Persoon

Maene, Désiré

ID
3505
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3505

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Augustijnenrei 1 (Brugge)
Voormalige woonplaats tussen 1569 en 1613 van schilder A. Claeissens. Nu dubbelhuis van drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Neorococogetinte, bakstenen trapgevel met jaartal "17 / 59" aan weerszij van topvenster. Oude kern, zie zijgevel en interieur. Oorspronkelijk een eenvoudige beschilderde 18de-eeuwse gevel. Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende "Kunstige Herstelling" in 1912 naar ontwerp van architect D. Maene.


Burgerhuis

's-Gravenstraat 28 (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), oorspronkelijk 17de-eeuwse lijstgevel voorzien van eenvoudige rechthoekige muuropeningen en gecombineerd met puntgevel boven de middentravee. Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1912 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge).


Burgerhuis Les Rosière

Lauwerstraat 13 (Brugge)
Rijker uitgewerkt dan het ontwerp van 1923 naar ontwerp van architect Désiré Maene (Brugge). Woning van het bel-etagetype met driezijdige erker en pseudo-vakwerk.


Burgerhuis van 1933

Gouden-Boomstraat 42 (Brugge)
Rode bakstenen lijstgevel van 1933 naar ontwerp van architect Désiré Maene (Brugge).


Burgerhuizen uit het interbellum

Blankenbergse Steenweg 63-65 (Brugge)
Woningen van 1937 met roodbakstenen lijstgevel en gebruik van arduin voor plint. Simili voor onder- en bovendorpels. Elk met erker.


Burgerhuizen van 1924

Werfstraat 97-99 (Brugge)
Geelrode bakstenen gevels in spiegelbeeld, muuropeningen met traditionele vormgeving.


De Bogaerde

Arsenaalstraat 4 (Brugge)
Samenstel van enkele klassenvleugels in neo-Brugse stijl, respectievelijk van links naar rechts uit het vierde kwart van de 19de eeuw, van 1908, van 1921 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge) en van 1948 naar ontwerp van architect M. Hocepied (Brugge). Typerend voorkomen van Brugse traveeën, type I en getrapte toppen, zijtrapgevels, maaswerk.


Dokterswoning bij kliniek 't Capoentje

Baron Ruzettelaan 345 (Brugge)
Imposante modernistische woning van 1934, volgens gevelsteen naar ontwerp van architect "D. MAENE/ ARCHITECT/ BRUGGE".


Dokterswoning en kliniek 't Capoentje

Baron Ruzettelaan 343 (Brugge)
Privé-woning en kliniek gebouwd in 1934 in opdracht van de gebroeders Capoen. Na faillissement en verkoop komt hier de "residentie Sint-Trudoledeke". Ontworpen door architect Desiré Maene (Brugge)


Engels klooster met tuin

Carmersstraat 83-87, Snaggaardstraat 56 (Brugge)
Gebouwenblok ten zuiden begrensd door de Carmersstraat, ten noorden door de Snaggaardstraat en ten westen door de Speelmansstraat. Het deels ommuurde complex bestaat uit verschillende gebouwen- en gebouwengroepen met bijhorende tuinen die er werden opgetrokken vanaf circa 1647 tot de 20ste eeuw.


Godshuis van de bakkers

Kruitenbergstraat 14, Zwarteleertouwersstraat 22-26 (Brugge)
Oorspronkelijk locatie van het godshuis van de bakkers, zogenaamd de "Bakkersrente". Gesticht circa 1469 en na toestemming van de bisschop van Doornik, bouw van een kapel met godshuis voor behoeftige en bejaarde leden van het ambacht.


Herberg In de Vogelmarkt

Braambergstraat 1 (Brugge)
Gelegen aan de hoek met Rozenhoedkaai en Huidenvettersplein. Voormalige herberg "IN DE / VOGEL / MARKT", zie gevelsteeninscriptie en afbeelding van twee vogels boven inkom in zijgevel. Diephuis, mogelijk uit de 17de eeuw; authentieke opstand verdween na verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1937-1939 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge).


Herenhuis met houten winkelpui

Kuipersstraat 15 (Brugge)
Breedhuis van 1834 ter vervanging van 17de-eeuwse gevel. Neoclassicistische houten winkelpui van 1914, naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge).


Stadswoning

Huidenvettersplein 1 (Brugge)
Hoekhuis van vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan het Huidenvettersplein), uit de 16de eeuw, zie bewaarde balklagen. In 1937, wijzigen van de voorgevel naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge): de traditionele, vierledige gevelindeling met eenvoudige rechthoekige vensters krijgt huidig uitzicht.


Stadswoning De Zilver Berg

Zilverstraat 33 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw doch met kern uit de eerste helft van de 14de eeuw. Verfraaiende "Kunstige herstelling" van 1923-1924 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge) onder meer vernieuwen vensters, deur, gevelsteen.


Stadswoning met gekanteelde gevel

Vlamingstraat 96 (Brugge)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Gekanteelde gevel met kern uit de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" in 1964 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge).


Stadswoning van 1913

Spanjaardstraat 1 (Brugge)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Neorococogetint diephuis van 1913 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge) naar voorbeeld van de in 1900 gesloopte gevel van 1776. Trapgevel (8 treden + topstuk) van verankerde gele baksteen boven de begane grond van gesinterde baksteen.


Villa ontworpen door Désiré Maene

Gistelse Steenweg 728 (Brugge)
Laag woonhuis van 1929. Sterk symmetrisch opgebouwd breedhuis van oranje baksteen met centrale deur geflankeerd door erkers.


Villa van 1924

Keizer Karelstraat 18 (Brugge)
Hoekpand van 1924 naar ontwerp van architect Désiré Maene (Brugge).


Villa van 1928

Gistelse Steenweg 555 (Brugge)
L-vormige plattegrond met in de oksel een toren en overdekte toegang. Bakstenen, witbeschilderde gevels.


Thema's

Ontwerper van

Annuntiatenstraat

Arsenaalstraat

Baliestraat

Guido Gezellelaan

Markt

Walplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maene [online], https://id.erfgoed.net/personen/3505 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.