Persoon

Impe, Albert

ID
2878
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2878

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Molenstraat 4 (Dentergem)
Burgerhuis, aangepast in 1935 door architect Albert Impe (Tielt) zie gevelsteen in de lage arduinen plint, maar wellicht met oudere kern, zie zijgevel. Gelegen in de dorpskern van Wakken. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) en de Ferrariskaart (1770-1778) is hier bebouwing aangeduid. Volgens kadastergegevens wordt een ouder pand circa 1887 vervangen. Een postkaart uit de jaren 1920 toont een dubbelhuis van vijf traveeën met een 19de-eeuwse, bakstenen lijstgevel.


Burgerhuis

Stedemolenstraat 39 (Tielt)
Half vrijstaand woonhuis gebouwd in 1943 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) ter vervanging van het oorspronkelijk woonhuis bij een "mechanische schrijnwerkerij". Woning in villastijl met late inslag van cottagestijl, confer dakenspel, breed overkragende kroonlijst, puntgevelvelden met imitatievakwerk of beplanking, driehoekige dakkapellen en in- en uitzwenkend volumespel ten gevolge van erkeruitbouwen


Burgerhuis in art-decostijl

Kasteelstraat 32 (Tielt)
Woonhuis met inslag van art-decostijl, samen met de naastliggende panden nummers 34-36 gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) in opdracht van de Tieltse handelaars Elodie en Theophiel Van Nieuwenhuyze en A. Vercoutere. Op de plaats van nummer 32 wordt hiervoor de voormalige herberg "'t Hof van Brabant", uitgebaat vanaf 1894 tot 1925, verbouwd; een achterliggend bijgebouw van de herberg wordt later vergroot. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met verzorgd parement van rode (begane grond) en gele (bovenverdieping) siersteen met lintvoeg. Gebruik van granito voor brede doorlopende banden boven rechthoekige muuropeningen en voor hoekpenanten.


Burgerhuis uit interbellum

Kortrijkstraat 71 (Tielt)
Woonhuis gebouwd in 1936 naar ontwerp (1935) van architect Albert Impe (Tielt) (signering plint).


Dekenij van de Sint-Pieterskerk met tuin

Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat. Neoclassicistisch hoekpand met vermoedelijk laat-18de-eeuwse kern en historiserend uitzicht met traditionele inslag na de verbouwing in 1934. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; afgeronde hoektravee. Baksteenbouw op hoge natuurstenen sokkel in kruisverband. Risaliserende lijstgevel verticaal afgelijnd door geblokte banden onder meer aan de hoeken.


Dokterswoning

Joos de ter Beerstlaan 15 (Pittem)
Voormalige dokterswoning, gebouwd in 1936 in opdracht van dokter Albert Vandenbossche, naar ontwerp van architect Albert Impe uit Tielt.


Ginstegrot

Grotstraat (Oostrozebeke)
In 1920 neemt pastoor L. Cosijn het initiatief om een grot te bouwen als dank aan Onze-Lieve-Vrouw omdat Oostrozebeke tijdens de Eerste Wereldoorlog van oorlogsvernietigingen is gespaard gebleven.


Hoger gelegen villa in tuin

Stationstraat 52 (Tielt)
Hoger gelegen interbellumvilla in tuin, een verbouwing van 1935 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) (gesigneerd in plint) van een in 1874 opgetrokken woonhuis, waar rond de eeuwwisseling hoveniersbaas Theophiel De Brauwer woont. Opdrachtgever voor de grondige verbouwing is Lionel Maes, nijveraar uit Pittem.


Interbellumpand met magazijn

Gruuthusestraat 37 (Tielt)
Interbellumpand met achterliggend magazijn langsheen de Korte Weg, gebouwd in 1933 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) in opdracht van de textielfabrikanten Jules Janssens en schoonbroer Xavier Michot, die in 1901 "'t Wollefabriekske" oprichten aan de overzijde van de straat (zie nummers 40-44). Het magazijn wordt later nog uitgebreid. Half vrijstaand dubbelhuis met ommuurd ondiep zijtuintje. Baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen); kleine dakkapel; hoge bakstenen schoorstenen.


Klooster

Baljuw Vermeulenstraat 3 (Meulebeke)
Kloostergebouw opgetrokken in 1937-1939 door de Tieltse architect Albert Impe, samen met een nieuwe lagere meisjesschool en feestzaal op het terrein dat doorloopt tot aan de Karel van Manderstraat. Dit vormt een nieuw bijhuis van het moederklooster van de Zusters van het Geloof van Tielt, die het bestuur van de meisjesschool overnemen van de Zusters van Liefde van Heule. Het klooster- en schoolcomplex wordt ingehuldigd op 17 september 1939.


Klooster en kerk van de minderbroeders met toegangsdreef

Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.


Klooster en school

Wakkensesteenweg 11 (Dentergem)
De katholieke school in Oeselgem gaat van start in 1879. In dat jaar worden de eerste gebouwen opgetrokken op de huidige locatie in de Wakkenstraat. De zusters van 't gelove uit Tielt staan in voor het verschaffen van het onderwijs, de familie 't Felt (zie nummer 15) draagt de kosten voor de bouw van de school en de familie Vermeersch levert de grond. Grond en gebouwen blijven eigendom van de familie Vermeersch. In 1884 wordt de vrije school aangenomen door de gemeente. De zusters blijven echter instaan voor het onderwijs.


Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof

Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof, bij aanvang in 1844 Vincentius a Paulo genoemd. Ontstaan in 1833 vanuit het initiatief van de zusters Francisca en Theresia Bals en onderpastoor Louis Goeminne tot oprichting van een klein schooltje met woning. Ommuurd gebouwencomplex voornamelijk opgericht in de loop van de 19de eeuw, verder uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan de straatzijde, hoofdvolume van elf traveeën en vier bouwlagen, geflankeerd aan oostzijde door een woonhuis in traditionele stijl van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel uit 1860; haakse oostvleugel met centraal neogotische kapel van 1892 naar ontwerp van Gustaaf Hoste; aan de noordzijde, parallelle vleugel met haakse uitbouw; aan westzijde, langsheen de Groenestraat, recentere haakse vleugel die de parallelle vleugels verbindt. In uiterste noorden kloostertuin, voorzien van hoge ommuring en met witgecementeerde grot met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


Kloostergebouw van de Zusters van het Geloof

Peperstraat 13 (Tielt)
Kloostergebouw van de Zusters van het Geloof met aanpalende voormalige materniteit "Ave Maria".


Laatclassicistisch burgerhuis

Ieperstraat 19 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis, later winkelhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is een groter L-vormig volume met bijgebouw langsheen de Kistestraat weergegeven op de plaats van de huidige nummers 19 en 21, in het bezit van brouwer Henri Strack. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel onder geschilderde houten kroonlijst. Muurankers.


Modernistisch burgerhuis van 1933

Jan Breydellaan 61 (Kortrijk)
Modernistische burgerwoning van 1933, naar ontwerp van Albert Impe (Tielt); twee brede traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Licht vooruitspringende venstertravee boven garage in souterrain. Deurtravee met twee rechthoekige bovenvensters met doorlopende tussenstijlen. Vleugeldeur onder luifel; glas-in-loodbovenlicht.


Parochiekerk Sint-Jozef-Werkman

Mgr. Van Hovestraat 2 (Tielt)
Gebouwd in 1955-1956 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt). Eenbeukige zaalkerk onder zadeldak met aan noordzijde aanbouw van twee bouwlagen onder lagere nok, waarvan onderbouw met driezijdige afsluiting. Eenvoudig materiaalgebruik van roodbakstenen parementen. Sobere vormgeving getypeerd door zuid- en noordgevel uitlopend op steunberen met grote puntgevel als voorgevel (zuidgevel), waarboven smal open klokkentorentje onder schilddak; zijgevels verticaal geritmeerd door vensters in doorgetrokken smalle nissen. Schrijnwerk met roedeverdeling. Voorgevel geaccentueerd door grote rosas (glas-in-loodinvulling) in top. Centraal inkomportaal onder grote rechte luifel; driedelige deur met rastervormige beglazing. Belendende smalle getoogde zijlichten.


Parochiekerk Sint-Martinus

Marktplein 28 (Ardooie)
Georiënteerde kerk, gelegen aan de noordzijde van het dorpsplein, omgeven door straatinfrastructuur ten noorden en westen en door parkeerruimte ten zuiden en oosten. De 16de-eeuwse toren werd als enig restant van de gotische kerk geïntegreerd in een nieuwbouw uit 1947-1949 naar een ontwerp van architect Impe.


Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Tielt)
Decanale hoofdparochiekerk van Tielt, centraal gelegen in het historisch stadscentrum ten noordwesten van de Markt, op een perceel ingesloten door de Kerkstraat aan noord-, oost- en zuidzijde en door een pleintje met parking langsheen de Ieperstraat - Krommewalstraat aan de westzijde.


School

Karel van Manderstraat 35 (Meulebeke)
Kleuterschool Sint-Lutgardis, Vrije Lagere School Sint-Amandus (lagere graad) en deelvestiging van de Tieltse schoolgemeenschap De Bron (lagere graad secundair). Schoolcomplex met speelplaats aan de straatzijde afgescheiden door hoog ijzeren hekken. Achterin gelegen langgestrekte hoofdvleugel van drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); brede dakkapellen, deels vervangen door dakvlakvensters.


Sint-Antoniuskapel

Hulstplein (Tielt)
Sint-Antoniuskapel, gebouwd in 1949 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) in opdracht van de "v.z.w. Damen der Heilige Familie" aan de noordwestelijke hoek van de voorbouw van het Heilige Familie-Instituut (zie nummer 32), met geplaveid toegangspad tussen aanplantingen. Bakstenen kapel met driezijdig koor onder leien zadeldak. Grote puntgevel aan oostzijde op schouderstukken en uitlopend op steunberen; natuurstenen dekstenen. Rondboognis in top waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind naar ontwerp van de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren.


Sint-Jozefsinstituut

Oude Stationstraat 73-75 (Tielt)
Sint-Jozefsinstituut, schoolcomplex opgericht vanaf 1925 en verder uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw. Neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, later verhoogd met een dakverdieping. Ten zuiden ervan, groot complex van vier bouwlagen onder plat dak, getypeerd door bruinbakstenen parement.


Sint-Mariaschool

Krommewalstraat 7-9 (Tielt)
De voormalige Sint-Mariaschool, later de Sint-Andrieskliniek, heden "Woon- en Zorgcentrum Sint-Andries" met kloosterhuis. Sober neoclassicistisch bakstenen complex met aan de straat gelegen vleugels van respectievelijk negen, twaalf en vijftien traveeën en twee bouwlagen. Nummer 7 met brede kloostertoegang gevat in natuurstenen omlijsting. Nummer 9 met oorspronkelijke toegang tot de oude kliniek "KLINIEK S ANDRE". Erboven, vooruitspringende beglaasde mijterboogvormige nis in gelijkaardige omlijsting waarin beeld van patroonheilige Sint-Andries. Haakse achterliggende vleugel van drie bouwlagen met kelderverdieping onder leien schilddak die de voorbouw met de kapel verbindt. Neogotische zuidoost-georiënteerde bakstenen kapel onder leien zadeldak, toegewijd aan Heilige Margaretha.


Sint-Michielsinstituut

Kortrijkstraat 75 (Tielt)
"Sint-Michielsinstituut" of "Klein College", deel uitmakend van het Sint-Jozefscollege, gebouwd in 1842. In 1903 wordt een nieuwe kapel ingezegend. Neoclassicistisch pand van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Twee haakse achterbouwen, onder meer voormalige kapel.


Stadhuis van Tielt

Markt 13 (Tielt)
Stadhuis, gebouwd in 1872-1874 naar ontwerp (1869) van provinciaal bouwmeester Pierre Nicolas Croquison (Kortrijk) met lange vleugel langs de Tramstraat, restant van het middeleeuwse Alexianenklooster met hospitaal, sterk gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt). Imposant gebouw met voorgevel in academische neoclassicistische stijl. Baksteenbouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Rijk uitgewerkte voorgevel met bekleding in Franse witsteen, verlevendigd door (imitatie-)banden en verwerking van hardsteen voor onder meer plint en doorlopende dorpels.


Villa Sneeuwwitje met tuin

Wittestraat 17 (Tielt)
Achterin gelegen villa Sneeuwwitje, gebouwd in 1941 naar ontwerp van 1940 van architect Albert Impe in opdracht van Georges Vandendriessche, directeur en eigenaar van de voormalige weverij NV West-Flandria. Bakstenen villa van twee bouwlagen met modernistische inslag gelegen in grote tuin, afgescheiden van de straat door lage, afgeronde bakstenen tuinmuurtjes met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers waarachter haag.


Villa uit het interbellum

Sint-Janstraat 97 (Tielt)
Interbellumvilla met annex en achterliggend bijgebouw, opgetrokken in 1935 voor handelaar Leon Van Luchene uit Tielt naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) (gesigneerd). Sober uitgewerkte villa van twee bouwlagen onder schilddak. Hoog schoorsteenvolume.


Vrijstaande villa uit het interbellum

Ieperstraat 75 (Tielt)
Vrijstaande interbellumvilla met inslag van cottage- en regionalistische stijl, gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt). Vrij massieve baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, getypeerd door in- en uitspringende gevelvelden. Achterliggend eind 18de-eeuws woonhuis met bedrijf, heden opgesplitst en benut als bijgebouw bij nummers 75 en 77.


Woon-winkelhuis

Markt 17 (Pittem)
Woonwinkelpand, als verbouwing uit het interbellum van een ouder pand, minstens opklimmend tot de 19de eeuw. Rijwoning van twee bouwlagen onder een zadeldak. Bovenverdieping beslagen met plaatmateriaal. Winkelpui uit 1936.


Thema's

Ontwerper van

Schuiferskapellestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Impe [online], https://id.erfgoed.net/personen/2878 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.