Persoon

Langaskens, Rutger

ID
3231
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3231

Beschrijving

Rutger Langaskens (1913-1984) studeerde af aan het Sint-Lucasinstituut in 1934 en werd in januari 1941 aangesteld als leraar aan de architectuurafdeling van St.-Lucas in Gent en bleef in functie tot 1977. Vanaf 1949 volgde hij broeder Urbain op in het hoogste jaar. Langaskens was een tijd lang voorzitter van de Oost-Vlaamse Orde van architecten. Hij was eveneens op politiek vlak actief als gemeenteraadslid en burgemeester van Mariakerke (Gent) en als provincieraadslid van Oost-Vlaanderen.

Al voor de bouw van de kapel van Kerselare bouwde Rutger Langaskens twee moderne kerken, de kerk O.-L.-Vrouw ten Hemel Opgenomen (1951-52) in Schilde en de kerk Maria Goretti (1958) in Gent, hij stond tevens in voor de realisatie van het paviljoen Civitas Dei op de Expo 58 in Brussel.

Bron: Beschermingsdossier DO002327.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bedevaartsoord en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Kerzelare zonder nummer (Oudenaarde)
Het bedevaartsoord en de kapel Onze-Lieve-Vrouw Kerselare zijn getuigen van de eeuwenlange Mariadevotie in de streek, opklimmend tot de 15de eeuw. De 16de-eeuwse kapel, gebouwd door de heren van Pamele, werd na de brand van 1961 vervangen door een nieuwe, betonnen kapel naar ontwerp van architect Juliaan Lampens. De moderne constructie is opgetrokken uit gewapend beton onder een sterk hellend lessenaarsdak en enorme betonnen overluifeling over de grote beglaasde wand uitziend op het voorplein.


Hulpkerk Sint-Jozef

Bellebargie zonder nummer (Lievegem)
Ingeplant op de hoek met Akkerstraat, op begraasd terrein en Rode Beukendreef voor de ingang. Modern witgeschilderd bakstenen kerkgebouw van 1958 naar ontwerp van architect R. Langaskens en R. Dryhoel.


Maria Gorettikerk

Blaisantvest 37 (Gent)
Modernistische kerk naar ontwerp van architect Rutger Langaskens, in gebruik genomen in 1961.


Oud Gemeentehuis

Oud Dorp 47 (Wichelen)
Bak- en zandstenen gebouw in Vlaamse barokstijl, volgens gevelsteen gedateerd 1682, van drie traveeën en één bouwlaag boven een souterrain, met zandstenen pui met bordestrap en hoog overstekend, heden door het dakvenster onderbroken zadeldak op uitgewerkte modillons.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen

Pater Nuyenslaan 68 (Schilde)
Opgebouwd in 1951-52 naar ontwerp van Langaskens en Marc de Vooght, na brand herbouwd naar ontwerp van Guido Derks.


Parochiekerk Sint-Engelbertus

Sint-Engelbertusstraat zonder nummer (Beveren)
De parochiekerk Sint-Engelbertus werd in 1910-1911 gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van architect J. Goethals in opdracht van hertog Engelbert-Marie van Arenberg.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Langaskens [online], https://id.erfgoed.net/personen/3231 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.