Persoon

Joris, Jean Marie

ID
3037
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3037

Beschrijving

Architect Jean Marie Joris bouwde op de hoek van de Distelstraat en de Rijsenbergstraat een bescheiden appartementsgebouw (1935), zakelijk van karakter door de witte bepleistering. Mogelijk was dit gebouw een proefstuk voor één van de meest luxueuze appartementsgebouwen in Gent, door Joris gebouwd in 1936 voor dezelfde eigenaar, op de hoek van de Sportstraat nummer 210/230 en de Patijntjestraat. Ook hier een dematerialiserende bepleistering, met daarin grote vensters met metalen raamkaders ('chassis SOMEBA'). Detailleringen zoals geribde muurdammen in de gevel boven de ingang en naast de deur wijzen erop dat Joris niet ongevoelig bleef voor de 'terugkeer van het ornament' in de late jaren 1930.

(Bron: MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum, onuitgegeven proefschrift Universiteit Gent, 215)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw ontworpen door Jean Marie Joris

Distelstraat 60-70 (Gent)
Bescheiden appartementsgebouw in een zakelijke stijl, gelegen op de hoek van de Rijsenbergstraat en de Distelstraat, volgens de bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Jean Marie Joris, in opdracht van Maurice Vermeulen.


Burgerhuis ontworpen door J.M. Joris

Duifhuisstraat 122 (Gent)
Woonhuis met twee onderkelderde bouwlagen en plat dak, volgens de bouwaanvraag van 1934 gebouwd voor Jules Temmerman naar ontwerp van architect J.M. Joris, gesigneerd boven de garagepoort: "J.M. Joris / arch. Gand" en "E. Scherpereel / entrepreneur". Halfopen bebouwing met voortuin afgesloten door vernieuwd ijzeren hekwerk.


Flatgebouw naar ontwerp van J.M. Joris

Sportstraat 212-230 (Gent)
Flatgebouw op de hoek met de Patijntjestraat, gebouwd naar een ontwerp van architect J.M. Joris (Gent), volgens bouwaanvraag van 1936 en 1937 (aanpassing van het plan), gesigneerd op de pui links boven de deur.


Flatgebouw Residentie Owe

Sportstraat 320-342 (Gent)
Flatgebouw op de hoek met de Rijsenbergstraat, gesigneerd en gedateerd "J.M. Joris. Architecte 1947" op de pui, naar een ontwerp van 1946, volgens oorspronkelijk bouwplan vier bouwlagen boven souterrain, toevoeging van bovenste bouwlaag en dakverdieping aan het in opbouw zijnde appartementsgebouw in 1947.


Half vrijstaand burgerhuis

Doorniksesteenweg 140 (Avelgem)
Half vrijstaand burgerhuis, volgens bouwplan van 1948 naar ontwerp van Jean Marie Joris (Gent). Lijstgevel van rode baksteen, balkon recent met marmer bekleed. Rechthoekige en ronde muuropeningen verfraaid door roodgeglazuurde tegels. Fraaie behouden ijzeren deur. Voorheen ook deur op de hoek, thans gewijzigd in venster.


Rij stadswoningen van 1937

Leopold I-laan 56-62 (Brugge)
Huizen van 1937 ontworpen door architect Jean-Marie Joris (Gent).


Spinnerij Leurent

Doorniksesteenweg 151-153, 151A-C, Huttegemstraat 1 (Avelgem)
Voormalige spinnerij "Leurent" (Arlitex) of in de volksmond "De groote fabrieke"; waarvan hoofdgebouw, opslagplaats, koelvijver, schoorsteen, brandstofpomp en spoorlijn beschermd zijn als monument bij M.B. van 8/12/2000, onmiddellijke omgeving, directeurs- en conciërgewoning en kantoorgebouw beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 8/12/2000.