Persoon

Lauwers, Jan

ID
3298
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3298

Beschrijving

Prijs van Rome 1934.

  • Informatie Marcel Windey, maart 2018.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerij Lamot

Van Beethovenstraat 8-10, Zwaanstraatje 1 (Mechelen)
Complex van verscheidene bakstenen gebouwen gelegen tussen de Guldenstraat, de Dijle, de Hertshoornstraat en de Adegemstraat, en gescheiden door de Van Beethovenstraat en het Zwaanstraatje.


Burgerhuis naar ontwerp van J.B. Lauwers

Naamsevest 46 (Leuven)
Vier bouwlagen hoge rijwoning met plat dak, een voorbeeld van regionaal baksteenmodernisme naar ontwerp van J.B. Lauwers uit 1932.


Buurteenheid Otterbeek

Karekietstraat 1-24, 25-107, Kraaistraat 1-20, 21-35, Meerkolstraat 1-22, 24, Mezenstraat 1-11, 12-22, Spreeuwstraat 1-36, 38, Tivolilaan 1-8, 9-45, Wielewaalstraat 1-5, 6-17, 18-112 (Mechelen)
Sociale woonwijk, tussen 1956 en 1964 gerealiseerd door De Mechelse Goedkope Woning naar ontwerp van Jan Lauwers, Gaston Van de Vijver, Jos Tambuyser en Jos Van Cauwenbergh.


Hoekhuis ontworpen door J. Lauwers

Vrijgeweidestraat 26 (Mechelen)
Hoekhuis Beekstraat in nieuwe zakelijkheid, 1928, naar ontwerp van architect J. Lauwers.


Hoekhuis Woning De Pauw

Koeistraat 11 (Arendonk)
Hoekhuis van twee op twee traveeën en oorspronkelijk twee, heden vier bouwlagen onder een plat dak van 1929 en 1937 naar ontwerp van J.B. Lauwers.


Hoekwoning met puntgevel

Sint-Katelijnestraat 66 (Mechelen)
Vermoedelijk tot de 17de eeuw opklimmende stadswoning met puntgevel op de hoek met de Kanunnik De Deckerstraat.


Hof Cortenbach

Korenmarkt 23-29 (Mechelen)
Een barok breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen uit de 17de eeuw met latere aanpassingen en een achterhuis circa 1500 opgetrokken.


Huis Den Koperen Pot

Vrijheid 125 (Hoogstraten)
Rechthoekig volume in nieuwe zakelijkheid van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak.


Landhuis De Kluis op de hei

Caputsteenstraat 73 (Mechelen)
Huidig L-vormig complex met woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen aan de straat en haakse zijvleugel van twee traveeën en twee bouwlagen in de tuin.


Minderbroederskerk

Minderbroedersgang zonder nummer (Mechelen)
Sober gebouw in laatgotische stijl, voornamelijk opgetrokken uit bak- en zandsteen, van 1606-1610 met wijzigingen uit de 18de eeuw.


Modernistische tweegezinswoning Coomans

Schaarbeeklei 49-51 (Vilvoorde)
Driegevelwoning, strakke, evenwichtige constructie met U-vormige plattegrond rondom een kleine binnenplaats, uit het begin van de jaren 1930 naar ontwerp van de Mechelse architect J.B. Lauwers.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle

Onze-Lieve-Vrouwekerkhof zonder nummer (Mechelen)
Brabants gotische kruisbasiliek met vierkante westertoren geflankeerd door deels ingebouwde octogonale traptorens en met rijzig en harmonieus interieur.


Parochiekerk Sint-Gummarus

Kardinaal Mercierplein zonder nummer (Lier)
Georiënteerde kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek. Eén der gaafste voorbeelden van deze stijl, voornamelijk wat de binnenordonnantie betreft.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Sint-Martinusstraat zonder nummer (Dilbeek)
Georiënteerde laatgotische kerk met pseudo-basilicale aanleg uit het einde van de 15de en het begin van de 16de eeuw en met aanpassingen uit de tweede helft van de 17de eeuw.


Praalgraf voor dichter Emile Verhaeren

Kaai zonder nummer (Puurs-Sint-Amands)
Opgericht in 1927 in de Scheldebocht te Sint-Amands; de keuze van deze unieke plaats wordt toegeschreven aan Henry Van de Velde.


Provinciaal Instituut voor Tuinbouwonderwijs

Antwerpsesteenweg 145 (Mechelen)
Opgericht in 1921 als afdeling van de Technische Scholen op de Melaan. Het schoolgebouw in nieuwe zakelijkheid is een ontwerp van architect J. Lauwers, 1927-1930.


School Sint-Vincentius

Pastoor Peetersstraat 10 (Bornem)
Vrije basisschool Sint-Vincentius en bijhorend klooster, van 1905-1906; geleidelijk uitgebreid in 1910, 1920 en 1928.


Spaans Gasthuis

Onder-den-Toren 14 (Mechelen)
Complex van gebouwen gerangschikt rondom een onregelmatige binnenplaats, sinds 1969 ingelijfd bij de Technische Scholen Mechelen.


Stadhuis Lier met belfort

Grote Markt 58 (Lier)
Symmetrisch opgebouwd, rechthoekig complex in classicerende rococostijl met lijstgevel van negen traveeën aan de voorzijde en twee bouwlagen onder schilddak, opgetrokken uit Balegemse steen en blauwe hardsteen uit Doornik.


Technische Scholen Mechelen

Jef Denynplein 2, Nieuwe Beggaardenstraat 25-27 (Mechelen)
De schoollokalen van de Technische Scholen Mechelen liggen verspreid over twee bouwblokken, gescheiden door het Jef Denynplein.


Villa naar ontwerp van J. Lauwers

Brusselsesteenweg 416 (Mechelen)
Halfvrijstaande, bepleisterde en witgeschilderde villa van twee bouwlagen met dakterras, in nieuwe zakelijkheid, 1929, naar ontwerp van architect J. Lauwers.


Wederopbouwhoeve ‘t Klokhof met Heilig Hartkapel

Oude Kortrijkstraat 75 (Ieper)
De hoevesite gaat minstens terug tot de 18de eeuw. De hoeve werd na de Eerste Wereldoorlog door eigenaar Henri Brutsaert dichter bij de straat heropgebouwd. De kapel bij de erftoegang vervangt het vooroorlogse exemplaar. Bij deze middelgrote wederopbouwhoeve, naar ontwerp van de Mechelse architect Jean-Baptiste Lauwers, is een regionalistische baksteenarchitectuur (met onder meer muurvlechtingen, korfbogige muuropeningen en steunberen) gecombineerd met een landbouwkundig rationeel grondplan met een ruime stalvleugel met voederkeuken en een bij het huis aansluitende bakoven. De herdenkingssteen boven de huisdeur herinnert aan de Prijs des Konings voor hoevewederopbouw van 1922. De hoevenaam ‘t Klokhof uit de wederopbouwperiode verwijst naar het klokkentorentje onder leien spits op het huis, waarvan enkel het klokje bewaard is.


Woning met dokterspraktijk

Jan De Cordesstr. 30 (Putte)
Woning in stijl der nieuwe zakelijkheid, van 1934 naar ontwerp van architect J. Lauwers.


Thema's

Ontwerper van

Willem Geetsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Lauwers [online], https://id.erfgoed.net/personen/3298 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.