Persoon

Massez, Albert

ID: 3590   URI: https://id.erfgoed.net/personen/3590

Beschrijving

Architect Albert Massez (1871-1949) werd geboren in Ronse en was de zoon van een meester metser. Hij studeerde architectuur aan de Sint-Lucasschool in Gent en behaalde de Grand Prix in 1899. In 1907 huwt hij met Alix Marie Horta, een dochter van de neef van Victor Horta.

Gedurende meer dan 50 jaar was hij werkzaam in Ronse als architect en stedenbouwkundige. Door zijn uitgebreide en divers architecturaal oeuvre heeft hij het huidige stadsbeeld van Ronse mede bepaald. Naast de talrijke burgerhuizen en villa’s in art nouveau, eclecticisme of Nieuwe Zakelijkheid, voor de Ronsese burgerij hebben vooral ook zijn industriële en openbare gebouwen en zijn stedenbouwkundige verwezenlijkingen zijn stempel op de stad gedrukt.

Bron: Beschermingsdossier DO002330.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art Nouveau winkelpand

Abeelstraat 23 (Ronse)
Winkelpand met behouden bepleisterde bovenverdieping en uitgewerkte drieledige houten winkelpui in art-nouveaustijl in opdracht van schoenfabrikant Baert, van 1919 naar ontwerp van architect A. Massez.


Art-nouveau-burgerhuis

Hoogstraat 65 (Oudenaarde)
Art-nouveau-enkelhuis van twee traveeën en twee en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien), van 1910 naar ontwerp van architect A. Massez. Parement van witte faïencetegels verrijkt met gele band, op arduinen plint.


Bedrijfsgebouwen Tissage Mécanique du Brul

De Biesestraat 1 (Ronse)
Voormalige "Tissage Mécanique du Brul", opgericht door V. Cambier en Compagnie volgens bouwvergunning van 1880, later "Dopchie Frères et Soeurs", "E. Guisset" en tenslotte "Tissage mécanique S.A. des établissements Adolphe Delacroix, Teinturerie, Retorderie".


Burelen en magazijnen van weverij Fabriek Nap. Annicq-Willems

Napoléon Annicqstraat 47-51 (Ronse)
Voormalige weverij zogenaamd "Fabriek Nap. Annicq-Willems", vanaf 1968 "N.V. Thomas Pride Mills", een filiaal van het Amerikaanse bedrijf "Allied Products Corporation USA" met vervaardiging van kamerbreed getuft tapijt en badkamertapijt.


Burgerhuis

Mgr. Beylsstraat 84 (Ronse)
Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak (pannen), opgetrokken uit baksteen naar ontwerp van architect Albert Massez in 1931.


Burgerhuis

Franklin Rooseveltplein 12 (Ronse)
Burgerhuis met oude kern, in de eerste helft van de 20ste eeuw bewoond en deels aangepast door stadsarchitect Albert Massez.


Burgerhuis

Zuidstraat 1 (Ronse)
Oorspronkelijk burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in in opdracht van Ameels-Guisset in plaats van een bepleisterd 19de-eeuws huis volgens bouwplan van 1929 naar ontwerp van architect A. Massez.


Burgerhuis

Charles de Gaullestraat 11 (Ronse)
Kleurrijk en decoratief uitgewerkt dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen en centraal dakvenster met vleugelstukken en bolornament, gebouwd in 1908 in opdracht van Dr. Demars naar ontwerp van architect Albert Massez.


Burgerhuis

Savooistraat 193 (Ronse)
Burgerhuis van vijf en één travee en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak (kunstleien) oorspronkelijk met vier dakkapellen, gebouwd als woonhuis en werkplaats van G. Planchon naar ontwerp van Albert Massez van 1924.


Burgerhuis

Politiekegevangenenstraat 23 (Ronse)
Imposant burgerhuis van drie traveeën en drie hoge bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakvenster en oculi, gebouwd in opdracht van Rousseau-Lecompte naar ontwerp van architect Albert Massez, van circa 1900.


Burgerhuis

Oswald Ponettestraat 70 (Ronse)
Ruime burgerwoning volgens bouwplan en plintopschrift van 1930 naar ontwerp van architect Albert Massez.


Burgerhuis

Oswald Ponettestraat 7 (Ronse)
Burgerhuis met neo-Vlaamse-renaissancegevel volgens plintopschrift van architect Albert Massez van 1920, vermoedelijk als aanpassing van eind 19de-eeuwse kern.


Burgerhuis naar ontwerp van architect A. Massez

Oude Vesten 25 (Ronse)
Rijwoning in een gelijkaardige neo-Lodewijk XVI-stijl, gesigneerd en volgens bouwplan naar ontwerp van architect Albert Massez, van 1928.


Café Carillon

Grote Markt 38 (Ronse)
Kleurrijk bakstenen enkelhuis uit begin twintigste eeuw met in achterbouw in 1923 opgerichte mechanische weverij in opdracht van Th. Pot - Valkeneire et fils naar ontwerp van architect A. Massez met acht traveeën onder sheddaken, uitgebreid in 1929.


Café Local Unique

Grote Markt 25 (Ronse)
Het café Local Unique, vergaderlokaal van de gelijknamige duivenmaatschappij, is gelegen aan de zuidzijde van de Grote Markt tegenover de obelisk met stadsfontein. Het interieur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw vormt een totaalconcept met onder meer tegeltableaus van keramiekfabriek Helman.


Directeurswoning

Leuzesesteenweg 183 (Ronse)
Villa naar ontwerp van architect Albert Massez volgens bouwaanvraag van 1924. Directeurswoning van ernaast gelegen fabriek, gebouwd in opdracht van Paul Dufaye. Gecementeerde gevels onder schilddak (pannen) met dakruiter.


Directeurswoning

Olifantstraat 11 (Ronse)
Directeurswoning van de aanpalende voormalige textielfabriek R. Vancaeneghem, volgens plintopschrift en bouwplan van 1924 naar ontwerp van architect Albert Massez.


Directeurswoning

Zonnestraat 18 (Ronse)
Voormalige woning Victor Derudder, directeur van het erachter gelegen voormalige textielbedrijf Derudder, opgericht in 1904.


Dokterswoning en -praktijk

Jean-Baptiste Mouroitplein 1 (Ronse)
Dokterswoning en -praktijk volgens plintopschrift en bouwplan gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect A. Massez.


Eclectisch burgerhuis

Broodstraat 23 (Oudenaarde)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen in eclectische stijl naar ontwerp van A. Massez van 1911. Gevel met parement van zand- en hardsteen.


Eclectisch burgerhuis

Charles Vandendoorenstraat 14 (Ronse)
Eclectisch, eerder neogotisch getint rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), volgens plintopschrift van 1900, naar ontwerp van architect A. Massez in opdracht van Bostyn frères, kleermakers-handelaars.


Eclectisch herenhuis

Zuidstraat 9 (Ronse)
Voorgevel met voornamelijk neogotische en art-nouveauvormgeving, zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met klimmende dakkapellen, rechts boven de plint gesigneerd en gedateerd: "A. Massez, architecte, Renaix, 1904".


Ensemble van arbeiderswoningen

Gevaertsdreef 87-101 (Oudenaarde)
Homogeen en sterk geritmeerd ensemble van zeven gelijkaardige rijhuizen en een afgeschuind hoekpand met de Dijkstraat.


Fonderies de Renaix Arthur Lecomte

Gefusilleerdenlaan 29-31 (Ronse)
Voormalige "Fonderies de Renaix Arthur Lecomte", later mechanische weverij Wittamer, thans Joma-parts.


Garage in art deco-stijl

Pierre D'Hauwerstraat 21 (Ronse)
Garage opgericht voor S.A. L'Union in 1930 naar ontwerp van architect Albert Massez. Gebouw in art-decostijl met drie traveeën, twee bouwlagen en plat dak.


Gedesaffecteerde parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Martensstraat 37 (Ronse)
Oudste geschreven document van 1287 met vermelding van pastoor A. De Rennevane; de geschiedenis gaat echter minstens terug tot midden 11de eeuw toen door het kapittel twee hulpkerken werden opgericht respectievelijk ten noorden de Sint-Pieterskerk en ten zuiden de Sint-Martinuskerk.


Gemeentehuis Leupegem

Vontstraat 1 (Oudenaarde)
Het pand werd ontworpen door architect Massez als gemeentehuis in 1909 en gebouwd in 1930. Het werd opgetrokken in de typische laatgotische stijl van het begin van de 20ste eeuw.


Herberg Châlet Royal

Dammekensstraat 2 (Ronse)
Begin 20ste eeuw druk bezochte landelijke herberg zopgenaamd "Châlet Royal"; vermoedelijk in 1912 en naar verluidt onder leiding van architect A. Massez volledig aangepast tot "Châlet d' Hoogerlucht" van R. Hantson; sedert de jaren 1960 klooster van de zusters van Barmhartigheid, die ook de ertegenover gelegen kliniek bedienen.


Herenhuis

Fostierlaan 47 (Ronse)
Herenhuis met vrij strak bak- en natuurstenen voorgevelparement, volgens bouwplan een ontwerp van 1929 van architect Albert Massez.


Herenhuis

Kattestraat 18 (Oudenaarde)
Herenhuis van vier onderkelderde travee en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met houten dakkapel en oeil-de-boeufs, volgens bouwvergunning van 1906 naar ontwerp van architect A. Massez, voltooid in 1915.


Herenhuis

Ninovestraat 103 (Ronse)
Vermoedelijk het vroegere herenhuis van textielfabrikant Annicq met achterliggende fabriek, zie Napoléon Annicqstraat.


Herenhuis en atelier

Nieuwebrugstraat 5 (Ronse)
Imposant herenhuis met rechts en achter aanpalende ommuurde tuin en atelier onder pannen sheddaken reikend tot de spoorweg, gebouwd in 1910 door industrieel H. Neckebroek, naar ontwerp van architect Albert Massez.


Herenhuis met aanhorigheden

Kruisstraat 16 (Ronse)
Herenhuis met aanhorigheden in eclectische stijl met art-nouveau-inslag, gesigneerd en gedateerd "A. Massez/architecte Renaix/1908" op de dorpel van het uiterst rechtse benedenvenster.


Hoekhuis naar ontwerp van architect A. Massez

Oude Vesten 15 (Ronse)
Hoekhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht van Léon Cambier in 1925 naar ontwerp van architect Albert Massez.


Hoekpand

Oude Vesten 37 (Ronse)
Imposant hoekpand gebouwd in 1905 in opdracht van Dr. O. Delghust-Portois, burgemeester van Ronse van 1911 tot 1926, naar ontwerp van architect A. Massez.


Hoge Mote

De Biesestraat 2 (Ronse)
Zogenaamd "Hoge Mote", ook "Kapittelhuis" genoemd, thans onder meer Stedelijk Museum voor de Geschiedenis van de Textiel. Eind 17de eeuw (zie jaartal 1696 op poort) vernieuwd of verbouwd en bewoond door de proost van het kapittel.


Jongensschool

Zulzekestraat 34 (Kluisbergen)
Voormalige klaslokalen van de jongensgemeenteschool, samen met links aanpalend doch in 1995 gesloopt schoolhuis opgericht aan de straat in het derde kwart van de 19de eeuw. Herstellingswerken van 1924 naar ontwerp van architect A. Massez.


Jongensschool en onderwijzerswoning

Moregemplein 28 (Wortegem-Petegem)
Vroegere jongensschool en onderwijzerswoning van 1911-1912 door architect A. Massez. Baksteenbouw onder pannen daken, op gecementeerde plint met schijnvoegen en met accent op decoratie; gele baksteenbanden, dubbele baksteenfries met blokmotief en sierankers.


Kindertuin Ter Stookt

Rode Broeckstraat 127 (Ronse)
Gelegen aan de hoek met de Jules Bordetlaan. Zogenaamd "Kindertuin Ter Stookt". Begraasde voortuin met aangepaste afsluiting met ijzeren hekwerk op bakstenen muurtjes. Modernistisch schoolgebouw van architect Albert Massez van 1936.


Klooster- en schoolcomplex

Wortegemstraat 2 (Oudenaarde)
Gelegen aan de hoek met Kortrijkstraat. Voormalig klooster en schoolgebouwencomplex van 1921 in plaats van de oude gebouwen, vernield in 1918, volgens mondelinge bron naar ontwerp van architect Albert Massez (Ronse).


Koninklijk Atheneum

Gustave Royerslaan 1, Koningin Astridplein 1 (Ronse)
Voormalig Koninklijk Atheneum, thans Dr. Ovide Decrolyschool. Oprichting van een eerste rijksmiddelbare school in Ronse in 1851 achter de oude Sint-Martinuskerk, nadien in de Kasteelstraat. In 1935-36 oprichting van nieuwe Rijksmiddelbare scholen en eerste Koninklijk Atheneum naar ontwerp van stadsarchitect A. Massez zie plintsteen 1936.


Lagere en bewaarschool

Remparden zonder nummer (Oudenaarde)
Voormalige lagere en bewaarschool onder leiding van de Zusters van de Heilige Kindsheid, volgens bouwvergunning van 1927 gebouwd naar ontwerp van architect A. Massez,


Landhuis Chalet Union

Engelsenlaan 99 (Ronse)
Alleenstaand landhuis gebouwd als winkel-herberg in opdracht van de samenwerkende maatschappij "De verbroedering" naar ontwerp van Albert Massez volgens bouwaanvraag van 1928.


Landhuis Hemelberg

Ommegangstraat 9 (Ronse)
Landhuis voorheen zogenaamd "Hemelberg" en naar de vroegere bewoners "Kasteel Portois". Voormalig buitenhuis fraai gelegen op de helling van de zogenaamd "Hemelberg" en bereikbaar via een lange oprit in de Ommegangstraat.


Lijm-, bobijn- en scheerwerkhuis van Paul Dufaye en twee arbeiderswoningen

Leuzesesteenweg 171, 177-181 (Ronse)
Voormalige "Atelier d'encolage" of lijm-, bobijn- en scheerwerkhuis van Paul Dufaye. Oorspronkelijke bedrijvigheid reeds enkele decennia stopgezet en nu in gebruik als magazijnen.


Maalderij

Priestersstraat 7 (Ronse)
Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met links getrapt dakvenster, uit de eerste kwart van de 20ste eeuw.


Mechanische Weverij E. Van Obost-De Cordier

Jan van Nassaustraat 59-61 (Ronse)
Voormalige "Mechanische weverij E. Van Obost-De Cordier", opgericht circa 1900, sinds 1923 op huidige locatie. Straatvleugel van zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met aangepaste dakvensters, volgens bouwplan van 1923 naar ontwerp van architect Richard Cordier.


Mechanische weverij Jean Cambier

Viermaartlaan 20, 40-48 (Ronse)
Voormalige "Mechanische weverij Jean Cambier", later "Ets. Louis Vangrootenbrul en Compagnie" - "Tissage La Perle", sinds 1985 Anfibe N.V. Weverij - Tissage en Ansa N.V. een samenvoeging van de firma Andres en Santens.


Notariswoning

Grote Markt 27 (Ronse)
Voormalige notariswoning, met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw, oorspronkelijk met eenvoudige bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met halfronde zoldervenstertjes onder doorlopend zadeldak.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Carmelberg

Stationsstraat 1 (Kluisbergen)
Georiënteerde parochiekerk gelegen in het noordwesten, op een 15 tot 18 meter hoge, evenwijdig met de Schelde lopende rug, in een bochtig straatverloop en vlakbij een oude Schelde-arm.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van de Carmelbergparochie

Stationsstraat 8 (Kluisbergen)
Vroegere pastorie naar bouwplan van 2 juli 1846, met moeilijk leesbare signatuur van bouwmeester L. Bourgois. Gebouwd ter vervanging van de oudere, dieper achterin gelegen pastorie, waarvan een deel van de ommuurde tuin rest.


Poortgebouw, conciërgewoning en internaat Koninklijk Atheneum

Frédéric Bruneellaan 51-53 (Ronse)
Poortgebouw, conciërgewoning en vroeger internaat van het voormalige Koninklijk Atheneum, "Athenée Royal" (zie opschrift), thans Dr. O. Decrolyschool/ Koningin Astridplein, gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect Albert Massez (zie plintsteen).


Reeks stadswoningen

Olifantstraat 21-29 (Ronse)
Doorsneerijwoningen uit het interbellum gerealiseerd op de nieuwe rooilijn van 1925. Bakstenen enkelhuizen met twee bouwlagen en mansardedak, volgens bouwplannen 1932 (nummer 23 door Lagache, entrepreneur) en 1936 (nummer 27, naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe, nummer 29).


Rij arbeiderswoningen

Rijkswachtdreef 49-51 (Ronse)
Aaneengesloten rij eenlaagse arbeidershuisjes gebouwd door G. Scribe in de tweede helft van de 19de eeuw en in 1929 aangepast door P. Dupont naar ontwerp van Albert Massez, onder meer met toevoeging van een zolderverdieping.


Schoenfabriek

Kaatsspelplein 1 (Ronse)
In kern een woning uit de eerste helft van de 19de eeuw, van vier traveeën en twee bouwlagen met eenvoudige rechthoekige vensters en links zijrisaliet, volgens bouwplan van 1942 "gerestaureerd" na oorlogsschade.


Site Hospice Canfijn

Oscar Delghuststraat 62-86 (Ronse)
Voormalig "Hospice Canfijn" (nummer 62), met Burgerlijk Hospitaal onder het beheer van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, nu "Burgerlijk Ziekenhuis" (nummer 64-66), en rustoord voor bejaarden (nummer 68). Complex van eclectische gebouwen in decoratieve baksteenarchitectuur opgetrokken in verschillende bouwcampagnes. Recente renovatiewerken onder leiding van ir. architect V. Wouters (Gemeentedienst van België).


Sociale woonwijk Stookt

Edmond Picardlaan 106-116, Ernest Solvaystraat 2-42, 43-80, 81-125, Georges Dumontstraat 1-44, 45-49, Georges Eeckhoutstraat 1-10, 11-115, Hector Denisstraat 5-7, 8-69, 70-90, Joseph Wautersplein 1-24 (Ronse)
Arbeiderswijk met 250-tal woningen, grotendeels gebouwd tijdens de jaren dertig door de sociale huisvestingsmaatschappij Le Nouveau Foyer Renaisien (sinds 1968 De Nieuwe Haard) naar ontwerp van stadsarchitect Albert Massez. In 1973 bouw van een appartementsgebouw naar ontwerp van Albert Lequesne.


Stadswoning

Hoogstraat 29 (Ronse)
Rijwoning met drie bouwlagen en plat dak, volgens plintopschrift en bouwaanvraag naar ontwerp van architect A. Massez van 1938.


Stadswoning

Léopold Sturbautstraat 47 (Ronse)
Woning met drie bouwlagen en zadeldak, volgens plintopschrift en bouwplan naar ontwerp van architect Albert Massez, van 1932.


Stadswoning

Oscar Delghuststraat 37 (Ronse)
Onderkelderd rijhuis gebouwd voor Alligorides-Annicq in 1934 naar ontwerp van architect Albert Massez, zie gevelsteentje in plint.


Stadswoning in art-decostijl

Léopold Sturbautstraat 37 (Ronse)
Art-decowoning volgens plintopschrift en bouwplan naar ontwerp van architect Albert Massez van 1932.


Stadswoning in art-decostijl

Gefusilleerdenlaan 5 (Ronse)
Huis in art-decostijl, gesigneerd en gedateerd: "A. Massez architecte 1933". Baksteenbouw met gecementeerde banden op arduinen plint.


Stadswoning in art-decostijl

Léopold Sturbautstraat 16 (Ronse)
Art-decowoning, volgens plintopschrif naar ontwerp van architect Albert Massez, van 1930.


Stadswoningen

Jean-Baptiste Mouroitplein 6-7 (Ronse)
Twee centraal gelegen vrij gelijke en zeer klassieke dubbelhuizen in spiegelbeeld op dezelfde rooilijn met voortuintjes en dieperliggende garages, respectievelijk volgens bouwplannen ontworpen door architect A. Massez in 1938 en L. De Wilde in 1941.


Tapijtweverij Rentex

Engelsenlaan 39-41 (Ronse)
Voorheen de mechanische weverij van René Derudder, nijverheidsgebouw met tien sheddaken gebouwd in 1926 naar ontwerp van Albert Massez. Het bedrijf, deel uitmakend van de groep "Derudder frères" werd in 1929 omgevormd tot NV "Anc. Et. Derudder frères" en in 1932 opgenomen in "Alliance Renaisienne du Textile", in 1957 textielfabiek van G. Van Butsele.


Textielfabriek Remi Vancaeneghem

Olifantstraat 17-19 (Ronse)
Voormalige textielfabriek "Remi Vancaeneghem", thans Celan nv, PMR (Precisie Mekaniek Ronse) en drankencentrale, in zijn totaliteit gebouwd in 1920 volgens bouwplan van architect A. Massez. Stopgezet in 1957. Verbouwing aan de conciërgerie en toegangspoort volgens bouwplannen van 1940 en 1941 naar ontwerp van architect A. Van Laethem.


Twee stadswoningen

Jan van Nassaustraat 61-63 (Ronse)
Twee rijwoningen in spiegelbeeld en links aanpalende poorttravee, volgens bouwplan van 1929 naar ontwerp van architect A. Massez (zie plintopschrift van 1930), gebouwd in opdracht van de gebroeders Carlier van de achterliggende fabriek.


Tweemolen

Krekelput 2 (Oudenaarde)
Voorheen zogenaamde "Tweemolen", gelegen midden van de thans overwelfde Schelde-arm zogenaamde Burgschelde. Reeds vermeld circa 1275 en eigendom van de baron van Pamele. Oorspronkelijk zogenaamde "portionniersmolen", naar de portionniers, de geestelijke overheid, die renten bezaten op de maalrechten van de vrije watermolens, en "De Viermolen" met vier molenraderen, later twee. Molenhuis nieuw gebouwd in het vierde kwart van de 18de eeuw.


Villa

Louis Vangrootenbruelstraat 82 (Ronse)
Landelijk villaatje met omringende tuin, volgens bouwplan naar ontwerp van architect Albert Massez, van 1935.


Villa

Engelsenlaan 29 (Ronse)
Villa met cottage-allures gelegen in beboomde en omhaagde tuin; gebouwd in 1926 in opdracht van L. Portois naar ontwerp van architect Albert Massez van 1925.


Villa

Scherpenberg 11 (Ronse)
Villa in prachtige tuin van 11 hectare op de flank van de "Hootond". Voorheen zomerverblijf van textielindustrieel A. Meulenyzer uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Villa

Saint-Sauveurstraat 5 (Ronse)
Villa eertijds horend bij de ernaast gelegen textielfabriek, gelegen in omhaagde en beboomde tuin afgesloten door middel van ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.


Villa

Saint-Sauveurstraat 14 (Ronse)
Villa gebouwd voor M. Dewattripont-Pessemier in 1929 naar ontwerp van Albert Massez. Bakstenen villa van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen).


Villa

Wolvestraat 100 (Ronse)
Ruime villa gebouwd in opdracht van textielindustrieel Laemont-Delcoigne in 1933 naar ontwerp van architect A. Massez. De voormalige erachter gelegen weverij van de bouwheer is eveneens opgetrokken door architect A. Massez.


Villa

Blauwesteen 63 (Ronse)
Villa gebouwd door de familie Delanghe naast hun weverij. Verkocht in 1958. De huidige eigenaar bewaart de bouwplannen van 1926 van architect A. Massez.


Villa Buitenhof

Gentiel Antheunisplein 1 (Oudenaarde)
Villa in neo-Lodewijk XV-stijl gebouwd in opdracht van de familie van Gheluwe de Berlaere-Van Cauwenberghe, eigenaars van brouwerij Liefmans, in 1923, na de vernieling van hun huis met brouwerij in Krekelput tijdens de Eerste Wereldoorlog.


Villa in art-decostijl

Kruisstraat 113 (Ronse)
Villa in art-decostijl gebouwd door U. Hantson in 1929 en naar ontwerp van architect Albert Massez.


Villa in cottagestijl

Engelsenlaan 97 (Ronse)
Villa in cottagestijl met omringende tuin afgesloten door ijzeren hekken, waarvan één overluifeld, één der drie hekpijlers is voorzien van steentje met vermelding van architect Albert Massez, 1945. De villa zelf is pas gebouwd in 1950 naar ontwerp van L. De Wilde.


Villa Le Torreke

Broeke 220 (Ronse)
Op oude prentbriefkaart zogenaamd "Le Torreke". Villa gebouwd in opdracht van politicus Eugène Soudan (1880-1960), burgemeester van Ronse van 1927 tot 1959, naar ontwerp van A. Massez van 1920.


Villa Les Acacias

Ommegangstraat 77 (Ronse)
Villaatje in cottagestijl, in 1914 gebouwd naar ontwerp van Albert Massez. Omringende beboomde tuin met acacia's, afgesloten door houten hek in aangepaste stijl.


Weverij Carlier Frères

Jan van Nassaustraat 63-67, 65A (Ronse)
Voormalige weverij "Carlier Frères" en twee woonhuizen gelegen in achterbouw, deels op de oude funderingen van het Kasteel van Ronse, toegankelijk via poort in nummer 63.


Weverij en ververij R. et G. Van Butsele frères

Blauwesteen 39-43 (Ronse)
Voormalige weverij en ververij van "R. et G. Van Butsele frères", daterend van 1909 en herhaaldelijk uitgebreid. In 1920 toelating tot oprichting van een ververij. Naar verluidt in 1975 stopgezet en verkocht in verschillende loten. Een deel van de weverij, nu nummer 41, en de bewaarde ronde fabrieksschoorsteen is opgetrokken naar ontwerp van 1921 door A. Massez.


Weverij en ververij Tissage de Louise-Marie

Drieborrebeekstraat 8 (Ronse)
Voormalige weverij en ververij E. Guisset, zogenaamd "Tissage de Louise-Marie", opgericht begin 20ste eeuw aan de Drieborrebeek; in 1967-68 in gebruik genomen door houtbedrijf van Gebroeders Meunier, inmiddels stopgezet en verhuurd aan verschillende bedrijfjes.


Weverij Hippolyte Neckebroek

Elzeelsesteenweg 13, 11B (Ronse)
Voormalig herenhuis met industriële bedrijfsgebouwen van de voormalige "weverij Hippolyte Neckebroek", later "Tissage Mécanique Delaunois et Hantson". Voortuin afgesloten door ijzeren afsluiting en hek aan arduinen pijlers met neogotische vormgeving.


Weverij Napoléon Annicq-Willems

Ruyffelaerekoer 32-34 (Ronse)
Nr. 34. Voormalige "Weverij Napoléon Annicq-Willems" (cf. Napoléon Annicqstraat nr. 35), nu buiten gebruik. Fabrieksgebouwen n.o.v. A. Massez van 1924; de slechts één bouwl. hoge gebouwen werden in 1927 met twee bouwl. verhoogd. Terrein afgesloten door boogvormige poort met ijzeren hek, toegang verlenend tot een smalle ingesloten binnenplaats. Industriegebouwen in een functionele architectuur me


Weverij Usine du Vieux Moulin - Guisset Frères

Charles de Gaullestraat 7 (Ronse)
Voormalige magazijn en achterliggende fabrieksgebouwen van de mechanische weverij zogenaamd "Usine du Vieux Moulin - Guisset Frères", volgens kadastergegevens vernieuwd in 1906 in opdracht van J.B. Guisset, in 1936 aangekocht door "Union patronale de textiles de Renaix et environs" en ingericht als bureau, magazijn en laboratorium voor het "Openbaar Conditionnement voor textielwaren van de stad Ronse" gesticht in 1920; later onder meer post, thans zognaamd "Pinehouse", meubelen en accessoires.


Weverij Van Rokeghem Frères

de Mérodestraat 2-4 (Ronse)
Voormalige weverij Van Rokeghem Frères, opgericht in 1896,volgens bouwaanvragen uitgebreid in 1912-13; bouwplannen van 1923 naar ontwerp van architect R. Cordier en 1924 naar ontwerp van architect A. Massez.


Winkel

Hoogstraat 20-22 (Ronse)
Voormalige "IJzerwinkel Boddin", thans "Brasserie-Galerij" zogenaamd "La Belle Epoque".


Woning Van Grootenbruel

Oswald Ponettestraat 88-90, 92A (Ronse)
Woning van Grootenbruel is een vroeg-19de-eeuws herenhuis in neoclassicistische stijl, uitgebreid door stadsarchitect A. Massez in de jaren 1920 met een mansardedak, garages en veranda. De tuinarchitectuur naar ontwerp van architect H. Fonteyne sluit aan bij de "Nouveau Jardin Pittoresque"-beweging en de art-decostijl.

Opdrachtgever van

Sociale woonwijk Stookt

Edmond Picardlaan 106-116, Ernest Solvaystraat 2-42, 43-80, 81-125, Georges Dumontstraat 1-44, 45-49, Georges Eeckhoutstraat 1-10, 11-115, Hector Denisstraat 5-7, 8-69, 70-90, Joseph Wautersplein 1-24 (Ronse)
Arbeiderswijk met 250-tal woningen, grotendeels gebouwd tijdens de jaren dertig door de sociale huisvestingsmaatschappij Le Nouveau Foyer Renaisien (sinds 1968 De Nieuwe Haard) naar ontwerp van stadsarchitect Albert Massez. In 1973 bouw van een appartementsgebouw naar ontwerp van Albert Lequesne.


Thema's

Ontwerper van

Frédéric Bruneellaan

Gefusilleerdenlaan

Hermes Van Wynghenestraat

Jean-Baptiste Mouroitplein

Jules Bordetlaan

Louis Vangrootenbruelstraat

Oudstrijderslaan

Politiekegevangenenstraat

Rijkswachtdreef

Stooktstraat

Viermaartlaan

Zonnestraat