Persoon

Hoste, Gustave

ID
2832
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2832

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning

Sint-Michielstraat 53 (Tielt)
Architectenwoning gebouwd in 1893 als eigen woonhuis en ontwerp van stadsarchitect Gustaaf Hoste (Gent, 1850 - Wingene, 1918), tevens leraar-directeur van de Stedelijke Kunstacademie en ontwerper van het nieuwe postgebouw (1909). In 1935 wordt het huis eigendom van Benoni David die tijdens de Tweede Wereldoorlog burgemeester is.  In 1959 wordt aan de zuidzijde de annex met garage gebouwd.


Belfort en halle

Markt (Tielt)
Belfort en halle centraal gelegen op de "Neermarkt". Het huidige uitzicht van het belfort dateert grotendeels van 1558-1560 met de gesloten romp opklimmend tot de 14de (romp) en 15de (gewelf) eeuw en de in 1620 aangebrachte campanile. De gaanderijen en de traptoren zijn herbouwd op het einde van de 19de eeuw.


Dekenij van de Sint-Pieterskerk met tuin

Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat. Neoclassicistisch hoekpand met vermoedelijk laat-18de-eeuwse kern en historiserend uitzicht met traditionele inslag na de verbouwing in 1934. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; afgeronde hoektravee. Baksteenbouw op hoge natuurstenen sokkel in kruisverband. Risaliserende lijstgevel verticaal afgelijnd door geblokte banden onder meer aan de hoeken.


Gemeentelijke begraafplaats

Poekevoetweg (Ruiselede)
Gemeentelijke begraafplaats in gebruik genomen vanaf 1908. De verordening van 1784, uitgevaardigd door keizer Jozef II, verbood het begraven rond de kerk met de bedoeling de graven buiten de woonkernen te bannen. Een nieuwe verordening van 1804, nu van de Franse overheid, spoort ook de bevolking van Ruiselede aan een locatie te zoeken voor een nieuwe begraafplaats.


Klooster De Hoop met wijk- of Poelbergschooltje

Poelberg 1, 1A (Tielt)
Voormalig klooster "De Hoop" met wijk- of Poelbergschooltje, opgericht in 1882 op de top van de Poelbergheuvel. U-vormig complex in sobere neogotische en traditionele stijl, met voormalig kloosterhuis aan zuidzijde en aanpalende voormalige klasvleugels omheen de speelplaats. Aan de straat, laag omhaagd ondiepe voortuin en stoepje. IJzeren toegangshekjes tussen natuurstenen pijlers in neogotische vormgeving.


Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof

Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof, bij aanvang in 1844 Vincentius a Paulo genoemd. Ontstaan in 1833 vanuit het initiatief van de zusters Francisca en Theresia Bals en onderpastoor Louis Goeminne tot oprichting van een klein schooltje met woning. Ommuurd gebouwencomplex voornamelijk opgericht in de loop van de 19de eeuw, verder uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan de straatzijde, hoofdvolume van elf traveeën en vier bouwlagen, geflankeerd aan oostzijde door een woonhuis in traditionele stijl van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel uit 1860; haakse oostvleugel met centraal neogotische kapel van 1892 naar ontwerp van Gustaaf Hoste; aan de noordzijde, parallelle vleugel met haakse uitbouw; aan westzijde, langsheen de Groenestraat, recentere haakse vleugel die de parallelle vleugels verbindt. In uiterste noorden kloostertuin, voorzien van hoge ommuring en met witgecementeerde grot met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


Neogotische pastorie

Kerkstraat 8 (Bredene)
Gelegen te midden van tuin; gebouwd in 1908 naar ontwerp van architect Gustave Hoste (Tielt) ter vervanging van een oudere pastorie, een witgekalkt laag rijhuis aan de straat. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen); lage rechter zijvleugel van vier traveeën onder soortgelijke bedaking.


Onderpastorie

Henri D'Hontstraat 21 (Tielt)
Volgens kadaster worden in 1907 twee huisjes die eigendom zijn van pastoor Adolph Debreuck afgebroken en vervangen door een nieuwbouw in neogotische stijl naar ontwerp van de Tieltse architect Gustaaf Hoste. Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag van vijf/ drie traveeën onder zadeldak in zwarte geglazuurde mechanische pannen.


Parochiekerk Heilig Hart

Heilig-Hartplein 1 (Gent)
Gesitueerd op het geplaveid en deels met bomen omzoomd plein tegenover de Heilig-Hartstraat. Parochie erkend in 1877. Ter vervanging van de houten noodkerk opgericht in 1881-1883 naar ontwerp van architect G. Hoste. Driebeukige basilicale kerk van vijf traveeën, transept van twee traveeën, koor met apsis en twee apsidiolen.


Parochiekerk Sint-Agnes

Stroomkesstraat 11 (Deinze)
Parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof, gebouwd in 1857 in neoromaanse stijl naar ontwerp van Jan August Clarysse ter vervanging van de oude bouwvallige en te klein geworden nog deels romaanse kerk.


Parochiekerk Sint-Amandus

Oostrozebekestraat 2 (Ingelmunster)
Georiënteerd bedehuis, ten westen uitkijkend op de Markt. Omringend plantsoen op de plaats van het in 1887 opgeruimd kerkhof, met ten noorden neogotische Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1886 en zeven kapelletjes van 1919-1920, met voorstelling van de zeven smarten van Maria.


Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Oudekerkstraat 8 (Oudenburg)
Voormalige Sint-Eligiuskerk, overgebleven gedeelte van een in oorsprong romaanse, georiënteerde en transeptloze basilicale kerk. Apsis, koor, sacristie en middentoren zijn gerestaureerd, terwijl de middenbeuk met overblijfselen van de westgevel en scheiboogarcades zijn geconserveerd als ruïne. Centraal gelegen in een trapeziumvormig kerkhof, ommuurd en aan Oudekerkstraat omzoomd met populierenrij.


Parochiekerk Sint-Jozef

Brezendedreef 6 (Maldegem)
Beeldbepalende, ten westen van de dreef ingeplante imposante neogotische Sint-Jozefkerk uit 1877-1879 naar ontwerp van architect G. Hoste met deels ommuurde en omhaagde site met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van VII weeën en Lourdesgrot uit 1922.


Parochiekerk Sint-Jozef van Kastel

Ganzenberg (Hamme)
Parochiekerk Sint-Jozef van het afgelegen, zuidelijke gehucht Kastel. Dit geïsoleerd liggende kerkdorp is aan drie zijden omgeven door de Schelde. Naar het westen georiënteerde kerk in de woonkern van Moerzeke-Kastel.


Parochiekerk Sint-Martinus en Sint-Eutropius met kerkhof

Ardense Jagersstraat-Gottem 5B (Deinze)
Mogelijk is de vierkante onderbouw van de kruisingstoren van romaanse oorsprong. Behouden vroeggotisch koor en transept van het eenbeukig kruiskerkje vermoedelijk uit eind 13de eeuw. Achthoekige klokkenkamer van Lediaanse steen toegevoegd eind 14de tot 15de eeuw. In 1951-53, huidig eenbeukig schip van vijf traveeën gebouwd naar ontwerp van architect G.J. Callens en ingeplant op een kleine heuvel ten westen van de oude Leie met nog omringend kerkhof, met lage bakstenen ommuring en verschillende graftekens.


Parochiekerk Sint-Michiel

Hoogstraat (Bree)
De Sint-Michielskerk behoorde aan het Sint-Bartholomeuskapittel van Luik, dat begever en tiendheffer was. De oorspronkelijke kerk werd waarschijnlijk gesticht door de graven van Loon. Deze kerk kwam in het bezit van gravin Ermengardis, en behoorde bij haar schenking aan het kapittel.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasplaats (Veurne)
Parochiekerk gelegen tussen Appelmarkt, Sint-Niklaasplein en Kaatsspelplaats met dominerende westtoren. Oudste vermelding van 1120. Tot de Franse Revolutie bediend door monniken van de Sint-Niklaasabdij. Baksteenbouw; gebruik van ijzerzandsteen voor onderbouw van zuidelijke zijbeukgevel; kalksteen voor lagen afgewisseld met baksteen in noordelijke zijbeukgevel en zuidelijke transeptgevel, voor grootste gedeelte van zuidelijke zijbeukgevel en voor bovengedeelte van westportaal; Doornikse steen voor onderbouw van laatstgenoemde.


Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Tielt)
Decanale hoofdparochiekerk van Tielt, centraal gelegen in het historisch stadscentrum ten noordwesten van de Markt, op een perceel ingesloten door de Kerkstraat aan noord-, oost- en zuidzijde en door een pleintje met parking langsheen de Ieperstraat - Krommewalstraat aan de westzijde.


Pastorie Heilig-Hartparochie

Louis Schuermanstraat 1 (Gent)
Pastorie gesitueerd op de hoek van het Heilig-Hartplein, gebouwd in 1883-1884 naar ontwerp van architect G. Hoste. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak.


Pastorie met tuin

Wakkenstraat 19 (Dentergem)
Pastorie met tuin, volgens het kadaster opgetrokken circa 1907. Gebouwd door de Markegemse metselaar Charles Sabbe naar ontwerp van de Tieltse architect Gustave Hoste. Verankerde baksteenbouw met trapgevels, opgetrokken in een historiserende stijl.


Pastorie Sint-Agnesparochie met tuin

Tabakstraat 2 (Deinze)
Alleenstaand huis met ommuurde tuin en ijzeren hek tussen overhoekse hekpijlers. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architect Hoste, op een gevelsteentje boven de deur gedateerd 1895. In de beboomde achtertuin, stalletje en bakhuis gebouwd in 1904 en zogenaamde celgevangenis, een bakstenen gebouwtje met twee celdeuren uit de 19de eeuw, naar verluidt in gebruik tot 1910.


Postgebouw

Kortrijkstraat 42 (Tielt)
Voormalig postgebouw, gebouwd in 1909 ter vervanging van het postgebouw in de Tramstraat in opdracht van het Ministerie van Spoorwegen, Posterijen en Telegrafen dat een groot 19de-eeuws pand laat afbreken. Het ontwerp is van stadsbouwmeester Gustaaf Hoste. Het gebouw wordt in gebruik genomen in 1911. In 1999-2000 verbouwd tot bankkantoor door architectenbureau Buro II (Roeselare). Breedhuis in neo-Vlaamse renaissancestijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Typerend kleurrijk materiaalgebruik van baksteen met veelvuldig gebruik van natuursteen. Linkertravee met korfbogig deurtje waarboven tweelicht bekroond door natuurstenen gevelsteen met postemblemen (jachthoorn en posttas) onder druiplijstje.


Station Tielt

Stationsplein 16 (Tielt)
Spoorwegstation gebouwd in 1977 aan de zuidzijde van het plein. Functioneel complex onder platte bedaking met brede betonnen lijsten op muren met bakstenen parement.


Thema's

Ontwerper van

Egemsdorpsplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoste [online], https://id.erfgoed.net/personen/2832 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.