Persoon

Pater Biolley, Raymondus

ID: 344   URI: https://id.erfgoed.net/personen/344

Beschrijving

Raymondus Biolley werd in Verviers geboren in 1848 en werd in Leuven tot priester gewijd in 1875. Pater Biolley was vanaf 1911 verantwoordelijk voor het patrimonium van de Dominicanerorde. Vanuit deze functie werkte hij zeer nauw samen met architect Louis Corthouts, met wie hij nauw bevriend was. Een belangrijk deel van het oeuvre van Corthouts bestaat uit realisaties in opdracht van de Dominicanen, vaak in samenwerking met pater Biolley. Biolley stond ook voor sommige ontwerpen alleen in, namelijk voor de kloosters die tussen 1920 en 1925 werden gebouwd.

VAN DEN BORNE S. 2011: Voormalig Dominicanerklooster Ploegstraat Antwerpen. Bouwhistorische studie, onuitgegeven nota, VZW Welzijnszorg Provincie Antwerpen, 12.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dominicanenkerk en -klooster

Aartshertoginnestraat 16A, Christinastraat 95 (Oostende)
Christinastraat nr. 95. Dominicanenkerk en -klooster. Neogotisch gebouwencomplex gelegen tussen ten oosten de Christinastraat en ten westen de Aartshertoginnestraat, gelegen in het dicht bebouwde historische centrum van Oostende, tussen de rijhuizen in. Westelijk georiƫnteerd neogotisch bedehuis met achteruitspringende gevel, van de straat gescheiden door smeedijzeren hek;


Dominicanerklooster

Ploegstraat 25-27 (Antwerpen)
Het kloostercomplex werd gebouwd in 1912-1913 naar ontwerp van architect Louis Corthouts, de hoofdingang tot het klooster bevindt zich in de Ploegstraat en bestaat uit twee panden.


Instituut van de Goede Herder

Minderbroedersstraat 21 (Leuven)
In 1864 werd in Leuven op vraag van kardinaal Sterckx een instituut gesticht ter opvoeding en onderricht van meisjes van minder gegoede afkomst.


Thema's