Persoon

Lippens, Jules

ID
3440
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3440

Beschrijving

Verdienstelijk vertegenwoordiger van de Dudok-stijl, vooral werkzaam in Gent tijdens het interbellum. Hij studeerde aan de academie van zijn geboortestad (1909-16), en geheel in de lijn van die opleiding werkte hij aanvankelijk in een neogotische stijl. Na 1925 drongen geleidelijk art deco elementen in zijn werk door en vanaf 1928 traden invloeden van Willem Marinus Dudok op. Hij maakte zich het idioom van de Nederlandse architect eigen om het daarop, in de loop van de jaren 1930, consequent in al zijn werken toe te passen. De vereenzelviging was zodanig dat hij soms niet schroomde zijn voorbeeld letterlijk te citeren. Zo blijkt het hoekhuis aan de Onafhankelijkheidslaan in Gent (1930) een kopie op verkleinde schaal van Dudoks paviljoen voor de Cité universitaire in Parijs (1927). Lippens was lid van de SBUAM (Société belge des Urbanistes et Architectes modernistes).

Bron: Meganck L. 2003: "Lippens, Jules", in: Van Loo, A. (red.) 2003: Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 408.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw en burgerhuizen ontworpen door Jules Lippens

Achilles Musschestraat 1-2, 3, Onafhankelijkheidslaan 1-6 (Gent)
Hoek- en rijhuis samen met de aangrenzende panden in de Achilles Musschestraat ontworpen door architect J. Lippens in 1930. Verschillende panden in zakelijke baksteenarchitectuur met drie bouwlagen en plat dak, voorzien van voortuintjes afgesloten door een ijzeren hek. Opmerkelijk appartementsgebouw op de hoek met een op de Nederlandse architectuur geïnspireerde compositie met verspringende gevelvlakken van erkers en balkons en rondgemetselde hoek.


Appartementsgebouw naar ontwerp van Jules Lippens

Rijsenbergstraat 102-122 (Gent)
Onderkelderd appartementsgebouw van twee traveeën en vijf bouwlagen boven een halfondergrondse garage en onder een plat dak, volgens een bouwaanvraag van 1950 naar ontwerp van architect Jules Lippens.


Appartementsgebouw ontworpen door Jules Lippens

Verpleegstersstraat 166-180 (Gent)
Onderkelderd appartementsgebouw van vier traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak, volgens de bouwaanvraag van 1949 naar ontwerp van architect Jules Lippens in opdracht van Maurice Joncheere. Flatgebouw met in totaal acht appartementen waarbij telkens twee appartementen per verdieping in spiegelschema geordend zijn.


Appartementsgebouw ontworpen door Jules Lippens

Kortrijksesteenweg 406-412 (Gent)
Vrij vroeg voorbeeld van appartementsgebouw uit de jaren 1930, volgens gevelsteen naar ontwerp van architect J. Lippens.


Burgerhuis

Hoogstraat 142 (Gent)
Burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot tweede helft 18de eeuw, aangepast met nieuwe gevelcementering en erker in art-decostijl naar ontwerp van J. Lippens in 1922.


Burgerhuis

Stoppelstraat 45 (Gent)
Burgerhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak. Grondige verbouwing van een schoenenfabriek met woning naar een ontwerp van 1924 van architect Jules Lippens; de verbouwing is een ontwerp van Aimé de Groote van 1925.


Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid van 1936

Dijkstraat 73 (Oudenaarde)
Deels vrijstaand rijhuis in nieuwe zakelijkheid, gebouwd in 1936. Geel bakstenen gebouw met verspringende volumes, sterk horizontaliserende brede vensters, banden en overstekende kroonlijst van het schilddak in contrast met het hoger oplopende torenachtig rechts gedeelte onder plat dak.


Burgerhuis naar ontwerp van J. Lippens

Papegaaistraat 75 (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak met recente dakkapel, van circa 1925, volgens opschrift naar ontwerp van J. Lippens. Lijstgevel met cementbepleistering met art-deco-inslag.


Burgerhuis naar ontwerp van Jules Lippens

Sportstraat 376-380 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen boven kelder onder plat dak, uit de jaren 1930, gesigneerd op de pui: L'architecte Lippens Jules, nu onderverdeeld in drie appartementen. Zakelijke baksteenarchitectuur met sober gevelparement van bruine baksteen in halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen.


Burgerhuis naar ontwerp van Jules Lippens

Rooigemlaan 158 (Gent)
Burgerhuis in art-decostijl naar ontwerp van Jules Lippens van 1926. Bakstenen gevel met verwerking van cementering voor vensteromlijstingen en panelen.


Burgerhuis ontworpen door Jules Lippens

Burggravenlaan 244 (Gent)
Huis van drie bouwlagen en één travee, met plat dak, volgens gevelopschrift naar ontwerp van architect Jules Lippens en volgens archiefstukken van 1927. Gecementeerde lijstgevel in art-decostijl.


Burgerhuis ontworpen door Jules Lippens

Burggravenlaan 247-248, 249 (Gent)
Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, volgens gevelopschrift naar ontwerp van architect J. Lippens en volgens archiefstukken van 1925. Witte, gecementeerde lijstgevel in art-decostijl met smalle deurtravee.


Burgerhuis ontworpen door Jules Lippens

Kortrijksesteenweg 686 (Gent)
Ver achterin gelegen alleenstaand burgerhuis met art-decogetinte voorgevel van circa 1925, vermoedelijk naar ontwerp van architect J. Lippens, van twee traveeën en twee bouwlagen.


Burgerhuizen ontworpen door Jules Lippens

Koning Albertlaan 131-133 (Gent)
Twee rijhuizen in art-decostijl, gesigneerd architect J. Lippens en daterend van 1926.


Danszaal Gillade

Louis D'Haeseleerstraat (Aalst)
De zaal Gillade is een danszaal in art-decostijl uit het begin van de 20ste eeuw. De bouwplannen worden getekend door de Gentse architect Jules Lippens. De symmetrische cementen gevelopbouw met bloembanden en geometrische motieven rond de strakke erkers is typisch voor de eerste periode van Jules Lippens. De aanpalende kleinere gebouwen - het voormalig "Amerikaantje" en een pand met houten winkelpui - hebben eveneens gecementeerde, maar eenvoudige gevels.


Drie rijhuizen naar ontwerp van architect Jules Lippens

Kleine Laan 23-24, 25 (Sint-Niklaas)
Ensemble van drie rijhuizen met gecementeerde gevels van twee traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak, gebouwd voor de textielfabrikant Julien Truyens, naar ontwerp van architect Jules Lippens van 1926.


Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Oudenaardsesteenweg 231-237 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van 1936, naar ontwerp van Jules Lippens (Gent). Modernistische enkelhuizen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Ensemble naar ontwerp van Jules Lippens

Sportstraat 295-311 (Gent)
Ensemble van drie ongeveer identieke huizen van drie bouwlagen, met drie flats, en platte daken, naar ontwerp van architect Jules Lippens van 1937. Gevelstijl aansluitend bij de modernistische stijl van het romantisch kubisme.


Ensemble van burgerhuizen naar ontwerp van J. Lippens

Papegaaistraat 78-82 (Gent)
Ensemble van rijhuizen met elk een gecementeerde lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen, met mansardedak, opgetrokken circa 1925 in art-decostijl, volgens opschrift naar ontwerp van architect J. Lippens.


Flatgebouw naar ontwerp van Jules Lippens

Sportstraat 444-448 (Gent)
Klein onderkelderd flatgebouw van drie bouwlagen onder plat dak, volgens de bouwaanvraag van 1949 een ontwerp van architect Jules Lippens uit Gent.


Garagecomplex ontworpen door Jules Lippens

Bagattenstraat 29 (Gent)
Garagecomplex met gecementeerde, art deco getinte voorgevel, boven de plint gesigneerd en gedateerd "Lippens J., architecte, Gand, 1929".


Gist- en Spiritusfabrieken Bruggeman

Langerbruggekaai 37 (Gent)
Complex in Nieuwe Zakelijkheid gebouwd door architect J. Lippens en onderneming Carnier. Het complex omvat verschillende grote, losstaande gebouwen: rechts van de ingang de conciërgewoning met refter en garage, tegenover de ingang en verder achterin gelegen het fabrieksgebouw met burelen en graanalcoholstokerij, tenslotte links, aan de straatzijde gelegen de gistfabriek met laboratoria. De eerste twee gebouwen dateren van 1941, het laatste van 1946. Kubistische vormgeving met verspringende volumes en sterk asymmetrische opbouw; platte daken.


Herenhuis

De Breyne Peellaertstraat 21 (Diksmuide)
Herenhuis heropgebouwd in 1922 naar ontwerp van architect Jules Lippens (Gent). Lijstgevel van drie bouwlagen met rechts licht vooruitspringend zijrisaliet met driezijdige erker.


Hoekcomplex ontworpen door Jules Lippens

Congreslaan 1-7, Onafhankelijkheidslaan 32 (Gent)
Hoekcomplex met de Onafhankelijkheidslaan gebouwd naar ontwerp van architect J. Lippens in een typische overgangsstijl van decoratieve naar meer functionele baksteenarchitectuur, daterend van 1929. Rij- en hoekhuizen met respectievelijk drie en vier bouwlagen onder plat dak. Voortuintjes afgesloten door ijzeren hekken.


Hoekhuis ontworpen door J. Lippens

Filips van Arteveldestraat 16 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen, met plat dak, van circa 1925, volgens opschrift van gevelsteen boven de plint naar ontwerp van architect J. Lippens, opgetrokken in art-decostijl.


Hoekhuis ontworpen door Jules Lippens

Johan Daisnestraat 10 (Gent)
Hoekhuis, volgens inscriptie naar ontwerp van architect J. Lippens, met een gecementeerde gevel, verlevendigd met neo-Lodewijk XVI-ornamenten en hoekig uitgebouwde erker, daterend uit eerste kwart 20ste eeuw.


Hoekpand

Generaal Pershingstraat 9 (Oudenaarde)
Hoekpand met de Gevaertsdreef in nieuwe zakelijkheid, gesigneerd: de architekt Lippens Jules, Gent, volgens bouwvergunning van 1933 voor eigenaar O. Van den Storme. Zuivere baksteenarchitectuur aansluitend bij het werk van de Nederlandse architect W.M. Dudok en sterk geïnspireerd op Dudoks Raadhuis van Hilversum van 1928. Aansluitende bakstenen muur en vroegere weverij, nu garage met toegevoegde bovenverdieping, in de Gevaertsdreef, gebouwd in 1935 eveneens naar ontwerp van Jules Lippens in de tuin van de woning.


Interbellumwoning ontworpen door J. Lippens

Hendrik Waelputstraat 15 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, volgens archiefstukken van 1925 en naar ontwerp van architect J. Lippens. Bakstenen en deels gecementeerde lijstgevel in art-decostijl met kenmerkende erker in de bredere venstertravee.


Modernistisch burgerhuis

Paul Fredericqstraat 50 (Gent)
Dit burgerhuis in modernistische stijl werd in 1937 ontworpen door architect Jules Lippens. Hij was vooral werkzaam in Gent tijdens het interbellum, en wordt als een verdienstelijke vertegenwoordiger van de Dudok-stijl gezien. In dit ontwerp zien we de architect ook teruggrijpen naar de bootstijl met de patrijspoort op de gelijkvloerse verdieping.


Modernistisch winkelpand naar ontwerp van J. Lippens

Futselstraat 4 (Wingene)
Modernistisch winkelpand, volgens het kadaster in 1933 gebouwd van architect J. Lippens. Breedhuis van drie/ vier traveeën onder een pannen zadeldak. Met geglazuurde tegeltjes, penanten, betonnen lateien en baksteen met dieperliggende voegen.


Modernistische villa Goëlands

Zeedijk-De Haan 34 (De Haan)
Alleenstaande modernistische villa op "versteende" duin met beeld van liggend, vrouwelijk naakt, "Nixe" van Jan Anteunis (Gent). Ontworpen in 1933 door architect Jules Lippens (Gent) als studio voor de schilder Willy Jocque (Gent)


Twee villa's

Eeklostraat 41, 160 (Gent)
Landhuizen in eenvoudige romantische stijl herinnerend aan de Engelse buitenhuizen, nummer 41 zogenaamd Clos Fleurie naar ontwerp van Jules Lippens, van 1924, nummer 160 heden pastorie uit hetzelfde jaar.


Villa

Werkhuizenstraat 19 (Izegem)
Villa van 1934, naar ontwerp van Jules Lippens (Gent); aan de straat afgezet door recent laag bakstenen muurtje; later toegevoegde of verruimde garage van donkere baksteen, het bouwplan voorzag een garage in de rechter travee van het souterrain.


Villa Juliette

Eedverbondkaai 275 (Gent)
Rijhuis, op een ceramiektegeltje gesigneerd: "J. Lippens, architecte, Gand", en daterend van 1931, met voortuintje, twee bouwlagen en plat dak, opgetrokken in Nieuwe Zakelijkheid. Het is een kenmerkend voorbeeld van Lippens' architectuur beïnvloed door de Nederlandse architect Dudok, onder andere in de kubistische volumewerking.


Villa l'Escale

Mortelputstraat 29 (Sint-Martens-Latem)
Villa met strodak en klokkentorentje, gelegen aan de Leie-oever en gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect Jules Lippens, zie gevelsteen op hekpijler.


Villa ontworpen door Jules Lippens

Krijgslaan 169, Vrijheidslaan 2 (Gent)
Dubbele villa op de hoek van de Krijgslaan met de Vrijheidslaan gebouwd in een zuivere baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect J. Lippens in 1931.


Villa Sonnevanck

Bosstraat 44 (Sint-Martens-Latem)
Villa gebouwd in 1936 voor beeldhouwer Carl De Cock naar ontwerp van architect Jules Lippens van 1935. Witgeschilderde bakstenen villa van twee bouwlagen onder opvallende pannen daken.


Villa van 1935

Keizer Karelstraat 6 (Oudenaarde)
Bakstenen villa gebouwd naar ontwerp van architect Jules Lippens in 1935. Bakstenen tuinmuur met hek rechts van het huis.


Winkel-woonhuis van 1933

Lange Steenstraat 27 (Kortrijk)
Winkel-woonhuis met vernieuwd parement van 1933, naar ontwerp van Jules Lippens (Gent). Lijstgevel van gele baksteen benadrukt door centrale doorgetrokken erker.


Woning M. Vaernewijck

Onafhankelijkheidslaan 45-46, 47 (Gent)
Rijhuis in nieuwe zakelijkheid, gesigneerd en gedateerd J. Lippens, 1931. Donker bakstenen gebouw met drie bouwlagen en plat dak.


Woning R. Van Damme

Congreslaan 19 (Gent)
Burgerhuis met gecementeerde voorgevel in art-decostijl naar ontwerp van Jules Lippens uit 1928.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Jules Lippens

Congreslaan 4 (Gent)
Het voormalig woonhuis van architect Jules Lippens werd ontworpen in een vrij zakelijke baksteenarchitectuur geïnspireerd door de Nederlandse architect Dudok en dateert volgens de bouwaanvraag van 1928.

Bewoner van

Architectenwoning Jules Lippens

Congreslaan 4 (Gent)
Het voormalig woonhuis van architect Jules Lippens werd ontworpen in een vrij zakelijke baksteenarchitectuur geïnspireerd door de Nederlandse architect Dudok en dateert volgens de bouwaanvraag van 1928.


Thema's

Ontwerper van

Bernard Spaelaan

Congreslaan

Eikeldreef

Filips van Marnixstraat

Meersstraat

Onafhankelijkheidslaan

Vaderlandstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lippens [online], https://id.erfgoed.net/personen/3440 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.