Persoon

Krekel, Hendrik

ID
3138
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3138

Beschrijving

De Krekelstraat werd naar deze architect genoemd.

Hij was de zoon van Ludovicus Krekel, een schrijnwerker uit s' Hertogenbosch, die naar Antwerpen verhuisde.

  • Gegevens van Marcel Windey, maart 2016.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in eclectische stijl

Oever 9 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Auguste Uvo, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1896. Volledig verbouwd in de zomer van 1978.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Nationalestraat 31 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1898. Opdrachtgever was de heer Fl. Van Hoeck-Frechie, uitbater van “Au Bonnet Belge”. Deze in 1870 opgerichte kledingzaak betrok sinds 1881 een door de architect Jules De Somme ontworpen winkelpand in het eerste gedeelte van de Nationalestraat.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Oudaan 6 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Carpentier naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1892. Carpentier liet later in 1892 door Krekel op de aanpalende percelen hoek Kleine Markt een geheel van twee gekoppelde winkelhuizen optrekken.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Edelinckstraat 16 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl opgetrokken in opdracht van de heer G. Van Bellingen. De bouw verliep in twee fasen, met als eerste de begane grond naar ontwerp van de architect Eugène Dieltiëns uit 1883. De bovenverdiepingen werden toegevoegd naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1887.


De Fyolette

Zilversmidstraat 31 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van vier traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw.


Dit is in het Torentje

Oude Koornmarkt 1 (Antwerpen)
Pittoresk café in eclectische stijl op de hoek van Oude Koornmarkt en Quinten Matsijsdoorgang, gebouwd in opdracht van de heer Ed. Van Eyndhoven, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1895.


Eclectisch burgerhuis

Paleisstraat 106 (Antwerpen)
Deze eclectisch burgerwoning met natuurstenen parement werd in 1881 ontworpen door architect H. Krekel voor F. Bollen. Steenhouwer F. Bollen had verder in de Paleisstraat, ter hoogte van de nummers 69-75, een steenhouwersatelier met een loods.


Geheel van vier gekoppelde rijwoningen

Kloosterstraat 100-106 (Antwerpen)
Geheel van vier rijwoningen met winkel of café in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Octave Van der Borght naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1891. Oorspronkelijk gepland met zadeldaken werd nog tijdens de bouw geopteerd voor mansardedaken.


Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Pelgrimstraat 28-30 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Hendrik Krekel, naar een ontwerp uit 1889.


Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Oudaan 2-4 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde, ondiepe winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de Oudaan, op de hoek met de Kleine Markt, opgetrokken in opdracht van de heer L. Carpentier naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1892. De twee aanpalende panden zijde Kleine Markt horen niet bij het oorspronkelijke concept.


Gekoppelde winkelhuizen in neorenaissancestijl

Nationalestraat 36 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk drie gekoppelde winkelhuizen in neorenaissancestijl naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1885. Tot het bouwproject behoorde een pakhuis op het binnenterrein, ontsloten via een doorrij in de voorbouw. Opdrachtgever was Stokvis en Zonen uit Rotterdam, vermoedelijk te identificeren met de handelsmaatschappij in ijzerwaren R.S. Stokvis en Zonen.


In de Pelikaan, In de Goudbloem en Dit is in d'Hoop

Plantinkaai 22-23 (Antwerpen)
Geheel van drie woon- en handelspanden in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de hoek van Plantinkaai en Vlaanderenstraat, naar ontwerpen door de architect Hendrik Krekel uit 1882. Opdrachtgever was 'cultivateur' Adrien Pauwels, die eerder dat jaar door Krekel de “Koeihouderij Salm-Salm” in de Salm-Salmstraat had laten optrekken.


In den Engel

Nationalestraat 68 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Charles Auguste Laufer-Ryckers, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1884. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1988.


In den Zoeten Inval

Nationalestraat 60 (Antwerpen)
Meergezinswoning met winkel op de hoek van Nationalestraat en Sint-Andriesstraat, voor eigen rekening gebouwd door de architect Hendrik Krekel naar een ontwerp uit 1884, in een gevelsteen gedateerd 1885. Gesloopt voor de bouw van een nieuwbouwflat op de kop van het bouwblok Sint-Andriesstraat, Nationalestraat en Augustijnenstraat.


Koeihouderij Salm-Salm

Salm-Salmstraat 8-10 (Antwerpen)
Geheel van twee winkelhuizen met melkveehouderij in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in opdracht van Adrien Pauwels, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1882.


Meergezinswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Bogaardestraat 18 (Antwerpen)
Meergezinswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in opdracht van de heer De Wit-Somers, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1886. Het project omvatte een koetshuis op de binnenplaats, wellicht bestemd voor een huurhouderij.


Nationale Leeuw

Nationalestraat 64 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk twee gekoppelde winkelhuizen in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1884. Opdrachtgever was de heer J.B. Ségard-du Pas, handelaar in ‘pierres céramiques’, die uit publicitair oogpunt een breed gamma aan tegelproducten liet verwerken in de gevel.


Neoclassicistisch burgerhuis

Cuylitsstraat 11 (Antwerpen)
Deze stadswoning werd gebouwd voor G. Collée naar een plan van Hendrik Krekel, die zeer actief was in deze straat.


Neoclassicistische burgerhuizen

Cuylitsstraat 34-36 (Antwerpen)
Deze twee burgerhuizen werden circa 1897 gebouwd voor rekening van de heer Smits-Weyns naar ontwerp van H. Krekel, een aannemer die zeer actief was in de Cuylitsstraat.


Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Cuylitsstraat 54-62 (Antwerpen)
Neoclassicistische eenheidsbebouwing van vijf rijwoningen van twee traveeën en drie bouwlagen, opgetrokken circa 1896 naar ontwerp van Hendrik Krekel voor de heer Olfs-Deckx.


Reeks winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Pompstraat 24-30 (Antwerpen)
Symmetrisch ensemble van vier winkelhuizen in neoclassicistische stijl, de twee middenpanden gebouwd in opdracht van C. Asselberghs, naar een ontwerp door Hendrik Krekel uit 1886. Ed. Asselberghs liet in 1904 het rechter en in 1909 het linker pand optrekken, het laatste door Frans Matthijssens.


Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen

Montignystraat 28-30 (Antwerpen)
Dit samenstel van twee burgerhuizen werd gebouwd rond 1897 voor rekening van Van Hoeck-Frechie naar ontwerp van Hend. Krekel.


Traditioneel breedhuis

Schoytestraat 14 (Antwerpen)
Traditioneel breedhuis met getrapt dakvenster uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Winkelpui in opdracht van de heer Olfs, door de architect Hendrik Krekel uit 1880.


Twee bijna identieke burgerwoningen in eclectische stijl

Karel Rogierstraat 29-31 (Antwerpen)
Opvallend samenstel van twee bijna identieke, eclectische burgerwoningen. Ze werden gebouwd rond 1901 in opdracht van J. Smits-Wijns. De bouwaanvraag voor deze woningen vermeldt geen architect.


Twee eclectische meergezinswoningen met pakhuis

Montignystraat 36-38 (Antwerpen)
Dit eclectische ensemble van twee meergezinswoningen met achterliggend magazijn en stallingen werd gebouwd rond 1897 voor rekening van Segard-Dupas naar een ontwerp van Hend. Krekel.


Twee eclectische stadswoningen

Cuylitsstraat 4-6 (Antwerpen)
Twee eclectische stadswoningen gebouwd circa 1894 voor J. Smits naar ontwerp van bouwmeester H. Krekel, die erg actief was in de Cuylitsstraat.


Twee neoclassicistische burgerhuizen

Cuylitsstraat 63-65 (Antwerpen)
Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen gebouwd circa 1897 naar ontwerp van Hendrik Krekel voor F. Van Hoeck.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Theodoor Van Rijswijckplaats 8 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Theodoor van Rijswijckplaats en Nationalestraat, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Hendrik Krekel, naar een ontwerp uit 1887. Gesloopt voor de bouw van een kantoor- en handelspand omstreeks 1997.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Steenhouwersvest 57 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1894. Opdrachtgever was M. Vercammen, die in 1901 het oorspronkelijke mansardedak door de architect Guillaume Van Oenen liet vervangen door een vierde bouwlaag.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Meir 83 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Meir en Eikenstraat, gebouwd in opdracht van de heer L. Pauwels, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1890.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Sint-Jacobsmarkt 57 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Sint-Jacobsmarkt en Lange Sint-Annastraat, gebouwd in opdracht van de heer H.E. Van Camp-Janssens, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1890.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Melkmarkt 11 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Melkmarkt en Korte Nieuwstraat, gebouwd in opdracht van de heer M. Van den Wildenberg, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1894.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl met Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Wolstraat 23 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Wolstraat en Coppenolstraat, gebouwd in opdracht van Jules Meeûs naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1890. Onze-Lieve-Vrouwebeeld uit 1787.


Woon- en handelspand in eclectische stijl

Nationalestraat 66 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Charles Auguste Laufer-Ryckers, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1886, in een gevelsteen gedateerd 1887. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1988.

Opdrachtgever van

In den Zoeten Inval

Nationalestraat 60 (Antwerpen)
Meergezinswoning met winkel op de hoek van Nationalestraat en Sint-Andriesstraat, voor eigen rekening gebouwd door de architect Hendrik Krekel naar een ontwerp uit 1884, in een gevelsteen gedateerd 1885. Gesloopt voor de bouw van een nieuwbouwflat op de kop van het bouwblok Sint-Andriesstraat, Nationalestraat en Augustijnenstraat.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Theodoor Van Rijswijckplaats 8 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Theodoor van Rijswijckplaats en Nationalestraat, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Hendrik Krekel, naar een ontwerp uit 1887. Gesloopt voor de bouw van een kantoor- en handelspand omstreeks 1997.


Thema's

Ontwerper van

Bresstraat

Montignystraat