Persoon

Beyaert, Hendrik

ID: 322   URI: https://id.erfgoed.net/personen/322

Beschrijving

Meer info:

http://www.hetstillepand.be/beyaert.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Beyaert

http://www.irismonument.be/index.php?search_cities=&s_street=&search_street=Toutes+les+voiries&search_number=Tous+les+num%E9ros&search_typo=&search_style=&s_architect=35&search_architect=BEYAERT%2C+Henri+%28architecte%29&search_from=ann%E9e&search_to=ann%E9e&section=search&results=y&Submit=Rechercher


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat 35 (Bornem)
Dubbel omgracht kasteel, gelegen in het noordoosten van het grafelijk domein langs de Oude Schelde. De kasteelgronden omvatten vooral bossen en weilanden.


Nationale Bank van België

Frankrijklei 164, 166, Leopoldplaats 8 (Antwerpen)
Het bankgebouw van de Nationale Bank werd ontworpen door Hendrik Beyaert in een exuberante eclectische bouwstijl en werd in gebruik genomen in 1879.


Brouwerijen Artois

Havenkant 18, Sluisstraat 79, Vaartkom 6 (Leuven)
Historisch gegroeid gebouwenbestand van de Artoisbrouwerijen in het gebied Mechelsestraat, de zone Vaartkom-Sluisstraat-Vaartstraat en Burchtstraat-Glasblazerijstraat


Parochiekerk Sint-Jan

Sint-Janstraat 23, 25 (Antwerpen)
Neoromaanse kerk uit 1887-1890 naar een ontwerp van 1883 van architecten Hendrik Beyaert en François Baeckelmans; sacristie van 1898-1899 naar ontwerp van Karel Toen.


Kasteel Drie Torens

Drietorenstraat 41 (Londerzeel)
Classicistisch kasteel met vierkante plattegrond van 1786, gelegen in een uitgestrekt, naar Engelse stijl aangelegd park met slotgrachten en vijvers, wagenhuis, hoeve uit de 17de-18de eeuw, watermolen, tuinhuisje, ijskelder en kapel met jaartal 1884.


Neoclassicistisch herenhuis

Doorniksewijk 22 (Kortrijk)
Herenhuis van 1864, zie jaartal in hoofdgestel van twee bovenvensters, naar verluidt naar ontwerp van Hendrik Beyaert in opdracht van E. Vandenberghe.


Militair ziekenhuis

Peterseliestraat 23, 23A (Brugge)
Gebouwd in de jaren 1869 tot 1872 vermoedelijk naar ontwerp van architect H. Beyaert (Kortrijk) op de gronden van het Engels klooster en het Groot Seminarie. Volledig ommuurd gebouwencomplex bestaande uit losse bestanddelen. Bakstenen ommuring, aan de Peterseliestraat met natuurstenen sokkel en ritmerende lisenen uitlopend op de postamenten van het smeedijzeren hek.


Kasteel Van Meldert

Waversesteenweg 1 (Hoegaarden)
Het kasteel met oudere kern, bestaat uit een noord-zuid-georiënteerd, rechthoekig volume geheel opgetrokken in gobertange, met twee bouwlagen onder natuurleien zadeldak.


Beyaertfontein

Jan Van Rijswijcklaan zonder nummer (Antwerpen)
Fontein van natuursteen en brons naar een ontwerp door architect Henri Beyaert uit 1886, en twee bronzen beeldengroepen, "Samson en de leeuw" (1893) en "Briesende leeuwen" (1910) door de beeldhouwer Josuë Dupon. Aanvankelijk stonden deze fontein samen met de beelden voor de Nationale Bank aan de Frankrijklei.


Kasteeldomein de Marnix

Gemslaan 75A, 75B, 75C, 77, Kasteel de Marnix 1, 3, Ketelheide 113, 113A (Overijse)
Imposant eclectisch kasteel met overwegend gotische en renaissance reminiscenties, in 1875 gebouwd naar ontwerp van architect Henrik Jozef Beyaert, stoeterij, hoeve, conciërgewoning en moestuin met oranjerie eveneens gebouwd in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw.


Eclectische villa naar ontwerp van H. Beyaert

Waversesteenweg 29 (Hoeilaart)
Het ontwerp van deze eclectische woning met middeleeuwse reminiscenties, gelegen in een ruime tuin, wordt toegeschreven aan architect Hendrik Beyaert.


Kasteeldomein Drie Torens

Drietorenstraat 41 (Londerzeel)
Oude, kasteelmotte met een nieuw neoclassicistisch kasteel met één van de oudste 'Engelse' tuinen van België, oorspronkelijk 4,5 hectare, aangelegd omstreeks 1786 ; kunstmatige 'rivier' met een eilandje en architectonisch reliëf (heuveltjes); driezijdige piramide (tetraëder) boven ijskelder.