Persoon

Jacobs, Jan (Antwerpen)

ID
2958
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2958

Beschrijving

Jan Jacobs (1880-1964) was een veelzijdig architect wiens oeuvre onder meer burgerhuizen, villa’s, flatgebouwen, scholen, en gebouwen voor infrastructuur en nijverheid omvat. In het begin van zijn loopbaan liet de omstreeks 1900 debuterende Jacobs zich opmerken met woningen in een sobere art-nouveaustijl. Tijdens de jaren 1920 bracht de architect, aanvankelijk in associatie met Paul Smekens, in zijn ontwerpen een zakelijke art-decostijl tot ontwikkeling. Vanaf de jaren 1930 zette Jacobs, die vermoedelijk tot in de jaren 1950 actief bleef, ook de stap naar een meer uitgesproken modernisme. In de Tentoonstellingswijk realiseerde Jacobs enkele gebouwen in een zakelijk modernistische stijl. Tot Jacobs’ ontwerpen in de nieuwe wijk behoren onder meer een flatgebouw voor huisarts M. Cools aan de Camille Huysmanslaan 73 (1933), een meergezinswoning in de Volhardingstraat 20 (1934), en de riante meesterwoning Plouvier aan de Camille Huysmanslaan (1937) die stilistisch aansluiting vindt bij Jacobs eigen praktijkwoning aan de Camille Huysmanslaan.

In 1937 werd Jacobs, net als onder meer Paul Smekens, Huib Hoste en Eduard van Steenbergen lid van de interdisciplinaire groep Antwerpen 1937. Aan het hoofd stonden kunstcriticus Roger Avermaete en architect Léon Stynen. De groep richtte zich enerzijds tegen kwaliteitsloze massaproductie en anderzijds tegen een individuele kunst-om-de-kunst. Alle aangesloten architecten werden verzocht samen te werken met kunstenaars én met de industrie. Velen van hen waren in de jaren 1930 actief in de Tentoonstellingswijk en vaak werd er samengewerkt.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Jan Jacobs

Camille Huysmanslaan 59 (Antwerpen)
Woning in modernistische stijl, in 1935 gebouwd op de westelijke hoek van de Camille Huysmanslaan met de Ryckmansstraat naar een ontwerp van architect Jan Jacobs. Het gebouw werd opgericht voor rekening van de architect en zijn echtgenote als gezinswoning met op de begane grond een architectenpraktijk.


Atelier van Decoratieve Kunst Gussenhoven & Van Wijck

Vinkenstraat 30 (Antwerpen)
Complex in art-nouveaustijl, dat uit twee gekoppelde burgerhuizen en een kunstnijverheidsatelier bestaat, naar een ontwerp door de architect Jan Jacobs uit 1907. Opdrachtgevers waren Joseph Dominique Marie (Jozef) Gussenhoven (Rotterdam, 1874-Antwerpen, 1953) en Jacobus Johannes Wilhelmus (Jaak) van Wijck (Ginneken, 1870-Antwerpen, 1946), vennoten in het Atelier van Decoratieve Kunst Gussenhoven & Van Wijck, dat hier tot 1949 gevestigd was.


Burgerhuis in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 151 (Antwerpen)
Burgerhuis in art deco gebouwd in opdracht van Arthur Steurbaut, naar een ontwerp van architect Jan Jacobs uit 1923. Deze rijwoning met een natuurstenen lijstgevel van twee ongelijke traveeën, omvat vier bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis in art nouveau

Arthur Goemaerelei 61 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art nouveau gebouwd in opdracht van de weduwe F. Jansen, naar een ontwerp van architect Jan Jacobs uit 1907. De rijwoning omvat een souterrain en twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak.


Burgerhuis in art-decostijl

Berkenlaan 43 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art-decostijl op de hoek van de Berkenlaan en de Acacialaan, gebouwd in opdracht van Jeanne Terlinck, naar een ontwerp door de architect Jan Jacobs uit 1925.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Fourmentstraat 19 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Martin Blaanbeen, naar een ontwerp door Jan Jacobs uit 1906. Het gebouw maakt deel uit van het vroege oeuvre van de architect, die omstreeks 1900 zijn debuut maakte, en zich vóór de Eerste Wereldoorlog liet opmerken met woningen in sobere art-nouveaustijl.


Burgerhuis in eclectische stijl

Robert Molsstraat 52 (Antwerpen)
Burgerhuis in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer P. Van Eeckhout, naar een ontwerp door Jan Jacobs uit 1909. Het hotel maakt deel uit van het vroege oeuvre van de architect, die omstreeks 1900 zijn debuut maakte, en zich vóór de Eerste Wereldoorlog liet opmerken met woningen in sobere art-nouveaustijl.


Burgerhuis in eclectische stijl

Desguinlei 174 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van de zangeres Elisa Levering, naar een ontwerp door de architect Jan Jacobs uit 1912. Tot het bouwproject behoorde een turnzaal onder zadeldak, ingeplant achter in de tuin over de volledige breedte van het perceel.


Burgerhuis in second-empirestijl

Keizerstraat 56 (Antwerpen)
Burgerhuis in second-empirestijl gebouwd in opdracht van mevrouw Collignon, naar een ontwerp door de architect Guillaume Léopold Ricquier-Winckelmans uit 1867. Volgens een recente gevelsteen stond op deze plaats het woonhuis van de dichteres Anna Bijns (1493-1575).


De Gulden Roose

Reyndersstraat 17 (Antwerpen)
Traditioneel breedhuis met twee dakvensters van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.


Eclectisch burgerhuis

Arthur Goemaerelei 27 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1905 gebouwd in opdracht van Ch. Claes, makelaar in reuzel, die later dat jaar ook het aanpalende nr. 29 liet optrekken. De rijwoning in halfopen bebouwing, met een gevelbreedte aan de straat van drie ongelijke traveeën en een vrijwel blinde zijgevel, omvat een souterrain en twee bouwlagen onder een zadeldak.


Eclectisch burgerhuis

Arthur Goemaerelei 29 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl, volgens bouwaanvraag van 1905. De rijwoning met een gevelbreedte van gemiddeld drie traveeën, omvat een souterrain, en drie bouwlagen onder een plat dak.


Eclectisch burgerhuis

Schildersstraat 29 (Antwerpen)
Deze ruime eclectische burgerwoning werd rond 1901 gebouwd voor de Schotse scheepsbouwer Robert Murdoch, die een paar jaar eerder op nummer 33 een sterk gelijkaardig huis liet bouwen.


Eclectisch herenhuis

Jan Van Rijswijcklaan 54, Lokkaardstraat (Antwerpen)
Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van 'agent immobilier' Georges Gustave Joseph Donnet, naar een ontwerp van de architecten August Cols en Alfried Defever uit 1909. Deze statige rijwoning is de allereerste waarvoor aan de Jan Van Rijswijcklaan een bouwvergunning werd toegekend.


Ensemble van burgerhuizen in beaux-artsstijl

Koninklijkelaan 58-62 (Antwerpen)
Symmetrisch geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl naar een ontwerp van de architect Jan Jacobs uit 1913. Opdrachtgever was de verzekeringsmakelaar Constant E. Le Doux, die zelf het prestigieuze middenpand nummer 60 betrok.


Ensemble van zes burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Lamorinièrestraat 218-228 (Antwerpen)
Ensemble van zes burgerhuizen in neoclassicistische en eclectische stijl, dat in drie fasen tot stand kwam naar ontwerpen door de architect Joseph Hertogs uit 1894, 1896 en 1898, in opdracht van de firma Corneille David en de particulier Maurice David de Gheest.


Herenhuis in art-decostijl

De Merodelei 8 (Antwerpen)
Herenhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van mevrouw R. Van Loo, naar een ontwerp door de architect Jan Jacobs uit 1935.


Hoekpand in art nouveau

Coquilhatstraat 2 (Antwerpen)
Opvallend art-nouveau-burgerhuis op de hoek van de Schilders- en de Coquilhatstraat, gebouwd circa 1902 naar ontwerp van architect Jan Jacobs voor de Schotse scheepsbouwer Robert Murdoch (1838-1912), die zelf in de Schildersstraat nummer 33 woonde.


Kantoorgebouw Compagnie Nationale d'Eclairage

Louiza-Marialei 2 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in art-decostijl gebouwd in opdracht van de Compagnie Nationale d’Eclairage, naar een ontwerp door de architect Jan Jacobs uit 1929. Opgericht in 1906 als “Le Gaz Riche” en in 1909 herdoopt, was het in Antwerpen gevestigde bedrijf een van de twee gasmaatschappijen die aanvankelijk instonden voor de gasverlichting in de Metropool.


Kasteel Haezeldonck

Lobelialaan 14 (Kapellen)
Landhuis van 1911 en verbouwd in 1930-31, in vereenvoudigde cottagestijl en ingeplant in groot beboomd domein afgesloten met rododendronstruiken.


Kasteeldomein Wolvenbos

Heidestraat-Zuid 107 (Kapellen)
Zeer uitgestrekt beboomd domein met neoclassicistisch kasteel van 1919 naar ontwerp van architect P. Smekens.


Landhuis 't Galjoen

Bredabaan 563 (Antwerpen)
Tweegezinswoning van twee bouwlagen onder leien bedaking; typische verwerking van punt- en lijstgevels met erkers, toren, schoorstenen, houten overkappingen, luifel en beluikte vensters verwijzend naar de Engelse cottagestijl.


Landhuis Hof ter Vijvers

Kapelsestraat 43 (Kapellen)
Landhuis met prachtige tuin van 1908 naar ontwerp van architect J. Jacobs, gekenmerkt door een zeker eclecticisme met traditionele elementen.


Lot D - Bedrijfsgebouwen Redeventza en Transport en Handel Maatschappij

Benzineweg 11 (Antwerpen)
De meeste installaties op Lot D dateren echter van na de Tweede Wereldoorlog en illustreren daarmee een recent stuk geschiedenis van de petroleumsite.


Meergezinswoning in art-decostijl

Molenstraat 73 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-decostijl gebouwd in opdracht van de heer E. De Combe, naar een ontwerp door Jan Jacobs uit 1932. Het ontwerp sluit nog aan bij de zakelijke art-decostijl, die de architect tijdens de jaren 1920 tot ontwikkeling bracht.


Meesterwoning Plouvier

Camille Huysmanslaan 69-71 (Antwerpen)
Halfvrijstaande meesterwoning in nieuwe zakelijkheid, opgericht in 1938 in opdracht van de Antwerpse reder Désiré Plouvier naar een ontwerp van Jan Jacobs uit 1937. Het 24 meter brede perceel werd in 1937 na samenvoeging van twee percelen gekocht van de Stad Antwerpen.


Pakhuis B.M. Spiers & Son

Lange Schipperskapelstraat 1-3 (Antwerpen)
Pakhuis in zakelijke art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Jan Jacobs uit 1924. Opdrachtgever was de firma B.M. Spiers & Son, een fruitimporteur en -handelaar (citrusvruchten, bananen, fruitconserven) opgericht in 1832, die voorheen opereerde onder de benaming Fruit Brokers Company Spiers & White. Aannemer J. Van Riel & Ed. Ceurvorst voerde de werken uit.


Polder van Stabroek met overgangszone naar de Noorderkempen

Ekeren (Antwerpen), Kapellen (Kapellen), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Het oostelijk deel van het landschap ligt in de zone waar de vruchtbare kleiïge poldergrond zich mengt met het zand van de Kempen. Van oudsher was het grondgebied van Kapellen iets hoger gelegen dan het omliggend land, dat vòòr het aanleggen van de polderdijken meermaals onder water liep. Mensen gingen zich uiteraard vestigen op deze hoger gelegen plaatsen, oa. langs de weg die Antwerpen met Bergen-Op-Zoom verbindt. Dit landschap dat dus op een hellend overgangsgebied gelegen is met deels zandgrond maar destijds ook deels veengrondgronden, maakt deel uit van het vanaf ongeveer 1250 voor landbouw ontgonnen gebied Hoevenen, Kapellen, Stabroek, Eertbrand en Putte. Het is het grootste aaneengesloten gebied dat ingericht werd volgens het systeem van de regelmatige hoevenstrokenverkavelingen.


Rederijgebouwen Red Star Line

Montevideostraat 3, Rijnkaai 12, 15A (Antwerpen)
De Red Star Line-gebouwen maken deel uit van het magazijnencomplex opgericht door de legendarische scheepvaartmaatschappij Red Star Line. Deze maatschappij vervoerde tussen het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw bijna drie miljoen passagiers naar de Verenigde Staten en Canada. De gebouwen aan de Rijnkaai fungeerden als één van de belangrijkste vertrekpunten van deze grote emigratiebeweging. Het Red Star Line 1-gebouw werd opgericht in 1893 ter vervanging van een ouder gebouw uit 1873. Het Red Star Line 2-gebouw werd opgericht in 1902, het Red Star Line 3-gebouw in 1921-1922. Na een restauratie opende in 2013 het nieuwe Red Star Line Museum in het complex.


Résidence La France

Jan Van Rijswijcklaan 153 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art deco, in opdracht van William Murdoch ontworpen door de architecten Jan Jacobs en Paul Smekens in 1926. Het imposante complex vormt de hoek met de Desguinlei, en werd als eerste grote flatgebouw in zijn soort aan de Jan Van Rijswijcklaan opgetrokken.


Tabacofina-Vander Elst N.V.

Bredabaan 121-123, Vaartkaai 44 (Antwerpen)
Toelating tot uitbating van een tabaksfabriek voor N.V. Britisch American Tobacco van 1921, verlengd in 1948 toen de firma Vander Elst N.V. de gebouwen betrok. Afdeling sigarettenfabricage gevestigd aan Albertkanaal, tussen Bredabaan en Carettestraat.


Villa Eikenhoeve

Hoogboomsteenweg 79 (Kapellen)
Bepleisterd bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder rieten zadel- en schilddaken, van circa 1905 naar ontwerp van J. Jacobs, aanzienlijk uitgebreid en verbouwd in de jaren 1950-1960.


Villa in art-nouveaustijl

Della Faillelaan 29A (Antwerpen)
Villa in sobere art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Jan Jacobs uit 1911. Opdrachtgever was doctor in de scheikunde Jules Aeby (1871-1968), echtgenoot van Alice Murdoch (1881-1967), een gezin met vier kinderen geboren tussen 1904 en 1914. De villa Aeby was pas het tweede landhuis dat aan de Della Faillelaan tot stand kwam.


Villa in cottagestijl

Della Faillelaan 49 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van de heer L. Eyben, naar een ontwerp door de architecten Léopold De Coninck en Maurice Potié uit 1922. Samen met dit bescheiden landhuis liet Eyben op het aanpalende perceel twee grotere, gekoppelde cottagevilla’s optrekken.


Woning Flor Alpaerts

Koninklijkelaan 105 (Antwerpen)
Burgerhuis met invloeden uit de art deco, opgetrokken in opdracht van de componist Flor Alpaerts naar ontwerp van de architect Jan Jacobs uit 1931.


Thema's

Ontwerper van

Berkenlaan

Bosmanslei

Sint-Michielskaai


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jacobs [online], https://id.erfgoed.net/personen/2958 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.