Persoon

Birmant, Jules

ID
345
URI
https://id.erfgoed.net/personen/345

Beschrijving

Jules Birmant is een Ninoofs architect die ook directeur was van de tekenschool in die stad. Hij creëerde het plan van een monument voor de gesneuvelde Pamelaars, dat op het dorpsplein van Pamel kwam te staan. Hij ontwierp eveneens de parochiekerk van Ninove (Kerk H. Theresia van het kind Jezus), opgetrokken in 1928 en gesloopt in 2001.

Zijn broer Karel Birmant was steenkapper te Ninove.

Bronnen:


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bewaarschool van den Heilige Josef

Broekstraat 8 (Lierde)
Aanvankelijk privaat kleuterschooltje op de wijk Gemeldorp, volgens plannen van 1912 opgericht in 1913-1914 naar ontwerp van architect J. Birmant. Klein schoolgebouw met slechts één klaslokaal, achterin op geplaveide speelplaats.


Burgerhuis ontworpen door J. Van den Hende en J. Birmant

Citadellaan 47 (Gent)
Huis met art-nouveau-inslag, naar ontwerp van architect J. Van den Hende/J. Birmant van 1900. Opgetrokken uit gele baksteen in strekse en kopse lagen, gecombineerd met rode baksteen en hardsteen voor de plint. Asymmetrische gevelcompositie met twee ongelijke traveeën en verspringende bouwlaaghoogte.


Oorlogsmonument

Marktplein zonder nummer (Dilbeek)
Oorlogsmonument voor beide Wereldoorlogen.


Parochiekerk Sint-Jan de Doper

St.Jans-Plein zonder nummer (Lierde)
Eénbeukig landelijk kruiskerkje met een harmonisch geproportioneerd silhouet, niettegenstaande meerdere vergrotingen in verschillende bouwfasen; kerk nu voornamelijk neogotisch van karakter met uitzondering van de vierkante westtoren.


School

Paepmunte 32 (Lierde)
Als gemeenteschool gebouwd in 1923-24 volgens plannen van 1922 door architect J. Birmant, heden gemeentelijke kleuterschool Hemelveerdegem.


Thema's

Ontwerper van

Arbeiderswijk van 1923

Sociale woonwijk Pollare


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Birmant [online] https://id.erfgoed.net/personen/345 (Geraadpleegd op )