Persoon

Kaplansky, Nachman

ID
3057
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3057

Beschrijving

Van Russische nationaliteit en geboren in Polen, vestigde Kaplansky zich in 1925 vanuit Tel Aviv te Antwerpen. Waar zijn vroegst gekende realisaties al uit eind jaren 1920 dateren, bouwde hij na zijn architectuurstudies aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, vanaf begin jaren 1930 een succesvolle praktijk uit in Antwerpen, gericht op een welgesteld, overwegend joods clientèle.

Tot zijn belangrijkste opdrachten behoren enkele van de meest opmerkelijke modernistische flatgebouwen in de stad, zoals de "Résidence Prince Albert" uit 1936 aan het Prins Albertpark. Representatieve voorbeelden van zijn burgerhuizen in gesloten bebouwing, zijn de woning Swart uit 1933 aan de Belgiëlei, en de woning Henri Couturier die de architect in 1938 verderop aan de Sorbenlaan realiseerde.

Bij de Duitse invasie in 1940 vluchtte Kaplansky naar Palestina; het is niet bekend of hij zijn architectuurpraktijk tijdens of na de Tweede Wereldoorlog in zijn nieuwe woonplaats Tel Aviv heeft kunnen hervatten. De sterfdatum van Nachman Kaplansky is onbekend, maar ligt zeker na 1956.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis Diercxsens

Ryckmansstraat 10 (Antwerpen)
Ruim burgerhuis in modernistische stijl opgericht naar ontwerp van architect Nachman Kaplansky uit 1936. Opdrachtgever was Norbert Diercxsens, de latere directeur van Verzekeringsmaatschappij De Schelde.


Hotel Zeller

Van Putlei 41 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, dat een ensemble vormt met een gelijkaardige stadsvilla in de Bosmanslei 24. Beide hotels werden op twee aangrenzende percelen opgetrokken, in opdracht van de zakenlui Emil Zeller en Walther Villinger, naar een ontwerp van de Duitse architect Paul Schulze-Naumburg uit 1910.


Modernistisch appartementsgebouw

Carnotstraat 45 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw van zeven bouwlagen, gebouwd in opdracht van F. Van Dessel, naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1935.


Modernistisch appartementsgebouw, architectenwoning Nachman Kaplansky

De Merodelei 37 (Antwerpen)
Modernistische appartementsgebouw naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1937. Opdrachtgever was de Naamloze Maatschappij Immobilia Prince Albert.


Modernistisch burgerhuis

Sorbenlaan 52 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1938. Opdrachtgever was Henri Couturier.


Modernistisch burgerhuis

Jaak Blockxstraat 85 (Mortsel)
Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, naar ontwerp van Nachman Kaplanski van 1936 in nieuwe zakelijkheid.


Modernistisch burgerhuis

Belgiëlei 166 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van Max Swart, naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1933. Van de bestaande woning op dit perceel bleven enkel de fundering en de gemene muren bewaard, waarbinnen een volledige nieuwbouw werd geïntegreerd.


Modernistisch flatgebouw

Harmoniestraat 29 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw opgetrokken in opdracht van Leopold Birnbaum, naar een ontwerp van architect Nachman Kaplansky uit 1936. Het appartementsgebouw telt vijf bouwlagen onder een plat dak, waarop een terugwijkende dakverdieping.


Modernistisch flatgebouw

Lamorinièrestraat 204-206 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw opgetrokken in opdracht van Armand Ducellier, naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1935. Vergund begin augustus 1935, was het complex dat oorspronkelijk dertien flats van vier verschillende types, een winkel met woonst en een conciërgewoning omvatte, in de zomer van 1936 afgewerkt.


Modernistische villa

Meerlenlaan 53 (Antwerpen)
Villa van twee bouwlagen met souterrain naar ontwerp van Nachman Kaplansky van 1938. Baksteenbouw met verspringend volume, verhoogde begane grond en garage in souterrain.


Modernistische villa

Prins Karellaan 35 (Antwerpen)
Vrijstaand enkelhuis van twee bouwlagen onder plat dak in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van Nachman Kaplansky van 1935.


Modernistische villa

Sorbenlaan 29 (Antwerpen)
Modernistische villa gebouwd in opdracht van Anna Paulina Kleinkramer, naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1934. Aannemer was Aloïs Janssens uit Deurne; voor het tuinontwerp tekende de tuinarchitect René Latinne.


Modernistische villa

Eglantierlaan 11 (Antwerpen)
Villa in modernistische stijl, gebouwd in opdracht van Lodewijk Peeters, naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1938. Gebouwd in 1939, behoort de woning Peeters tot de allerlaatste gebouwen die Kaplansky in Antwerpen voltooide, vóór zijn vlucht naar Palestina bij de Duitse invasie in 1940.


Modernistische woning

Generaal Capiaumontstraat 12 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis naar een ontwerp van architect Nachman Kaplansky uit 1934, in opdracht van Frans Van Gelder.


Résidence Avenue de Belgique

Belgiëlei 44 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw in opdracht van de vastgoedmaatschappij “Résidence Avenue de Belgique”, naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1937. Vergund in januari 1938, was het complex dat zeven flats van hoge standing en een conciërgewoning omvat, midden 1939 voltooid.


Résidence Prince Albert

Prins Albertlei 22 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw van tien bouwlagen naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1936.


Woning Breemersch

Gulden-Vlieslaan 58 (Brugge)
Huis Breemersch, zie benaming bouwheer. Modernistisch woonhuis van drie bouwlagen onder een leien zadeldak, gebouwd in 1936-1937 naar ontwerp van de Joodse architect Nachman Kaplansky.


Woning Silberman

Van Notenstraat 17 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis naar een ontwerp van architect Nachman Kaplansky uit 1937. Opdrachtgever was diamantair A. Silberman.


Thema's

Ontwerper van

Van Notenstraat