Architect Achille Marchand, geboren te Gent op 04.08.1849 en er overleden op 27.03.1925, werkzaam als architect in de periode 1880-1925 en waarvan onder meer verschillende herenhuizen en landhuizen in en rond Gent, in Melle, Merelbeke en Vinderhoute gekend zijn. Hij was eveneens de ontwerper van het indrukwekkende monument ter ere van de liberale Gentse burgemeester Charles de Kerchove de Denterghem, ingehuldigd aan de gelijknamige straat in 1898.
Tekst uit beschermingsdossier DO002330.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Bosstraat 80 (Gent)
De voormalige boswachterswoning bij het kasteel Schouwbroek is gelegen aan het toegangshek en de lindedreef naar het kasteel en is kort na het kasteel gebouwd vermoedelijk onder leiding van dezelfde architect, Achille Marchand, en wordt in het kadaster geregistreerd in 1908. Het villaatje van twee bouwlagen is opgetrokken in een architectuur met reminiscenties aan de cottagestijl.
Stationsstraat 8 (Hamme)
Herenhuis in neoclassicistische stijl, daterend van 1880, gebouwd in opdracht van fabrikant F. Van Damme naar ontwerp van architect Ach. Marchand.
Stationsstraat 16 (Hamme)
Burgerhuis met vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1886 en gebouwd in opdracht van fabrikant J.B. Bodart naar ontwerp van architect Ach. Marchand.
Rooigemlaan 533-535 (Gent)
Burgerhuis van één travee en drie bouwlagen onder zadeldak, restant van een ensemble van twee woningen naar ontwerp van Achille Marchand, van 1911.
Kortrijksesteenweg 34 (Gent)
Burgerhuis van drie traveeën met drie bouwlagen en zadeldak, op de plint gesigneerd A. Marchand en daterend van 1885.
Grote Markt 10 (Ronse)
Imposante neoclassicistisch gebouw naar de plannen van architect Marchand uit 1910-1911, voormalige Liberale Werkmanskring met café en feestzaal op de bovenverdieping. De behouden tegelpanelen in het interieur zijn van één van de belangrijkste Belgische producenten van bouwkeramiek uit het begin van de 20ste eeuw, "Boch Frères, La Louvière".
Korenlei 20 (Gent)
Huis met twee bouwlagen van vijf ongelijke traveeën onder mansardedak met dakkapellen, uit begin 20ste eeuw naar ontwerp van architect Marchand. Lijstgevel van het enkelhuistype met voorgevelparement uit Franse kalkzandsteen.
Kortrijksesteenweg 30 (Gent)
Rijkelijk versierd herenhuis, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect A. Marchand van 1887. Enkelhuis van vier traveeën met drie bouwlagen en zadeldak.
Van Laetestraat 1, 1A (Merelbeke)
Kasteel gebouwd in 1898, naar ontwerp van architect Achille Marchand, door advocaat Wingfield Harold Drory in een lusttuin met vijver. Kasteelpark van 35 hectare. Merkwaardige grote villa geïnspireerd op de traditionele Engelse landhuisarchitectuur. IJskelder in een heuvel onder een tuinpaviljoen in cottagestijl van 1899. U-vormig bijgebouw bestaande uit hovenierswoning, paardenstallen en wagenhuis.
Bosstraat 80 (Gent), Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Het Kasteel van Schouwbroek, omringd door wallen en dreven, ligt in een park met onder meer een amfitheater, heraangelegd in landschappelijke stijl; kasteel heropgebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Achilles Marchand. Ten oosten naast vijver, ijskelder en erboven paviljoen. Ten westen aan vijver, brug over imitatiegrot en boothuis in beton; verder onder meer ommuurde moestuin met serre.
Ruitersdreef 1 (Melle)
Ruime villa in cottagestijl daterend van circa 1910 en gebouwd naar ontwerp van architect Achille Marchand. Smaakvolle en attractieve realisatie met een levendig volumespel onder meer door de verspringende daken, de verschillende uitbouwen, erkers, deurportieken en terrassen.
Marcus van Vaernewijckstraat 19 (Gent)
Villa, gebouwd op het voormalige Kallekenswijksken naar ontwerp van architect A. Marchand in 1909 en omgeven door een grote beboomde tuin. Landelijke villa opgetrokken in de stijl van de Normandische vakwerkbouw en de Engelse cottage.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Marchand [online], https://id.erfgoed.net/personen/3549 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.