Persoon

Jambers, Henri

ID
2975
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2975

Beschrijving

Henri Jambers was van 1907 tot zijn pensionering in 1951 als architect verbonden aan de Nationale Bank van België, aan het einde van zijn loopbaan in de graad van inspecteur generaal, chef van de Dienst der Gebouwen A. Tot zijn ontwerpen uit het interbellum behoren de neotraditionele agentschappen van de Nationale Bank in Aalst (Keizersplein 42-44) en Kortrijk, en de agentschappen van Moeskroen, Tienen en Luxemburg. Na de Tweede Wereldoorlog stond hij in voor de wederopbouw van de agentschappen van Oostende en Leuven, en het ontwerp van de agentschappen van Doornik en Nijvel.

  • KAUCH P. 1964: Les bâtiments de la Banque Nationale de Belgique à Bruxelles, Brussel, 48.

 


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Nationale Bank van België

Doorniksestraat 38 (Kortrijk)
Bankgebouw opgetrokken in 1939 naar ontwerp van architect Henri Jambers. Neo-Vlaams-renaissancegetint breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel doorbroken door twee in- en uitzwenkende topgevels.


Nationale Bank van België

Kaaistraat 33 (Oostende)
Kaaistraat nr. 33. Z.g. "<italic>Nationale Bank van België</italic>". Leegstaand bankgebouw, wederopgebouwd door architect Henri Jambers in late jaren 1940. Breedhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Arduinen sokkel waarboven similigevelparement met schijnvoegen; rechte kroonlijst. Rechthoekige vensters in strakke omlijsting. Deels beglaasde deuren en garagepoort rechts onder doorlopeJe kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Jambers [online] https://id.erfgoed.net/personen/2975 (Geraadpleegd op )