Persoon

Claes, Marcel

ID
3542
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3542

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Tiensesteenweg 274 (Leuven)
Het half vrijstaande, cottage-getinte burgerhuis werd opgetrokken in opdracht van C. Verreck, naar een ontwerp van architect Marcel Claes uit 1929. Van Marcel Claes zijn enkele rijwoningen gekend in het Leuvense, alle gekenmerkt door een art-decovormgeving met invloeden van het modernisme. Het burgerhuis wordt gekenmerkt door een sterke invloed van de cottagestijl, wat onder meer blijkt uit de complexe plattegrond, de kenmerkende complexe en uitkragende bedaking, het parement in rode baksteen met bepleisterde geveltop op de rustieke, hardstenen plint, alsook de in vorm en grootte variërende venster- en deuropeningen met bijhorend schrijnwerk.


Burgerhuis in art deco

Erasme Ruelensvest 95 (Leuven)
Art-decoburgerhuis opgetrokken naar een ontwerp van architect Marcel Claes uit 1932 in opdracht van Delmot. Kenmerkend voor deze burgerwoning, voor het werk van de architect M. Claes - alsook voor de art deco in het algemeen - is de compositie met in- en uitspringende gevelpartijen in de vorm van een dieperliggende deurtoegang op het gelijkvloers en een inpandig balkon, afgewerkt met smeedijzeren borstweringen op de eerste verdieping.


Burgerhuizen

Schepenenstraat 7-11, 12-14 (Leuven)
Respectievelijk in 1932 en 1933 naar ontwerp van M. Claes gebouwde burgerhuizen.


Modernistisch burgerhuis

Erasme Ruelensvest 97 (Leuven)
Modernistisch burgerhuis opgetrokken naar een ontwerp van architect Marcel Claes uit 1936 in opdracht van Rondas. Kenmerkend voor deze burgerwoning, voor het werk van de architect Marcel Claes, alsook voor het modernisme in het algemeen, is de compositie met in- en uitspringende gevelpartijen in de vorm van een dieperliggende vensterpartij en deurtoegang bij het gelijkvloers alsook de dieperliggende rechtertravee ter hoogte van de twee bovenste bouwlagen.


Modernistisch ensemble van burgerhuizen

Sint-Maartenstraat 45-51 (Leuven)
Naar een ontwerp van architect M. Claes in 1933 opgetrokken modernistisch ensemble in spiegelsymmetrische configuratie, bestaande uit rijwoningen van twee bouwlagen onder mansardedak.


Modernistische rijwoning

Constantin Meunierstraat 74 (Leuven)
Modernistische rijwoning van de hand van architect Marcel Claes uit 1935.


Villa Therese

Tiensesteenweg 272 (Leuven)
“Villa Thérèse” werd opgetrokken in opdracht van Edgard Van Meenen, apotheker uit Heist-op-den-Berg, naar een ontwerp van architect Marcel Claes van 1929. De halfvrijstaande villa vormt tot dusver gekend een uitzondering in het oeuvre van de architect en kent een vrij traditioneel ontwerp, dat wat betreft volumewerking en keuze van bedaking duidelijke stijlinvloeden verraadt van de cottagestijl.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Claes [online] https://id.erfgoed.net/personen/3542 (Geraadpleegd op )