art nouveau, gebouwd in opdracht van Modest Terwagne, naar een ontwerp van architect Victor Horta uit 1909. De arts Modest Terwagne (1864-1945), notoir vrijmetselaar en politiek kopman van de Antwerpse socialisten, was gemeenteraadslid van 1897 tot 1920 en volksvertegenwoordiger van 1900 tot 1919.


Graf en grafteken Huybrechts-Coppejans

Visitatiestraat (Gent)
Het grafteken van de familie Huybrechts-Coppejans werd in 1893-1895 ontworpen door Victor Horta in art-nouveau-stijl.


Graf en grafteken voor Louis Artan

André Geryllaan zonder nummer (Koksijde)
Grafteken voor de marineschilder Louis Artan de Saint-Martin, in 1890 ontworpen door Victor Horta in vroege art-nouveau-stijl.


Grafteken door Pieter Braecke

Namenstraat 60 (Zaventem)
Grafteken voor de art-nouveaubeeldhouwer Pieter Braecke (1856-1938).


Het graf en grafteken Carpentier-Huybreghts

Engelsenlaan zonder nummer (Ronse)
Het grafteken voor het echtpaar Carpentier-Huybreghts dateert van 1920 en is een kopie van het grafteken van de familie Huybrechts-Coppejans (Gent, kerkhof van Sint-Amandsberg) dat in 1893-1895 werd ontworpen door Victor Horta in art-nouveaustijl.


Landhuis Féron

Goede Luchtlaan 18 (Sint-Genesius-Rode)
Landhuis in art-nouveaustijl, gebouwd in 1904-1905 naar ontwerp van Victor Horta.


Meisjeskostschool Les Peupliers

Bolwerkstraat 25 (Vilvoorde)
Meisjeskostschool met onderkomen in een negentiende-eeuws pand, op het kadaster geregistreerd in 1872 en aansluitende turnzaal naar ontwerp van Victor Horta, op het kadaster geregistreerd in 1905.


Monument Edouard Remy

Herbert Hooverplein zonder nummer (Leuven)
Het monument werd ontworpen door architect Victor Horta; het beeldhouwwerk staat op naam van de bekende Brusselse beeldhouwer Pieter Braecke. Het werd opgericht als eerbetoon aan deze belangrijke 19de-eeuwse Leuvense politicus en industrieel.


Standbeeld dichter Prudens Van Duyse

Vlasmarkt zonder nummer (Dendermonde)
Standbeeld van dichter Prudens Van Duyse (Dendermonde 1804 – Gent 1859). Opgericht in 1893 op initiatief van het Dendermondse stadsbestuur, naar een ontwerp van beeldhouwer Godfried Devreese en architect Victor Horta.


Stedelijke Begraafplaats

Engelsenlaan zonder nummer (Ronse)
Aangelegd naar ontwerp van architect P.D. Velleman van 1810-13, vermoedelijk slechts uitgevoerd in 1821, tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgebreid naar de Leuzesesteenweg. IJzeren toegangspoort in de Engelsenlaan, zij-ingang in de Leuzesesteenweg.


Twee burgerhuizen ontworpen door Victor Horta

Twaalfkameren 51-53 (Gent)
Twee enkelhuizen van samen zes traveeën met drie bouwlagen en zadeldak, opgetrokken naar ontwerp van Victor Horta in samenwerking met beeldhouwer Leroy en schilder De Witte, gedateerd en gesigneerd op terracottareliëf 1885.


Villa Carpentier met tuin

Doorniksesteenweg 9 (Ronse)
Landhuis in art-nouveaustijl, gebouwd als buitenhuis van garenfabrikant V. Carpentier en echtgenote M. Huybrechts naar ontwerp van architect Victor Horta van 1899, voltooid in 1903. Wordt beschouwd als de enige villa van Horta met omgevende tuin waar het totaalconcept bewaard bleef.


Villa Les Bruyères

Elzeelsesteenweg 541 (Ronse)
Villa "Les Bruyères" met omringende tuin van meer dan 2 ha. Aan achtergevel, westzijde van kasteeltje, met panoramisch gezicht op de stad Ronse en omgeving.


Thema's

Ontwerper van

Zeedijk-Wenduine