Persoon

Jaminé, Léon

ID
2983
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2983

Beschrijving

Op het einde van de 19de eeuw kende Limburg een onverdroten ijver tot het bouwen van kerken. Voor de bouw van deze bedehuizen werd beroep gedaan op diverse bouwkundigen uit eigen streek, zoals Hyacinth Martens, Léon Jaminé en Mathieu Christiaens. Deze bouwmeesters hadden een verschillende opleiding genoten maar kregen erkenning op basis van hun architecturale ervaring en praktijk.

  • ORLENT Mireille, Neogotische kerkenbouw in Noord-Limburg. Samenwerking tussen bouwmeester Hyacinth Martens (1847-1919) en architect Vincent Lenertz (1864-1914), onuitgegeven licentiaatsverhandeling KULeuven, 1996.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Decanale kerk Sint-Trudo

Kerkstraat (Peer)
De decanale Sint-Trudokerk kent een lange geschiedenis die nauw verbonden is met de geschiedenis van Peer. De kerk wordt gedomineerd door haar imposante gotische toren.


Dekenij

Vaesstraat 2, 2A (Bree)
Gebouwd tijdens het pastoraat van pastoor-deken Beliën, naar ontwerp van architect H. Jaminé, en voltooid in 1864-72. Alleenstaand breedhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl.


Kasteel De Viggel

Gruitroderkiezel 73 (Bree)
Ruim buitenhuis gebouwd door architect L. Jaminé in 1895, in opdracht van ridder Alexander de Borman, procureur des konings te Bergen. Het frontgedeelte is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen. Het diephuisgedeelte tegen de achtergevel telt drie traveeën en twee bouwlagen. Het geheel is gelegen in een park in landschapsstijl.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Barrierstraat 6 (Bree)
Laatgotische, tweebeukige kerk uit het begin van de 16de eeuw, met romaanse westelijke toren uit de 12de eeuw, waarvan de vroegromaanse onderbouw in visgraatverband dateert uit de 10de-11de eeuw.


Parochiekerk Sint-Aldegondis

Hoogdorpsstraat 1 (Alken)
Gotische kerk op de plaats van een zeer oude, religieuze stichting, die tot de 11de eeuw aan Luik toebehoort.


Parochiekerk Sint-Gertrudis

Ophovenstraat (Oudsbergen)
De huidige kerk dateert uit het tweede kwart van de 16de eeuw. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip met middenbeuk van drie traveeën, zijbeuken van vier traveeën, met gedeeltelijk ingebouwde westtoren, een transept, een koor, een portaal, en een sacristie.


Parochiekerk Sint-Martinus met begraafplaats

Europalaan 63 (Dilsen-Stokkem)
De nieuwe kerk in neogotische stijl werd gebouwd in 1908-12 in het centrum van de nieuwe dorpskern, die zich in het gehucht Houtissen had ontwikkeld en ondertussen belangrijker was geworden dan het oorspronkelijk centrum. Ten noorden van de kerk ligt het kerkhof.


Parochiekerk Sint-Michiel

Hoogstraat (Bree)
De Sint-Michielskerk behoorde aan het Sint-Bartholomeuskapittel van Luik, dat begever en tiendheffer was. De oorspronkelijke kerk werd waarschijnlijk gesticht door de graven van Loon. Deze kerk kwam in het bezit van gravin Ermengardis, en behoorde bij haar schenking aan het kapittel.


Parochiekerk Sint-Monulfus en Gondulfus met kerkhof

Haagstraat (Dilsen-Stokkem)
De oorspronkelijke kerk was een kleine, neoclassicistische zaalkerk met toren boven de voorgevel, gebouwd in 1834-36. In 1937-39 werd de kerk vergroot door G. Daniëls. Ten oosten van de kerk, nabij het koor, ligt het restant van het kerkhof.


Parochiekerk Sint-Trudo

Kerkplein (Hechtel-Eksel)
Laatgotisch georiënteerd bedehuis met latere aanpassingen, gelegen in het centrum van de dorpskern, vrijstaand en omgeven door een grasplein en parkeerplaatsen, in plaats van het vroegere kerkhof.


Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudoplein (Houthalen-Helchteren)
In 1890-95, bouw van de nieuwe, neogotische kerk, naar ontwerp van architect H. Martens, na algehele sloop van schip en koor, maar met behoud van de oude toren.


Parochiekerk Sint-Trudo met ommuurd kerkhof en grafkapel

Pastorijstraat (Peer)
Zuidwest-noordoost georiënteerd neogotisch bedehuis van 1896-98, met toren van het vroegere bedehuis in Kempische baksteengotiek. Kerkhofkapel en -muur dateren van het einde van de 19de eeuw.


Provinciale School voor Vroedvrouwen ontworpen door Léon Jaminé

Guffenslaan 37-39 (Hasselt)
Breed complex met monumentale voorgevel in eclectische stijl, gedateerd 1912 op een gevelsteen. Het gebouw ligt achteruit ten opzichte van de straat en is voorzien van een voortuin.


School met onderwijzerswoning en gemeentehuis van Tongerlo

Dorpstraat 33 (Bree)
school met onderwijzerswoning en gemeentehuis, gebouwd in 1887-90 naar ontwerp van L. Jaminé, op de hoek met de Poststraat.


Schoolgebouw

Martinus Van Gurplaan 41 (Lommel)
Alleenstaand hoekhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, van 1909, naar ontwerp van architect Moers.


Sint-Jozefcollege

Guffenslaan 27 (Hasselt)
Neogotisch, U-vormig complex, gebouwd naar ontwerp van architect Léon Jaminé, en gedateerd 1881-1882; verbouwd en uitgebreid tijdens de 20ste eeuw.


Windmolen De Wachter met omgeving

Heilderveld (Dilsen-Stokkem)
De stenen windmolen De Wachter, die werd gebruikt om koren te malen, heeft vier zolders en is gebouwd op een aarden ophoging. De molen is gelegen aan het Heilderveld te Dilsen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jaminé [online], https://id.erfgoed.net/personen/2983 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.