Persoon

Lauwers

ID
3296
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3296

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Conciërgerie van het Esenkasteel met kapelletje

Woumenweg 102 (Diksmuide)
Conciërgerie van het "Esenkasteel" met kapelletje. Evenals het kasteel heropgebouwd in de jaren 1920, mogelijk ook naar ontwerp van de Brusselse architect Lauwers. Gele baksteenbouw onder leien schilddak (kroonlijst op klossen en tandlijst, dakkapellen onder gebogen kroonlijst, mogelijk nieuw ingebracht). Hoekpilasters, getoogde muuropeningen in een geriemde omlijsting, deur met geprononceerde druiplijst. Bewaard beschilderd houtwerk met kruisindeling en luiken.


Esenkasteel

Woumenweg 100 (Diksmuide)
In zijn huidige vorm daterend uit de wederopbouwperiode. In de eerste helft van de 19de eeuw bevond zich op deze plaats een bescheiden landhuis, door de plaatselijke bevolking ‘jachtpavilioen’ genoemd (bekend als lusthuis en gebouwen bij het kadaster). Tussen 1870 en 1875 wordt dit paviljoen afgebroken: ridder Edmond de Ruysscher-Hynderick bouwt op dezelfde plaats een kasteel met omliggend park met orangerie, dienstgebouwen en woning voor hovenier. Volgens een andere bron was het kasteel echter reeds gebouwd door de vorige eigenaar, Pierre Antoine de Ruysscher (gestorven in 1863).


Villa Jaky-Jean

Nieuwpoortstraat 20 (Knokke-Heist)
Art-decogetinte villa van 1935 naar ontwerp van architect Lauwers. Goed bewaarde materiaalverhoudingen zie okerkleurige baksteenbouw met decoratief gebruik van simili en geglazuurde tegels. Opvallend afgeronde portiek waarboven breed balkon met buisleuning.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Lauwers [online] https://id.erfgoed.net/personen/3296 (Geraadpleegd op )