Persoon

Lipszyc, Daniel

ID
3441
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3441

Beschrijving

Daniël Lipszyc, afkomstig uit Azerbajdzjan, studeerde in 1942 af aan de Academie van Brussel en volgde daarna een specialisatie aan de Ecole des Beaux-Arts van Parijs. Hij bouwde na de Tweede Wereldoorlog een carrière uit in België met zowel woonhuizen als industriële gebouwen en handelsgebouwen. Daarnaast was hij zeer actief in het zuiden van Frankrijk en Spanje waar hij verkavelingen en buitenverblijven ontwierp.

Zijn Belgische oeuvre wordt gekenmerkt door een grote voorkeur voor natuurlijke materialen als ruwe natuursteenblokken en leien, en de integratie van het gebouw in de natuurlijke omgeving. Dezelfde kenmerken zijn reeds terug te vinden in zijn eigen woning uit 1957 in Braine-l’Alleud.

  • GUILLAUME E. 2003: Lipszyc D. in: VAN LOO (red.), Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 408-409


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Autotoonzaal en bijhorende garage

Goubloemstraat 2, Schaarbeeklei 115 (Vilvoorde)
Voormalige autotoonzaal en bijhorende garage als beeldbepalende hoekconstructie van gewapend beton, naar ontwerp van Daniel Lipzyc, op het kadaster geregistreerd in 1954.


Castelhof

Molenstraat 102 (Dilbeek)
Herenboerderij gebouwd rond 1890 ter vervanging van het voormalige Castelhof, een 16de-eeuws 'huis van plaisantie', aangepast aan het begin van de 20ste eeuw en in 1950 verbouwd tot klooster; gesloten complex van vier vleugels rond een binnenkoer omgeven door tuin met serre en enkele bomen uit de 19de eeuw.


Cichoreifabriek Van Tieghem-Dupont

Mariastraat 18-20, zonder nummer (Roeselare)
Gebouwen van de vroegere cichoreifabriek Van Tieghem.


Tuin van de motte Castelhof

Molenstraat 102 (Dilbeek)
Herenboerderij gebouwd rond 1890 ter vervanging van het voormalige Castelhof, een 16de-eeuws 'huis van plaisantie', aangepast aan het begin van de 20ste eeuw en in 1950 verbouwd tot klooster; gesloten complex van vier vleugels rond een binnenkoer omgeven door tuin met serre en enkele bomen uit de 19de eeuw; sinds 1999 gemeentelijk eigendom.


Woning Goldberg

Dennenlaan 8 (Beersel)
Villa in een beboomde tuin, opgetrokken in 1977-78 naar ontwerp van Daniel en Alvar Lipszyc.


Woning Saenen

Halleweg 105 (Beersel)
Laat-modernistische, vrijstaande woning naar ontwerp van architect Daniel Lipszyc uit 1972.