Persoon

Janssens, Amand Robert

ID
3000
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3000

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bisschoppelijk Seminarie

Notarisstraat 9A, Reep 1, Seminariestraat 2 (Gent)
Enorm complex in neotraditionele stijl, van 1911-13 naar ontwerp van architecten A. Lemeire, A.R. Janssens, O. Bernaert, en S. Mortier. Vooreerst in 1914 gebruikt als kazerne, zogenaamd Albrechtskazerne, sinds 1925 als Seminarie gebruikt waarvoor het aanvankelijk gebouwd werd.


Burgerhuis

Beekstraat 22 (Assenede)
Alleenstaand burgerhuis met achterliggende grote beboomde tuin en voortuin afgesloten door fraai ijzeren hekwerk tussen gecanneleerde gietijzeren zuilen op bakstenen voet; dubbel hek links voor de koetspoort en in het midden. In oorsprong vermoedelijk een eind 18de–eeuws dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, links geflankeerd door een koetshuis onder hoog schilddak en rechts twee traveeën onder zadeldak.


Burgerhuis

Jan Breydelstraat 38-40 (Gent)
Aanvankelijk een groot diephuis met in- en uitgezwenkte top, zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak in kern opklimmend tot de 17de eeuw, mogelijk met aangepaste geveltop uit begin 18de eeuw, in 1917 hersteld door A.R. Janssens. Achtertuitgevel met muurvlechtingen uitziend op de Lieve. Verankerde bakstenen gevel van vier traveeën met vier bouwlagen onder meer met zichtbare kelderverdieping.


Burgerhuis

Klein Turkije 2-6 (Gent)
Verankerde bak- en zandsteenbouw met vier traveeën, vier bouwlagen en zadeldak in 15de-eeuwse stijl, in 1912 gerestaureerd door Amandus Robert Janssens.


Burgerhuis

Sint-Michielshelling 2 (Gent)
Vooruitspringend ten opzichte van het hoekpand, diephuis met trapgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1912 naar opdracht van architect Janssens volgens bouwaanvraag van een heden gesloopt huis in de Plotersgracht van 1700.


Burgerhuis

Theresianenstraat 14, 14A (Gent)
Breedhuis van van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met twee getrapte dakvensters, gebouwd in opdracht van kunstschilder P. Boss, volgens gevelsteen naar ontwerp van architect A.R. Janssens in 1909.


Burgerhuis 't Middelhuus en De Witte Leeuw

Graslei 6 (Gent)
Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een zijtrapgevel en voorzien van twee getrapte dakkapellen, met 17de-eeuws uitzicht, opgetrokken in 1913 naar ontwerp van architect A.R. Janssens. Lijstgevel in traditionele bak- en zandsteenstijl, verankerd met versierde gevelankers.


Burgerhuis De Beerie

Graslei 5 (Gent)
Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping, onder geknikt zadeldak, gedateerd 1726 op twee gevelstenen. Volgens archiefstukken oorspronkelijk met houten gevel, in 1625-1626 vervangen door stenen gevel en in 1726 gewijzigd; voorgevel in 1912 gereconstrueerd onder leiding van architect A.R. Janssens. Klokgevel in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken uit baksteen en Franse kalkzandsteen.


Burgerhuis De Lelie

Geldmunt 20 (Gent)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, gedateerd 1714 door middel van muurankers op de vleugelstukken van de halsgevel. Halsgevel met invloed van Lodewijk XIV-stijl, gereconstrueerd in 1911 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Onderbouw van Franse steen, van derde bouwlaag af opgetrokken uit baksteen met natuurstenen elementen.


Burgerhuis het Maagdeken

Graslei 7 (Gent)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak uit de 16de tot 17de eeuw, opgetrokken in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Verankerde gevel in traditionele stijl opgetrokken uit baksteen en witte Franse steen.


Burgerhuis in traditionele stijl

Geldmunt 18 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit de 17de eeuw. Trapgevelvan bak- en zandsteen in traditionele stijl, heropgebouwd in 1908 naar ontwerp van architect A.R. Janssens.


Burgerhuis ontworpen door A. Janssens

Koning Albertlaan 134-138 (Gent)
Burgerhuis, gedateerd 1925 in een cartouche in de geveltop en volgens een bouwaanvraag van 1924 gebouwd naar ontwerp van architect Amand Janssens. Asymmetrische gevelopbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak.


Café De Carillon

Markt 49 (Oudenaarde)
Twee resterende diephuisjes van een rij van elf aan het koor van de Sint-Walburgakerk palende huisjes gebouwd op het vroegere kerkhof. Bak- en zandstenen huisjes van één travee en twee bouwlagen met in- en uitgezwenkte top, onder afzonderlijke zadeldaken, opklimmend tot eind 17de eeuw.


Decanale kerk van Onze-Lieve-Vrouw

Markt 1 (Deinze)
Parochiekerk, gebouwd in de loop van de 14de eeuw in Scheldegotiek. Vlak bij de Leie, op de linker buitenbochtoever ingeplante geoosterde kerk met westgevel uitziend op de Markt. De plattegrond toont een basilicale aanleg met kruisingstoren op vierkante aanzet, schip eindigend op twee achtzijdige geveltorentjes en twee zijbeuken van vijf traveeën, niet-uitspringende transepten van één travee met rechte sluiting en koor van drie rechte travee en vijfzijdige sluiting. Uitwendig volledig opgetrokken uit Doornikse steen in groot regelmatig verband met verwerking van breuksteen in onregelmatig verband en sporadisch verwerking van Ledesteen.


Dubbelvilla Rietvoorn en Liereman

Prinses Josephinelaan 17-19 (De Haan)
Tweegezinswoning met halfondergrondse garage, gesigneerd "A. JANSSENS" en in het kadaster geregistreerd in 1957. Dominerende, afgewolfde rieten bedaking en houten bebording in zijgeveltoppen.


Gekoppelde villa's

Lispannenlaan 3 (Knokke-Heist)
Grote twee-onder-één-dakvilla uit de jaren 1930 naar ontwerp van Amand Robert Janssens (zie hekpijler). Volledig in cottagestijl: pseudo-vakwerk, hoge rode pannendaken met hoge schoorsteen en dakkapellen, deels onbeschilderde baksteen.


Gemeentehuis Assenede

Markt 4 (Assenede)
Imposante laatclassicistische constructie, oorspronkelijk gebouwd als Landhuis of schepenhuis van het Ambacht Assenede in 1771. Voorbouw van vier traveeën en twee bouwlagen met attiek onder leien schilddak met sierlijke houten vierkant klokkentoren met koperen klokdakje en windwijzer.


Gemeentehuis van Kaprijke

Plein 1 (Kaprijke)
Gemeentehuis, voorheen schepenhuis en vierschaar, ook zogenaamd Stadhuis. Huidig gebouw ten noordoosten van de kerk, in barokstijl, opgericht in 1662-1663. Grondig herstellingswerken in 1885 onder leiding van architect Emile Van Hoecke-Peeters.


Gemeentehuis van Schellebelle

Dorp 1 (Wichelen)
Voormalig gemeentehuis van Schellebelle. Herenwoning door de gemeente aangekocht voor gemeentehuis in 1897. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. De gepleisterde en geschilderde lijstgevel werd in 1930-31 verbouwd tot een nieuwe voorgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect A.R. Janssens.


Gildehuis Den Enghel

Graslei 8 (Gent)
Het voormalig gildehuis Den Enghel is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. In 1912 werd een nieuwe voorgevel naar ontwerp van Amand Janssens opgetrokken. Trapgevel volledig opgetrokken uit zandsteen en zeer belangrijk voorbeeld van de Brabantse gotiek in Gent, gekenmerkt door skeletstructuur, de rijke versiering en typische behandeling van geveltop.


Gildehuis Wijnschroedershuis

Kleine Vismarkt 2-4, Kraanlei 2 (Gent)
Oud gildehuis der Wijnschroeders of Kraankinderen midden 18de eeuw deels gesloopt en na verbreding van de Kraanlei in 1755 heropgebouwd. Het Wijnschroedershuis, naar ontwerp van architect David 't Kindt, is opgevat als een herenhuis in rococostijl met brede voorgevel uitziend op de Leie van elf traveeën en twee bouwlagen. Haaks op de achtergevel van het Wijnschroedershuis, bevindt zich het in 1912 gereconstrueerde lokaal van de gilde der Kraankinderen naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.


Hoekhuis

Sint-Michielshelling 1 (Gent)
Hoekhuis met de Koornmarkt, met drie bouwlagen van respectievelijk zes en acht traveeën onder mansardedak met houten dakkapellen en dakvenster, rond 1912 gebouwd naar ontwerp van architect Janssens, geïnspireerd op de bouwaanvraag van het huis, Jan Breydelstraat nummer 42 van 1705.


Hoekhuis

Graslei 4 (Gent)
Hoekhuis, voorheen zogenaamd Het Verberrende Steen en één geheel vormend met het hoekhuis aan Hooiaard. Hoekhuis van twee bouwlagen met vier traveeën brede voorgevel en zijgevel van twee traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw, geheel gerestaureerd in 1911 naar ontwerp van architect A.R. Janssens. Verankerde bakstenen lijstgevel met hardstenen plint en hoekstenen van Franse steen, en verankerde zijtrapgevel.


Hoekhuis Het Trompetje

Burgstraat 2 (Gent)
Groot hoekhuis met het Gewad en de Onthoofdingsbrug, vanouds zogenaamd "Het Trompetje", volgens archiefstukken te dateren 1626-1627. Volledig wederopgebouwd in 1911 door A.R. Janssens, bouwmeester in neotraditionele stijl. Bak- en zandstenen gebouw met drie bouwlagen onder een groot schilddak met twee haakse zadeldaken. Voorgevel van vijf traveeën met drie traveeën brede trapgevel. Zijgevel aan Gewad van vier traveeën met twee getrapte dakvensters. Zijgevel uitziend op de Lieve, met een uitspringende overkragende trapgevel en een rechtertravee met getrapt dakvenster.


Hoeve en molenaarshuis, site 't Meulenhof

Molenstraat 27 (Laarne)
Achterin gelegen landhuis gekend als ’t Meulenhof omgeven door een aangelegde tuin en aan de straatkant afgesloten door een afsluitingsmuur en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers onder ezelsrug. Woning in (neo)traditionele stijl met bewaarde oudere kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw, doch nu in hoofdzaak daterend uit de jaren 1920.


Huis De Fluitspeler

Kraanlei 81 (Gent)
Barok hoekhuis met twee bouwlagen en zadeldak, op een cartouche gedateerd 1669. Gerestaureerd in 1917-18 en in 1931 door Amandus Robert Janssens. Voorgevel van drie traveeën met in- en uitgezwenkte top. Rijk versierde borstweringen met terracotta reliëf in panelen die de allegorieën van de zintuigen voorstellen, en geveltop versierd met terracotta beelden en reliëfpanelen. De zijtrapgevel is blind. Het bijgebouw is een lijstgevel met één travee hoger opgetrokken tot een dakvenster met trapgevelvorm.


Huis De Klok

Kraanlei 75 (Gent)
Huis uit de tweede helft van de 17de eeuw. Traditionele trapgevel met twee bouwlagen, drie traveeën en met zadeldak. Hersteld in 1915 door Amandus Robert Janssens. De reliëfs in de verdiepte boogvelden symboliseren de drie goddelijke en de vier cardinale deugden met hun attributen.


Huis der Gekroonde Hoofden

Burgstraat 4 (Gent)
Renaissancehuis zogenaamd "Huis der Gekroonde Hoofden", vanouds zogenaamd "De Draecke", te dateren circa 1560. Rijkelijke voorgevel met in- en uitgezwenkte top van bak- en zandsteen, vier traveeën met drie bouwlagen onder steil zadeldak, in 1917 hersteld door bouwmeester A.R. Janssens. De verdiepte boogvelden en identieke bogenrij boven de bovenvensters zijn verrijkt met medaillons die de hoofden van de Graven van Vlaanderen en hun initialen voorstellen. Deze werden vernieuwd in 1917 door Oscar Sinai en Mast en gepolychromeerd door Jan Vanden Bogaerde. Bepleisterde zijgevel in het Gewad van negen traveeën en gecementeerde achterpuntgevel. In het interieur grafsteen van een jonkvrouw (?), mogelijk uit de 15de eeuw.


Kasteel Hanus

Kortrijksesteenweg 1026-1028, 1026A (Gent)
Oorspronkelijk kasteel gebouwd door de textielbaron Hanus in 1913 naar ontwerp van de Brusselse architect G. Hobé en bestaande uit een rechthoekig gebouw met slechts één bouwlaag en vier traveeën brede neo-Lodewijk-XVI-getinte voorgevel. In 1938 werd het gebouw verhoogd met één bouwlaag en werd een kapelvleugel gebouwd ten zuiden ervan naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.


Kasteeldomein Wallemote

Kokelarestraat 85 (Izegem)
Monumentaal landhuis gelegen te midden van een beboomd park en bereikbaar via lange noordelijke erfoprit. In 1913, samen met het Kasteel Wolvenhof gebouwd in opdracht van de familie Vanden Bogaerde, en vermoedelijk eveneens naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem).


Korenmetershuis

Graslei 9 (Gent)
Eerste Korenmetershuis, van 1435 tot 1540 gildehuis van de korenmeters. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 16de eeuw, wederopgebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Verankerde trapgevel in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en witte natuursteen. Aanbouw achteraan, namelijk klein diephuis van drie bouwlagen onder afgewolfd schilddak, met kern vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw doch met latere aanpassingen uit de 19de eeuw.


Notariswoning

Land van Waaslaan 82 (Gent)
Deze notariswoning in modernistische stijl werd in 1929 ontworpen door de Gentse architect Amand Robert Janssens. De statige burgerwoning met opvallend brede gevel telt drie brede traveeën en drie bouwlagen boven een kelder en onder een zadeldak.


Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 8-9 (Oudenaarde)
Het hospitaal werd ondergebracht binnen de stadspoorten, achter de Sint-Walburgakerk. Poortgebouw in neotraditionele baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1893. Oostwest-georiënteerd gebouw, mogelijk in kern de vroegere vergaderzaal van de bogaarden, daterend uit de 13de eeuw, later gebruikt als ziekenzaal en kapel. Kloostergebouwen met verschillende vleugels gegroepeerd rondom een onregelmatige vierkante hof met pandgangen op de begane grond. Bisschopskwartier, receptiegebouw met een voor de Zuidelijke Nederlanden uitzonderlijke gevel in renaissancestijl, naar ontwerp van Symoen De Pape van 1623-33. Sint-Elisabethgesticht van 1905 naar plannen van architect A. Vossaert, geïnspireerd op de 18de-eeuwse vleugel; circa 1930 grondig gewijzigd. Ten westen werden in 1937-38 nieuwe ziekenhuisvleugels gebouwd door architect Amandus Robert Janssens in aangepaste stijl.


Oud Gemeentehuis

Oud Dorp 47 (Wichelen)
Bak- en zandstenen gebouw in Vlaamse barokstijl, volgens gevelsteen gedateerd 1682, van drie traveeën en één bouwlaag boven een souterrain, met zandstenen pui met bordestrap en hoog overstekend, heden door het dakvenster onderbroken zadeldak op uitgewerkte modillons.


Parochiekerk Heilig Kruis

Boekhoutedorp (Assenede)
Parochiekerk voorheen met omringend kerkhof met ijzeren afsluiting en hekken. De huidige parochiekerk werd opgericht onder pastoor Lefèvre in 1866-1868 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny. Vrij sober eclectisch gebouw met voornamelijk neoromaanse inslag en dominerende vierkante geveltoren, opgetrokken uit baksteen en afgedekt met leien daken.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Latemdreef 30 (Zwalm)
Vroeggotische kruiskerk met kruisingstoren van Doornikse kalksteen en veldsteen uit eind 13de eeuw - begin 14de eeuw, grondig gerestaureerd en vergroot in neogotische stijl in 1906-1910, omringend kerkhof met lage bakstenen muur.


Parochiekerk Sint-Bavo met kerkhof

Westbroekstraat (Houthulst)
Georiënteerd bedehuis in de jaren 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Janssens (Gent), omgeven door een ommuurd en deels omhaagd kerkhof.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Grote Markt 71A (Zelzate)
Neogotische constructie, van 1875 door de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny, herstellingswerken in 1920 en 1950-52, restauratiewerken aan binnen- en buitenzijde in 1995.


Parochiekerk Sint-Martinus

Petegemplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde, in oorsprong driebeukige kerk van de jaren 1290, gelegen in afgerond kerkhof met monumentale grafstenen. Gewitte bakstenen kerkhofommuring en sierlijk ijzeren hek in het westen aan zware rechthoekige bakstenen pijlers met bolbekroning. De driebeukige kerk had tot 1918 een 18de-eeuws voorkomen. Door zware bombardementen in november 1918 brandde de kerk volledig uit en kwamen de interessante laatromaanse-vroeggotische kenmerken van de oude kerk tevoorschijn.


Parochiekerk Sint-Niklaas van Tolentijn

Pintestraat (De Pinte)
Oorspronkelijk een pseudobasilicale kerk met westtoren, voltooid in 1840 doch in 1851 door bliksem vernield en vervangen door een houten torentje. Vergrotingsplannen vanaf 1900 naar ontwerp van architect Jules Goethals en in 1909 nieuwe plannen, voltooid in 1912. Beschadiging tijdens beschietingen in 1918 en herstelling naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Vrij imposante neogotische bakstenen kruisbasiliek met vierkante westtoren onder ingesnoerde naaldspits; afdekkende leien zadeldaken. Huidige kerk met driebeukig schip van zes traveeën, uitspringend transept van twee traveeën en koor van drie traveeën met vijfzijdige sluiting; vijfzijdige doopkapel aan noordelijke torentravee, rond traptorentje aan zuidzijde.


Parochiekerk Sint-Petrus en Urbanus

Huiseplein (Kruisem)
Georiënteerde dorpskerk met omringend ovaal kerkhof heden afgesloten door een laag bakstenen muurtje of haag en rij acasiaboompjes in plaats van vroegere fraaie ijzeren hekken. Beeld van Heilige Adalardus op zuil van circa 1900 in noordwestelijke hoek.


Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt (Assenede)
Kerk met rechthoekige plattegrond van een hallenkerk met drie gelijke beuken van vier traveeën, niet uitspringend transept met kruisingstoren op vierkante basis en drie gelijke koren met rechte sluiting.. De oudste delen van de huidige kerk in Doornikse kalksteen zijn nog de achthoekige kruisingstoren op vierkante basis, de kruisbeuk en het koor in romaanse stijl van circa 1200. De gotische zijkoren dateren vermoedelijk uit de 14de eeuw.


Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgastraat (Oudenaarde)
Oorspronkelijk ingeplant aan de buitenbochtzijde van de inmiddels gedempte scherpe Scheldebocht. Tot 1784 met omringend kerkhof, sinds protestants bewind in 1580 bebouwd met talrijke kleine huisjes. Geoosterde, heden volledig vrijstaande kerk met massieve vierkante westtoren van 88 meter.


Pastorie Sint-Pietersbandenparochie met tuin

Veerstraat 13 (Berlare)
Schuin tegenover de kerk ingeplante pastorie uit 1737 met omringende beboomde tuin, van de straat afgesloten door ijzeren hekken op een lage bakstenen voet met ezelsrug. Centrale poort met vierkante gemetselde bakstenen pijlers onder pannen zadeldakje. Achterin gelegen vrijstaande pastorie van zeven traveeën breed en één bouwlaag onder mansardedak.


Sociale woonwijk Nationale Watersportbaan Georges Nachez

Belvédèreweg 1-305, Europalaan 1-264, Jubileumlaan 2-572, Neermeerskaai 1-308, Nekkersberglaan 4-704 (Gent)
Hoogbouwwijk in het groen, van 1959 tot 1965 gerealiseerd aan de watersportbaan door de stad en de Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen naar ontwerp van Jules Trenteseau, Geo Bontinck, Victor Coolens, Adrien Bressers, Robert Bernard De Tracy, Robert Rubbens en Fritz Coppieters.


Stadhuis Eeklo

Markt 34 (Eeklo)
Oud schepenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl opgetrokken in 1650-1654. Restauratie en uitbreiding met administratieve vleugel en belfort in aangepaste neotraditionele stijl in 1930-1932, naar ontwerp van architect Amand Robert Janssens, uitgevoerd door aannemer Edouard Heene en zonen.


Tuinwijk Generaal Drubbel

Gambrinusstraat 1-10, Hoppestraat 1-56, Poperingestraat 42-84, Radijsstraat 22-42 (Gent)
Tuinwijk van 99 huizen, tussen 1922 en 1928 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Le Foyer Gantois, sinds 1951 De Gentse Haard. De ontwerpen van A.R. Janssens werden door de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken in 1922 gepubliceerd als typeplannen.


Vismarkt

Rekelingestraat 5, 5A, Sint-Veerleplein 5B (Gent)
De oorspronkelijke Vismarkt werd na de brand van 1872 uitgebreid op L-vormige plattegrond en voorzien van nieuwe ingang in de Rekelingestraat. naast het Nieuw Vleeshuis waarmee hij onderling verbonden is. Monumentale ingangspoort in barokstijl van twee bouwlagen onder een zadeldak, gebouwd onder leiding van Adriaan Van der Linden in 1689. De twee gevels die in de Rekelingestraat toegang verleenden tot de overdekte Vis- en Vleesmarkt zijn reconstructies van gotische en traditionele bak- en zandsteenarchitectuur en dateren van 1872.


Thema's

Ontwerper van

Godshuizenlaan (19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding)

Sint-Pietersaalststraat

Sociale woonwijk Groenebriel

Tuinwijklaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Janssens [online], https://id.erfgoed.net/personen/3000 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.