Persoon

Leclerc-Restiaux, Charles

ID
3325
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3325

Beschrijving

Gehuwd met Adolphine Restiaux. Stadsarchitect van Gent. Vader van architect Ernest Leclerc.

  • Info Marcel Windey (2016).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Rabotstraat 19-21 (Gent)
Burgerhuis met bepleisterde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen met dubbelhuisopstand, gebouwd naar ontwerp van Charles Leclerc-Restiaux in 1862.


Ingangspoort stratenbeluik De Rietgracht

Kasteellaan (Gent)
Triomfboog als monumentale ingangspoort in de Kasteellaan naar het stratenbeluik De Rietgracht, gebouwd onder leiding van Ch. Leclerc-Restiaux in 1862-67.


Neoclassicistisch huizenblok

Graaf van Vlaanderenplein 1-10, 13, 16-21, 23-26, 30-33, 35, Zuidstationstraat 37-41 (Gent)
Neoclassicistisch huizenblok, gelegen aan de oostzijde van het Graaf van Vlaanderenplein, eertijds prestige architectuur tegenover het Zuidstation. De bouw ervan werd begonnen in 1847 en voltooid in 1852 naar ontwerp van Ch. Leclerc-Restiaux. Bepleisterde en beschilderde gevelwand van drie en een halve bouwlaag. Symmetrische gevelordonnantie gemarkeerd door drie klassieke portieken met driehoekig fronton gedragen door zes Ionische zuilen en hoekrisalieten met bekronende attiek. Middenste portiek voorzien van rondboogarcade van drie traveeën met doorgang naar de Tweebruggenstraat, gedateerd 1884. Cinema Capitole met bioscoopinrichting naar ontwerp van G. Henderick van 1932.


Openbare trap en keermuur

Sint-Pietersplein (Gent)
De openbare trap naar het Sint-Amandsplein, gelegen tegenover de Sint-Pieterskerk, werd aangelegd als onderdeel van het urbanisatieplan van 1848-1851 van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux. Het niveauverschil tussen het Sint-Pietersplein en het hoger gelegen Sint-Amandsplein werd opgelost door middel van een breukstenen terrasmuur met bekronende ijzeren balustrade en postamenten met acht siervazen en een monumentale bordestrap geflankeerd door vier gietijzeren kandelaars met gevleugelde vrouwelijke hermenfiguren.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Emilius Seghersplein 26 (Gent)
Parochiekerk van de Brugse Poortwijk, opgericht in neogotische stijl in de jaren 1860. De oorspronkelijke plannen van architect J. Van Hoecke werden na zijn overlijden en nadat de eerste constructie in 1863 instortte, door zijn opvolger Leclerc-Restiaux aangepast en voltooid in 1866. Bakstenen gebouw afgewerkt met hardsteen. Driebeukig basilicaal schip van zes traveeën, westgevel uitgewerkt met westtoren, en transept van twee traveeën geflankeerd door zijkoren. In de kerk bevindt zich een oorlogsmonument voor gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.


Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie met tuin

Sint-Jan-Baptiststraat 11 (Gent)
Pastorie, opgetrokken tijdens de bouw van de neogotische kerk. Second-empiregebouw, gedateerd in de sluitsteen van de deur 1866, volgens bouwaanvraag van 1864 naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Leclerc-Restiaux. Aansluitende tuin.


Sint-Pietersplein en omgeving

Graaf Arnulfstraat, Sint-Amandplein, Sint-Amandstraat, Sint-Pietersplein, Tweekerkenstraat (Gent)
Het Sint-Pietersplein vormt heden een enorm rechthoekig, geplaveid plein voor de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk en voormalige Sint-Pietersabdij. Het nieuwe plein werd aangelegd volgens het urbanisatieplan van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux in 1848-1851 in neoclassicistische stijl en was voorzien als marsveld.


Stratenbeluik De Rietgracht

Kasteellaan 231-255, Rommelwaterpark (Gent)
Stratenbeluik "De Rietgracht" gebouwd onder leiding van Ch. Leclerc-Restiaux in 1862-67. Beluik bestaande uit drie parallelle stegen met triomfboog als monumentale ingangspoort in de Kasteellaan.


Thema's

Ontwerper van

Sint-Pietersplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leclerc-Restiaux [online], https://id.erfgoed.net/personen/3325 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.