Persoon

Lampens, Juliaan

ID
3225
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3225

Beschrijving

Juliaan Lampens (1926) vestigde in 1950 na zijn studies aan het Hoger Instituut voor Kunst en Vakonderwijs Sint-Lucas, Gent, als zelfstandig architect in Eke. Waar hij de eerste jaren van zijn loopbaan nog een succesvol traditionele architect was, rijpten bij Lampens na de Expo ‘58 totaal nieuwe architectonische ideeën en kwam hij met het ontwerp van de eigen woning resoluut los van de architecturale vormen uit het verleden. Van dan af concentreerde hij zich uitsluitend op betonarchitectuur en ontwikkelde een zeer persoonlijke stijl in “brutalisme”. De nieuwe benadering van Lampens tot het bouwen en wonen sloot aan bij de architectuur van Le Corbusier en Mies van der Rohe. Ook de aanknopingspunten met de Japanse en Scandinavische architectuur zijn duidelijk herkenbaar. Een hoogtepunt in zijn oeuvre, maar ook in de naoorlogse kerkenbouw in Vlaanderen, is zijn ontwerp van de bedevaartkapel O.-L.-Vrouw van Kerselare in Edelare (Oudenaarde). Lampens werd in 1974 docent aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas Gent en in 1985 hoogleraar (tot 1991). In 1995 ontving hij de grote architectuurprijs van België; de jury vatte zijn oordeel samen in de lovende woorden “echtheid, authenticiteit, intensiteit, spiritualiteit, diepgang, volledigheid, vanzelfsprekendheid, tijdloosheid, ruimtelijkheid en voorbeeldigheid”.

Belangrijke realisaties:

1960 eigen woning in Nazareth (Eke)

1966 bedevaartkapel O.-L.-Vrouw van Kerselare in Oudenaarde (Edelare)

1967 Woning Vandenhaute – Kiebooms in Zingem (Huise)

1970 openbare bibliotheek in Nazareth (Eke)

1973 woning Derwael – Thienpont in Gavere

1974 woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem

1988 verbouwing van woning De La Ruelle – Van Moffaert in Sint-Martens-Latem (Deurle)

1990 woning Lampens - Dierick in Gavere (Semmerzake)

2002 woning Velghe in Deinze (Astene)

Bron

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002327 Bedevaartsoord O.-L.-Vrouw Van Kerselare (LANCLUS K., 2009).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Juliaan Lampens

Stationsstraat 12 (Nazareth)
Juliaan Lampens vestigde zich in 1950 als zelfstandig architect in Eke. Het huis dat Lampens voor zich zelf bouwde is fraai geïntegreerd in de groene omgeving van het bouwterrein aan de 'oude Schelde'.


Bedevaartsoord en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Kerzelare zonder nummer (Oudenaarde)
Het bedevaartsoord en de kapel Onze-Lieve-Vrouw Kerselare zijn getuigen van de eeuwenlange Mariadevotie in de streek, opklimmend tot de 15de eeuw. De 16de-eeuwse kapel, gebouwd door de heren van Pamele, werd na de brand van 1961 vervangen door een nieuwe, betonnen kapel naar ontwerp van architect Juliaan Lampens. De moderne constructie is opgetrokken uit gewapend beton onder een sterk hellend lessenaarsdak en enorme betonnen overluifeling over de grote beglaasde wand uitziend op het voorplein.


Bibliotheek naar ontwerp van J. Lampens

Steenweg 88 (Nazareth)
De voormalige bibliotheek in brutalistische stijl, in 1970 ontworpen door architect Juliaan Lampens, is twee bouwlagen hoog en heeft een plat dak. De halfopen bebouwing heeft een vrije doorrit aan de rechterzijde naar de achtergelegen garage, die in eenzelfde stijl is opgetrokken als het hoofdgebouw.


Villa Vandenhaute

Lange Aststraat 20 (Kruisem)
Moderne villa van architect Juliaan Lampens van 1964-67.


Woning Van Wassenhove

Brakelstraat 50 (Sint-Martens-Latem)
De Woning Van Wassenhove is gebouwd in 1970-1974 naar ontwerp van architect Juliaan Lampens in zijn typische betonarchitectuur of brutalisme. De opdracht kwam van de heer Van Wassenhove, die de architect de mogelijkheid bood om zijn eigenzinnige en radicale woonconcept te verwezenlijken.


Woning Vierstraete

Albrecht Rodenbachstraat 76 (Gent)
De woning Vierstraete is een minder bekend, maar erg herkenbaar en bovendien gaaf bewaard ontwerp van Juliaan Lampens uit 1967.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Juliaan Lampens

Stationsstraat 12 (Nazareth)
Juliaan Lampens vestigde zich in 1950 als zelfstandig architect in Eke. Het huis dat Lampens voor zich zelf bouwde is fraai geïntegreerd in de groene omgeving van het bouwterrein aan de 'oude Schelde'.