Grote Markt 52 (Antwerpen)
In kern traditioneel diephuis uit 1546-1547, gebouwd door het kleermakersambacht dat hier van 1543 tot 1796 gevestigd was. Neoclassicistische lijstgevel in opdracht van eigenaar Bavais, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Berckmans uit 1833.
Gemeentestraat 21 (Duffel)
Oorspronkelijk L-vormig complex in neotraditionele stijl met neobarokke inslag uit 1926-1928 naar ontwerp van G. Careels.
Ruisbroek-Dorp 51A (Puurs-Sint-Amands)
Neoclassicistisch vrijstaand gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien tentdak, van 1839 naar ontwerp van F. Berckmans.
Heuvelplein (Essen)
Merkwaardig gietijzeren monument met pomp, in 1836-44 opgericht voor de vijf Belgische vrijwilligers die op de Heuvel te Essen sneuvelden tijdens de Belgische Revolutie van 1830.
Molenstraat 34 (Kontich)
Schoolgebouw van 1854 voor 250 leerlingen, naar ontwerp van Ferdinand Berckmans en vergroot met een onderwijzerswoning in 1862.
De Berlaimontstraat 11-27 (Antwerpen)
Rest van 16de- tot 17de-eeuws waterslot en circa 1850 historiserend gerestaureerd, L-vormig hoofdgebouw, aan noordzijde verlengd met koetshuis, ten zuidwesten bijgebouw onder plat en schilddak.
Korte Doornikstraat 1 (Antwerpen)
Neoclassicistisch winkelhuis op de hoek van Korte Doornikstraat en Zwartzustersstraat, voor eigen rekening gebouwd door de architect Ferdinand Berckmans uit 1848.
Gemeenteplein 7 (Kontich)
Rechthoekig gebouw in eclectische stijl van drie traveeën en twee bouwlagen, met verhoogde begane grond, onder licht hellend zadeldak, gedateerd 1860 en naar ontwerp van Eugeen Gife.
Keizerstraat 20 (Mechelen)
Paleis in Brabantse baksteengotiek met vroegrenaissance gedeelte aan de Keizerstraat, doorgaans beschouwd als het oudst bekende voorbeeld van renaissance-architectuur in de Nederlanden.
Kerkstraat 1 (Zoersel)
Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.
Torenplein 29 (Ranst)
Grotendeels neogotische kruisbasiliek met gotische westtoren; klein geplaveid pleintje aan westzijde.
Turnhoutsebaan (Wijnegem)
Neogotische kerk van 1854 naar ontwerp van architect F. Berckmans, omgeven door kerkhof.
Kapelplein 9 (Westerlo)
Grosso modo oostwest-georiënteerde pseudo-kruiskerk met ingebouwde vierkante toren en hoger transept.
Koning Albertstraat 8 (Lint)
Eenbeukige oostwest-gerichte neoclassicistische pseudo-kruisbasiliek, met klein omheind kerkhof aan zuidzijde en gekasseid pleintje aan noordzijde.
Bredabaan 1049 (Brasschaat)
Sobere neogotische, georiënteerde longitudinale kruiskerk met westtoren van 1920-21, naar ontwerp van architect De Vooght.
Kerkstraat (Kalmthout)
Vrijstaande neogotische kerk opgetrokken in 1844-46 naar ontwerp van architect Ferdinand Berckmans.
Heffen-Dorp 15 (Mechelen)
Driebeukige neogotische hallenkerk, met huidig uitzicht grotendeels uit de 19de eeuw; ingebouwde toren, waarvan de onderbouw opklimt tot de 13de-14de eeuw. Omheen de kerk ligt een omheind kerkhof.
Handelslei 23 (Zoersel)
Neogotische westoost-georiënteerde kruiskerk van 1850-51 en 1905. Omringd door geasfalteerd parkeerterrein, en aan noordwestzijde omhaagd kerkhof.
Bredabaan 381 (Brasschaat)
Kerk van Brasschaat-centrum gelegen op een nagenoeg driehoekig plein op splitsing van Breda- en Miksebaan.
Sint-Bavostraat 18 (Antwerpen)
Georiënteerde, neogotische kerk van 1841 met bewaarde gotische toren die mogelijk opklimt tot begin 16de eeuw, maar met huidig uitzicht van 1729.
Sint-Bavoplein (Boechout)
De parochiekerk Sint-Bavo in zijn huidige vorm is in het centrum van de gemeente Boechout een markant gegeven. Oudste gedeelten van het kerkgebouw zijn het 15de-eeuwse koor en 17de-eeuwse transept. Het kerkhof werd omgevormd tot grasperk met enkele opgaande lindebomen aan de noordzijde.
Sint-Cordulaplein (Schoten)
Vrijstaand gebouw gelegen te midden van het voormalige kerkhof met een variatie aan opgaande bomen en een dreef van gekandelaarde leilindes.
Spaansemolenstraat 1 (Antwerpen)
Huidig uitzicht uit de periode 1951-1953 ontworpen door L. De Graef, grotendeels met behoud van de nog rechtstaande buitenmuren en binnenarcade. De kerk is gelegen midden het kerkhof.
De Voortstraat 2A (Ranst)
Neogotische kruisbasiliek met westtoren, gelegen aan driehoekig pleintje gevormd door Dorpstraat en De Voortstraat.
Kardinaal Mercierplein (Lier)
Georiënteerde kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek. Eén der gaafste voorbeelden van deze stijl, voornamelijk wat de binnenordonnantie betreft.
Kerkplein (Kapellen)
Kerk gelegen ten westen van de pastorie en met laatstgenoemde verbonden door een ommuurde tuin; 19de-eeuwse grafmonumenten aan zuidzijde.
Leo Kempenaersstraat 28 (Heist-op-den-Berg)
Georiënteerde kruiskerk met omhaagde groenaanplanting ter plaatse van het voormalige omringende kerkhof.
Koningsplein (Lier)
Sobere driebeukige neogotische kerk van 1852 naar ontwerp van F. Berckmans, meermaals vergroot in de 18de eeuw.
Dorpsplein (Willebroek)
Georiënteerde, neogotische, driebeukige kerk van zes traveeën met een koor van twee rechte traveeën en een driezijdige sluiting, van 1854-1856 naar ontwerp van F. Berckmans.
Kerkplein 36 (Heist-op-den-Berg)
Gotische, driebeukige kruiskerk, opgetrokken uit zandsteen en gelegen op de top van de Heistse berg.
Halle-Dorp 34 (Zoersel)
Oostwest-gerichte grotendeels neogotische kruisbasiliek, met omhaagd kerkhof aan zuidzijde en geplaveid parkeerterrein aan noordzijde.
Torenstraat 1 (Ravels)
Vrijstaande gotische kerk van 1525-1529, na de brand van 1841 voor een groot deel in neogotische stijl heropgebouwd, bewaard kerkhof aan noordzijde.
Ferdinand Maesstraat (Kontich)
Neogotische pseudo-kruisbasiliek gelegen op kleine verhevenheid met deels ommuurd en omhaagd kerkhof waarrond smalle paden.
August Van Landeghemstraat 113 (Willebroek)
Heden oost-west-gerichte kerk met kern in laat-romaanse/vroeg-gotische stijl uit de 12de eeuw, gelegen op deels met gras begroeid en ommuurd pleintje, aanplanting van lindebomen voor de kerk.
Leest-Dorp (Mechelen)
Georiënteerde driebeukige kerk met ingebouwde westertoren, ingeplant ten oosten van het dorpsplein, en omgeven door een kerkhof met langs weerszijden van de toegang een rij gekandelaarde lindes.
Gasthuisstraat 38 (Ranst)
Kruisbasiliek met westtoren, laat-gotische kern en deels ommuurd en omhaagd kerkhof aan noord- en westzijde. Vier imposante snoeivormen van buxus.
Fabiolalaan 2 (Schelle)
Gelegen tussen Provinciale steenweg ten oosten, park en parkeerterrein ten westen.
Lippelodorp 36 (Puurs-Sint-Amands)
Vrijstaande, georiënteerde neogotische kerk onder leien zadeldak van vijf traveeën met ingebouwde westtoren.
Kerkstraat (Nijlen)
Georiënteerde, zandstenen kruiskerk met deels ingebouwde westtoren van witte natuursteen onder leien zadeldak.
Heilig Hartstraat (Antwerpen)
Georiënteerde kruisbasiliek met laat-gotisch koor en transept van 1486-1517, tot 1918 omgeven door kerkhof.
Kerkplaats (Wommelgem)
Laat-gotische kerk herbouwd in het eerste kwart van de 17de eeuw, nadat een vroegere kerk was afgebrand, het 15de-eeuwse transept bleef echter bewaard.
Terelststraat 69 (Edegem)
Neoclassicistisch burgerhuis, grotendeels uit het vierde kwart van de 19de eeuw met kern uit het derde kwart van de 17de eeuw; gelegen in ommuurd domein.
Puttenhoflaan 10 (Schilde)
Alleenstaand rechthoekig neoclassicistisch herenhuis, grotendeels uit de 19de eeuw, gelegen binnen omhaagd domein en vierkante brede omwalling met toegangsdreef van geleide lindes.
Dorp 2 (Lille)
Vrijstaand huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakvenster onder driehoekig fronton in het verlengde van de deurtravee.
Koningsplein 20 (Lier)
De sobere, neoclassicistische pastorie werd in 1838-1839 opgetrokken naar een ontwerp van provinciaal architect Ferdinand Berckmans.
Assestraat 8 (Hemiksem)
Binnen beboomde tuin gelegen alleenstaand huis; tuin aan straatzijde afgesloten met sierlijk gietijzeren hek op arduinen plint en poort met vierkante bakstenen pijlers en bolvormige bekroning.
Vonckstraat 15 (Herenthout)
Heropgebouwd in de periode 1837-1842 naar ontwerp van de provinciale architect F. Berckmans; omheinde voortuin.
Laarstraat 22 (Rumst)
Laatclassicistisch huis met voortuin van 1836-37 naar ontwerp van architect Ferdinand Berckmans, bijgebouwen van 1839.
Sint-Bavostraat 16 (Antwerpen)
Voormalige neoclassicistische pastorie met benedenverdieping opklimmend tot midden zeventiende eeuw, later meerdere malen verbouwd, vergroot en hersteld.
Broekstraat 22 (Puurs-Sint-Amands)
Voormalige pastorie gelegen ten zuidwesten van de kerk, alleen- en leegstaand huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met voortuin.
Parochiestraat 40 (Zandhoven)
Gebouwd naar ontwerp van Ferdinand Berckmans, gelegen aan de noordoostzijde van het kerkhof.
Gelendel (Westerlo)
Oorspronkelijk Sint-Antoniuskapel opgericht in 1768, huidige, in 1977-1978 heropgebouwde kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met aandaken.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Berckmans [online], https://id.erfgoed.net/personen/289 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.