Persoon

Laloo, Charles

ID
3208
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3208

Beschrijving

  • Informatie over Karel Laloo verkregen van B. Nolf op 6 april 2017.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Borstelfabriek Wybo

Heilig Hartstraat 19 (Izegem)
Voormalige borstelfabriek "Wybo", die thans de "Chocolaterie Verschaete" en "Bekafun" herbergt. Gesticht eind 19de eeuw en volgens kadastrale gegevens sinds 1909 gevestigd in de Heilig-Hartstraat. Volgens bouwplannnen dateren de oudste gebouwen van 1907, naar ontwerp van Ch. Laloo (Harelbeke).


Burgerhuis en uitbreiding

Roeselaarsestraat 117-119 (Izegem)
Enkelhuis van 1903 van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; in 1909 aan rechter zijde uitgebreid naar ontwerp van Charles Laloo (Harelbeke) met twee ongelijke traveeën (nummer 119) in aansluitende bouwstijl doch met lagere bouwlaag en gemansardeerde bedaking.


Burgerhuis in art-decostijl

Pieter Baesstraat 9 (Izegem)
Onderkelderd art-decodubbelhuis van drie bouwlagen onder plat dak; naar ontwerp van Charles Laloo (Izegem), van 1939.


Dankkapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 95 (Izegem)
Dankkapel van 1923, naar ontwerp van Ch. Laloo (Izegem).


Eclectisch burgerhuis

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 15 (Izegem)
Eclectisch enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, naar verluidt naar ontwerp van Charles Laloo (Izegem).


Eclectisch burgerhuis

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 17 (Izegem)
Eclectisch enkelhuis van 1921, naar ontwerp van Charles Laloo (Izegem); drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak.


Eclectisch samenstel van winkelpand en handelshuis

Generaal Baron Jacquesstraat 24-26 (Diksmuide)
Eclectisch samenstel van winkelpand (nummer 24) en handelshuis (nummer 26) heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Charles Laloo (Izegem). Geelbakstenen lijstgevel met natuurstenen kordons, dakvensters uitgewerkt als in- en uitgezwenkte geveltoppen en decoratief gebruik van rode baksteen.


Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Middelstraat 3-5 (Lo-Reninge)
Gemeenteschool en onderwijzerswoning, heropgebouwd in 1920-1921 naar ontwerp van architect K. Laloo. Links, huis van het schoolhoofd met middenrisaliet en rechthoekige muuropeningen gevat in korfboognissen. Rechts, aansluitende lage klassenvleugel.


Handelspand

Grote Markt 26 (Izegem)
Breedhuis met oudere kern; volgens bouwaanvraag verbouwing van een woonhuis tot confectiewinkel in 1914, naar ontwep van Charles Laloo (Izegem); vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak.


Herberg Den Haerd

Grote Markt 14 (Izegem)
Oorspronkelijk enkelhuis van 1931, naar ontwerp van Charles Laloo (Izegem). Art-deco-allure, zie decoratieve metselverbanden van onder meer consoles en de figuratieve reliëfs, zie bouwplan, die voorheen de borstweringen van de rechter travee verrijkten.


Kasteeldomein de la Douve

Douanestraat 44-48 (Heuvelland)
Kasteel, in omringend beboomd park, naar ontwerp van architect K. Laloo, gedateerd 1922 door middel van gevelsteen in de geveltop; naar verluidt ter vervanging van een kasteeltje van 1850. Dubbelhuis van zeven traveeën + hoektoren rechts en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) voorzien van oeils-de-boeuf. Ten oosten, conciërgewoning met koetshuis en achterliggend stalgebouwtje. Ten noordwesten, voormalige hovenierswoning.


Klooster en kapel van de zwarte zusters

Vismarkt 6, 6A (Diksmuide)
Klooster en kapel, heropgebouwd in de jaren 1920 en refererend naar de vooroorlogse toestand. Het klooster is een sobere baksteenbouw geritmeerd door rechthoekige muuropeningen verdiept in steekboog- of accoladeboognissen of onder ontlastingsbogen, afwisselend dakvensters met tuitgevel en dakkapellen onder leien bedaking. Houtwerk met kleine roedeverdeling. Rechts aansluitend, kapel heropgebouwd met inslag van de regionale baksteengotiek; in het interieur bewaarde 18de-eeuwse grafsteen.


Modernistische villa

Baronstraat 5 (Izegem)
Modernistische villa met omgevende tuin naar ontwerp van Charles Laloo van 1932 in opdracht van dhr. L. Ghekiere-Dubaere. Woning van twee bouwlagen onder plat dak op nagenoeg vierkantig grondplan. Gevels bekleed met groene granito


Neoclassicistisch herenhuis

Langemarkstraat 12 (Zonnebeke)
Teruggaand op de brouwerswoning van de vooroorlogse brouwerij Brasserie-Malterie La Diane, opgericht in 1783. Alleenstaand neoclassicistisch herenhuis naar ontwerp van architect K. Laloo van circa 1924, middenin beboomde tuin met afzomend gestileerd gietijzeren hek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt schilddak met drie gebogen dakkapellen. Met schijnvoegen gecementeerde pilastergevel op arduinen plint. Links en rechts op de begane grond, twee driezijdige erkers bekroond met uitgewerkte gietijzeren balkonleuning. Rechts, laag koetshuis van zeven traveeën onder zadeldak.


Samenstel van burgerhuizen

Roeselaarsestraat 98-100 (Izegem)
Samenstel van twee burgerwoningen met vernieuwd parement van 1913 zie bouwplan naar ontwerp van Charles Laloo (Izegem) en cartouches anno/ 1913 in boogvelden (nummer 98). Telkens, eclectisch enkelhuis van drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


Schoenfabriek Eperon d'Or

Prins Albertlaan 5 (Izegem)
Schoenfabriek gesticht in 1863, zie opschrift op de rechter zijgevel door E. Vandommelle vermoedelijk aan de Brugstraat en sinds 1909 gevestigd aan de Prins Albertlaan. De gebouwen worden opgetrokken naar ontwerp van C. Mullie. Het familiebedrijf groeit uit tot één van de belangrijkste schoenfabrieken van Izegem.


Villa Marie-José

Prins Albertlaan 56 (Izegem)
Eigen woning van architect Charles Laloo, gebouwd in 1928 en gelegen in een omhaagde tuin met trappartij leidend naar de inkom. Markante art-decovilla van twee bouwlagen op souterrain, oorspronkelijk met heden tot venster verbouwde garage. Geometrisch uitgewerkte gevels getypeerd door de fraaie blauwe granitobepleistering.


Winkel

Meensestraat 18 (Izegem)
Voormalige wijkwinkel en woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, waarvan de lange zijgevel werd aangepast in 1911, naar ontwerp van Charles Laloo (Izegem).



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laloo [online], https://id.erfgoed.net/personen/3208 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.