Persoon

Lippens, Jules

ID: 3440   URI: https://id.erfgoed.net/personen/3440

Beschrijving

Verdienstelijk vertegenwoordiger van de Dudok-stijl, vooral werkzaam in Gent tijdens het interbellum. Hij studeerde aan de academie van zijn geboortestad (1909-16), en geheel in de lijn van die opleiding werkte hij aanvankelijk in een neogotische stijl. Na 1925 drongen geleidelijk art deco elementen in zijn werk door en vanaf 1928 traden invloeden van Willem Marinus Dudok op. Hij maakte zich het idioom van de Nederlandse architect eigen om het daarop, in de loop van de jaren 1930, consequent in al zijn werken toe te passen. De vereenzelviging was zodanig dat hij soms niet schroomde zijn voorbeeld letterlijk te citeren. Zo blijkt het hoekhuis aan de Onafhankelijkheidslaan in Gent (1930) een kopie op verkleinde schaal van Dudoks paviljoen voor de Cité universitaire in Parijs (1927). Lippens was lid van de SBUAM (Société belge des Urbanistes et Architectes modernistes).

Bron: Meganck L. 2003: "Lippens, Jules", in: Van Loo, A. (red.) 2003: Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 408.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw en burgerhuizen ontworpen door Jules Lippens

Achilles Musschestraat 1-2, 3, Onafhankelijkheidslaan 1-3, 4-6 (Gent)
Hoek- en rijhuis samen met de aangrenzende panden in de Achilles Musschestraat (nummer 1, 2, 3) ontworpen door architect J. Lippens in 1930. Verschillende panden in zakelijke baksteenarchitectuur met drie bouwlagen en plat dak, voorzien van voortuintjes afgesloten door een ijzeren hek.


Appartementsgebouw naar ontwerp van Jules Lippens

Rijsenbergstraat 102-122 (Gent)
Onderkelderd appartementsgebouw van twee traveeën en vijf bouwlagen boven een halfondergrondse garage en onder een plat dak, volgens een bouwaanvraag van 1950 naar ontwerp van architect Jules Lippens (zie gevelopschrift op de pui 'de architekt – Lippens Jules') in opdracht van René Couvreur.


Appartementsgebouw ontworpen door Jules Lippens

Kortrijksesteenweg 392-416 (Gent)
Vrij vroeg voorbeeld van appartementsgebouw uit de jaren 1930, volgens gevelsteen naar ontwerp van architect J. Lippens.


Appartementsgebouw ontworpen door Jules Lippens

Verpleegstersstraat 166-180 (Gent)
Onderkelderd appartementsgebouw van vier traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak, volgens de bouwaanvraag van 1949 naar ontwerp van architect Jules Lippens (zie gevelopschrift links boven op de pui 'de architekt/Lippens Jules') in opdracht van Maurice Joncheere.


Architectenwoning Jules Lippens

Congreslaan 4 (Gent)
Dit woonhuis uit 1928 werd ontworpen en bewoond door architect Jules Lippens. De woning werd gebouwd in een zakelijke baksteenarchitectuur, geïnspireerd door het werk van Dudok.


Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid van 1936

Dijkstraat 73 (Oudenaarde)
Deels vrijstaand rijhuis in nieuwe zakelijkheid, gebouwd in 1936.


Burgerhuis naar ontwerp van J. Lippens

Papegaaistraat 75 (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, zadeldak, met recente dakkapel, van circa 1925, volgens opschrift naar ontwerp van J. Lippens. Lijstgevel met cementbepleistering met art-deco-inslag.


Burgerhuis naar ontwerp van Jules Lippens

Rooigemlaan 158 (Gent)
Burgerhuis in art-decostijl naar ontwerp van Jules Lippens van 1926. Bakstenen gevel met verwerking van cementering voor vensteromlijstingen en panelen.


Burgerhuis ontworpen door Jules Lippens

Burggravenlaan 244 (Gent)
Huis van drie bouwlagen en één travee, met plat dak, volgens gevelopschrift naar ontwerp van architect Jules Lippens en volgens archiefstukken van 1927.


Burgerhuis ontworpen door Jules Lippens

Burggravenlaan 247-249 (Gent)
Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (pannen), volgens gevelopschrift naar ontwerp van architect J. Lippens en volgens archiefstukken van 1925. Witte, gecementeerde lijstgevel in art-decostijl met smalle deurtravee.


Burgerhuizen

Hoogstraat 142 (Gent)
Burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot tweede helft 18de eeuw, aangepast met nieuwe gevelcementering en erker in art-decostijl naar ontwerp van J. Lippens in 1922.


Burgerhuizen ontworpen door Jules Lippens

Koning Albertlaan 131-133 (Gent)
Twee rijhuizen in art-decostijl, gesigneerd architect J. Lippens en daterend van 1926.


Danszaal Gillade

Louis D'Haeseleerstraat zonder nummer (Aalst)
De zaal Gillade is een danszaal in art-decostijl uit het begin van de 20ste eeuw. De bouwplannen worden getekend door de Gentse architect Jules Lippens. De symmetrische cementen gevelopbouw met bloembanden en geometrische motieven rond de strakke erkers is typisch voor de eerste periode van Jules Lippens.


Drie rijhuizen naar ontwerp van architect Jules Lippens

Kleine Laan 23-24, 25 (Sint-Niklaas)
Ensemble van drie rijhuizen met gecementeerde gevels van twee traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak, gebouwd voor de textielfabrikant Julien Truyens, naar ontwerp van architect Jules Lippens van 1926.


Eenheidsbebouwing van vier kleine burgerwoningen

Oudenaardsesteenweg 231-237 (Kortrijk)
Oudenaardsesteenweg nr. 231-237. Eenheidsbebouwing van vier kleine burgerwoningen van 1936, naar ontwerp van J. Lippens (Gent). Modernistische enkelhuizen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Eenheid verbroken door de vernieuwde parementen met verdwenen betonnen luifel en verlaagde borstwering van balkon van nrs. 231 en 233 en de tot garage verbouwde venstertrav


Ensemble naar ontwerp van Jules Lippens

Sportstraat 295-311 (Gent)
Ensemble van drie ongeveer gelijke huizen van drie bouwlagen, met drie flats, en platte daken, naar ontwerp van architect Jules Lippens (Gent) van 1937. Gevelstijl aansluitend bij de modernistische stijl van het romantisch kubisme.


Ensemble van drie burgerhuizen naar ontwerp van J. Lippens

Papegaaistraat 78-82 (Gent)
Ensemble van drie rijhuizen met elk een gecementeerde lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen, met mansardedak, opgetrokken circa 1925 in art-decostijl, volgens opschrift naar ontwerp van architect J. Lippens.


Flatgebouw naar ontwerp van Jules Lippens

Sportstraat 444-448 (Gent)
Klein onderkelderd flatgebouw van drie bouwlagen onder plat dak, volgens de bouwaanvraag van 1949 een ontwerp van architect Jules Lippens (Gent).


Garagecomplex ontworpen door Jules Lippens

Bagattenstraat 29 (Gent)
Garagecomplex met gecementeerde, art deco getinte voorgevel, boven de plint gesigneerd en gedateerd "Lippens J., architecte, Gand, 1929".


Gist- en Spiritusfabrieken Bruggeman

Langerbruggekaai 37 (Gent)
"Gist- en Spiritusfabrieken Bruggeman". Complex in Nieuwe Zakelijkheid gebouwd door architect J. Lippens (Gent) en onderneming Carnier (Brussel) (cf. gevelsteen) in 1941, uitgebreid in 1946.


Herenhuis heropgebouwd in 1922

De Breyne Peellaertstraat 21 (Diksmuide)
De Breyne Peellaerstraat nr. 21. Herenhuis heropgebouwd in 1922 n.o.v. architect J. Lippens (Gent). Lijstgevel van drie bouwlagen met rechts licht vooruitspringend zijrisaliet met driezijdige erker. Overgang met de tweede bouwlaag gemarkeerd door geprofileerde uitkragende betonnen latei. Rechthoekige muuropeningen in doorlopende vensternissen met bakstenen omlijsting en borstweringen met b


Hoekcomplex ontworpen door Jules Lippens

Congreslaan 1-5 (Gent)
Hoekcomplex met de Onafhankelijkheidslaan gebouwd naar ontwerp van architect J. Lippens in een typische overgangsstijl van decoratieve naar meer functionele baksteenarchitectuur, daterend van 1929.


Hoekhuis ontworpen door J. Lippens

Filips van Arteveldestraat 16 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen, met plat dak, van circa 1925, volgens opschrift van gevelsteen boven de plint naar ontwerp van architect J. Lippens, opgetrokken in art-decostijl.


Hoekhuis ontworpen door Jules Lippens

Johan Daisnestraat 10 (Gent)
Nr. 10. Hoekhuis met de Papegaaistraat, vlg. inscriptie n.o.v. architect J. Lippens en architecturaal aansluitend bij deze straat: gecementeerde gevels met tamelijk strakke compositie, verlevendigd met neo-Lodewijk XVI-ornamenten en hoekig uitgebouwde erker, daterend uit XX a.


Hoekpand

Generaal Pershingstraat 9 (Oudenaarde)
Hoekpand met de Gevaertsdreef in nieuwe zakelijkheid, gesigneerd: "de architekt Lippens Jules, Gent, volgens bouwvergunning van 1933 voor eigenaar O. Van den Storme.


Interbellumwoning ontworpen door J. Lippens

Hendrik Waelputstraat 15 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, volgens archiefstukken van 1925 en naar ontwerp van architect J. Lippens.


Modernistisch winkelpand naar ontwerp van J. Lippens

Futselstraat 4 (Wingene)
Modernistisch winkelpand, volgens het kadaster in 1933 gebouwd. Gesigneerd in tegelparement "J. LIPPENS ARCHITECTE GAND".


Modernistische villa Goëlands

Zeedijk-De Haan 34 (De Haan)
Alleenstaande modernistische villa op "versteende" duin met beeld van liggend, vrouwelijk naakt, "Nixe" van Jan Anteunis (Gent). Ontworpen in 1933 door architect Jules Lippens (Gent) als studio voor de schilder Willy Jocque (Gent)


Rijhuis naar ontwerp van Jules Lippens

Sportstraat 376-380 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen boven kelder (twee keldergaten) onder plat dak, uit de jaren 1930, gesigneerd op de pui "L'architecte Lippens Jules", nu onderverdeeld in drie appartementen.


Twee villa's

Eeklostraat 41, 160 (Gent)
Landhuizen in eenvoudige romantische stijl herinnerend aan de Engelse buitenhuizen, nummer 41 zogenaamd "Clos Fleurie" naar ontwerp van Jules Lippens, van 1924, nummer 160 heden pastorie uit hetzelfde jaar, voorzien van overluifelde tuinhekken.


Villa

Werkhuizenstraat 19 (Izegem)
Villa van 1934, naar ontwerp van Jules Lippens (Gent); aan de straat afgezet door recent laag bakstenen muurtje; later toegevoegde of verruimde garage van donkere baksteen, het bouwplan voorzag een garage in de rechter travee van het souterrain.


Villa Juliette

Eedverbondkaai 275 (Gent)
Rijhuis, op een ceramiektegeltje gesigneerd: "J. Lippens, architecte, Gand", en daterend van 1931, met voortuintje, twee bouwlagen en plat dak, opgetrokken in Nieuwe Zakelijkheid.


Villa l'Escale

Mortelputstraat 29 (Sint-Martens-Latem)
Villa met strodak en klokkentorentje, gelegen aan de Leieoeveren gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect Jules Lippens.


Villa ontworpen door Jules Lippens

Kortrijksesteenweg 684-686 (Gent)
Ver achterin gelegen alleenstaande villa met art-decogetinte voorgevel van circa 1925 (vermoedelijk naar ontwerp van architect J. Lippens) van twee traveeën en twee bouwlagen.


Villa ontworpen door Jules Lippens

Krijgslaan 169, Vrijheidslaan 2 (Gent)
Dubbele villa op de hoek van de Krijgslaan met de Vrijheidslaan gebouwd in een zuivere baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect J. Lippens in 1931.


Villa Sonnevanck

Bosstraat 44 (Sint-Martens-Latem)
Villa gebouwd in 1936 voor beeldhouwer Carl De Cock (1879 – 1965) naar ontwerp van architect Jules Lippens (Gent) van 1935.


Villa van 1935

Keizer Karelstraat 6 (Oudenaarde)
Bakstenen villa gebouwd naar ontwerp van architect Jules Lippens (zie gevelsteentje) in 1935.


Winkel-woonhuis van 1933

Lange Steenstraat 27 (Kortrijk)
Lange Steenstraat nr. 27. Winkel-woonhuis met vernieuwd parement van 1933, naar ontwerp van J. Lippens (Gent). Lijstgevel van gele baksteen benadrukt door centrale doorgetrokken erker.


Woning M. Vaernewijck

Onafhankelijkheidslaan 45-47 (Gent)
Rijhuis in nieuwe zakelijkheid, gesigneerd en gedateerd J. Lippens, 1931 (boven de deur). Donker bakstenen gebouw met drie bouwlagen en plat dak.


Woning R. Van Damme

Congreslaan 19 (Gent)
Burgerhuis met gecementeerde voorgevel in art-decostijl naar ontwerp van Jules Lippens uit 1928.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Jules Lippens

Congreslaan 4 (Gent)
Dit woonhuis uit 1928 werd ontworpen en bewoond door architect Jules Lippens. De woning werd gebouwd in een zakelijke baksteenarchitectuur, geïnspireerd door het werk van Dudok.

Bewoner van

Architectenwoning Jules Lippens

Congreslaan 4 (Gent)
Dit woonhuis uit 1928 werd ontworpen en bewoond door architect Jules Lippens. De woning werd gebouwd in een zakelijke baksteenarchitectuur, geïnspireerd door het werk van Dudok.


Thema's

Ontwerper van

Bernard Spaelaan

Congreslaan

Eikeldreef

Filips van Marnixstraat

Meersstraat

Onafhankelijkheidslaan

Vaderlandstraat

Uitvoerder van

Onafhankelijkheidslaan