Persoon

Matthyssens, Georges

ID
3600
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3600

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw in art-decostijl

Mechelsesteenweg 123 (Antwerpen)
Voormalig herenhuis in Louis-Philippestijl uit het derde kwart van 19de eeuw, in 1888 door Georges Matthyssens verbouwd in opdracht van François Ernest Tinchant. Door Guillaume Peeters in 1929-1930 verbouwd tot appartementsgebouw in opdracht van Willy Grüter, met een beschermde lift van de firma Daelemans.


Architectenwoning Georges Matthyssens

Sint-Jozefstraat 13 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, als eigen woning opgetrokken door de Georges Matthyssens, naar een ontwerp uit 1881. In de tuin liet de architect in 1900 een ruime tuinkamer met ‘cabinet de travail’ optrekken, verbonden met zijn woning via een galerij.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Korte Leemstraat 10 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van François Demartelaere, naar een ontwerp door Georges Matthyssens uit 1906. Hetzelfde jaar bouwde de architect voor eigen rekening een burgerhuis in neoclassicistische stijl op het aanpalende perceel.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Arthur Goemaerelei 50 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Constant Hynen, naar een ontwerp door architect Georges Matthyssens uit 1913. Het rijhuis met een volledig natuurstenen lijstgevel telt vier bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak.


Burgerhuis in eclectische stijl

Haantjeslei 40 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van juffrouw Léonie Cuypers, naar een ontwerp door Georges Matthyssens uit 1910. Het gebouw behoort tot het late oeuvre van de architect, die vanaf eind jaren 1870 een succesvolle loopbaan uitbouwde in Antwerpen, maar na de Eerste Wereldoorlog niet meer actief lijkt te zijn geweest.


Burgerhuis in eclectische stijl

Albert Grisarstraat 20 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Ernest Janssens, naar een ontwerp door Georges Matthyssens uit 1896. De architect realiseerde drie jaar later op het aanpalende perceel al de woning Baugniet.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Verzoeningstraat 20 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1902. Opdrachtgever was de Duitse ingenieur Otto Hollermayer.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Korte Leemstraat 12 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door Georges Matthyssens, naar een ontwerp uit 1906. Eerder dat jaar had de architect op het aanpalende perceel in opdracht van François Demartelaere een burgerhuis in art-nouveaustijl ontworpen.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Albert Grisarstraat 18 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Auguste Baugniet, naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1899. Hoewel de woning volgens de bouwaanvraag met slechts twee bouwlagen in plaats van de huidige drie gepland was, wijst niets op een latere verhoging.


Burgerhuis in second-empirestijl

Sint-Jozefstraat 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in second-empirestijl, voor eigen rekening gebouwd door Georges Matthyssens, naar een ontwerp uit 1882. Het pand was vermoedelijk bedoeld als investering in vastgoed voor de jonge architect, die een jaar voordien op het aanpalende perceel ook zijn privéwoning had opgetrokken.


Eclectisch burgerhuis

Markgravelei 156 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van juffrouw Mortelmans, naar een ontwerp door architect Georges Matthyssens uit 1912. Uitvoerder was de maatschappij L’Epargne Immobilière, die vermoedelijk van 1910 tot 1914 bouwactiviteiten ontplooide in Antwerpen, met Matthyssens als afgevaardigd bestuurder-directeur.


Eclectisch ensemble van burgerhuizen

Amerikalei 201-205 (Antwerpen)
De woningen nummers 201-205 zijn in 1902 ontworpen als eclectisch ensemble door architect G. Matthyssens voor A. Manceau. Het is een aparte combinatie van een hogere centrale woning in eclectische stijl met Moorse invloeden, geflankeerd door twee woningen met sterk gelijkende, eenvoudige neoclassicistische lijstgevels.


Garage Permeke

De Coninckplein 26 (Antwerpen)
Garage in art-decostijl opgetrokken in opdracht van Oscar Permeke en August (Gust) Vermeulen, naar een ontwerp door de aannemers Gebroeders Vermeulen uit 1926. Het betrof de aanpassing van een bestaand garagecomplex, waarvan de voorbouw werd heropgebouwd. Gesloopt.


Geheel van drie burgerhuizen in eclectische stijl

Desguinlei 66-70 (Antwerpen)
Geheel van drie burgerhuizen met voortuin in eclectische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1910(-1911?). Opdrachtgever was de heer V. Lekeu, toenmalig eigenaar van het Hof van Biart in de Karel Oomsstraat.


Geheel van vier burgerhuizen

Biartstraat 13-19 (Antwerpen)
Geheel van vier burgerhuizen gebouwd in opdracht van de heer V. Lekeu, naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1911. Nummers 13-17 vertonen uitgesproken art-nouveaukenmerken in opstand en decor, nummer 19 onderscheidt zich door een conventioneel eclecticisme met neoclassicistische inslag.


Geheel van vier burgerhuizen in eclectische stijl

Desguinlei 52-58 (Antwerpen)
Geheel van vier burgerhuizen in eclectische stijl met art-nouveau-inslag, gebouwd naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1911. Opdrachtgever was de heer V. Lekeu, toenmalig eigenaar van het Hof van Biart in de Karel Oomsstraat.


Geheel van vier burgerhuizen in eclectische stijl

Desguinlei 76-82 (Antwerpen)
Geheel van vier twee aan twee gekoppelde burgerhuizen met voortuin in eclectische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1911. Opdrachtgever was de heer V. Lekeu, toenmalig eigenaar van het Hof van Biart in de Karel Oomsstraat.


Handels- en kantoorgebouw in art-nouveaustijl

Meir 41 (Antwerpen)
Handels- en kantoorgebouw in art-nouveaustijl op de hoek van de Meir en de Lange Klarenstraat, naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1913. Opdrachtgever was de maatschappij L’Epargne Immobilière, die voor zover gekend van 1910 tot 1914 bouwactiviteiten ontplooide in Antwerpen.


Handels-, kantoorgebouw en tentoonstellingszaal Wynen

Meir 47 (Antwerpen)
Handels- en kantoorgebouw met tentoonstellingszaal in beaux-artsstijl, gebouwd naar een ontwerp door Georges Matthyssens uit 1910. Kunsthandelaar Guillaume Campo liet de tentoonstellingszaal in 1927 uitbreiden door Walter Van Kuyck.


Herenhuis in neorenaissancestijl

Belgiëlei 34 (Antwerpen)
Herenhuis in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van Georges Castelot, naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1889. Gesloopt.


Hof van Biart

Karel Oomsstraat 69 (Antwerpen)
Restant van een landhuis in laat-classicistische stijl, te dateren in het laatste kwart van de 18de of de beginjaren van de 19de eeuw. Het Hof van Biart gaat in oorsprong terug op een vroeger 'hof van plaisantie', waarvan de geschiedenis gekend is tot het midden van de 17de eeuw.


Kantoorgebouw in beaux-artsstijl

Jezusstraat 16-18 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1910. De voorbouw werd uitgebreid met de drie linker traveeën, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1920.


Landhuis Lust en Rust

Alexander Franckstraat 20 (Boechout)
Landhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl op een vierkante plattegrond, ingeplant in beboomde tuin afgesloten door gietijzeren hek tussen bak- en natuurstenen pijlers. Ontwerp van ingenieur-architect Henri Hertogs en architect George Matthyssens uit 1896, volgens de geveldatering opgetrokken in 1897 en uitgevoerd door aannemer J.C. Franck. Opdrachtgever was de Antwerpse brouwer en liberaal politicus Oscar Van der Molen, eigenaar van brouwerij-mouterij Brasserie La Couronne.


Meergezinswoning ontworpen door G. Matthyssens

Vlaamsekaai 32 (Antwerpen)
Deze opvallende, hoge woning in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd rond 1880 gebouwd in opdracht van weduwe Matthyssens-Van Lamoen naar ontwerp van architect en landmeter Georges Matthyssens, die de woning ook signeerde op de sokkel.


Neo-Vlaamserenaissance-meergezinswoningen

Vlaamsekaai 64, 68 (Antwerpen)
Deze twee meergezinswoningen met neo-Vlaamserenaissance-gevels werden rond 1880-1881 ontworpen door bouwmeester Georges Matthyssens. Ze maakten oorspronkelijk deel uit van een ensemble van vijf gelijkaardige woningen.


Neoclassicistisch burgerhuis

Tolstraat 70 (Antwerpen)
Neoclassicistische burgerwoning ontworpen in 1881 door architect G. Matthyssens voor mevrouw Ferdinand Bastin.


Neoclassicistisch hoekpand

Amerikalei 137 (Antwerpen)
Verzorgd neoclassicistisch hoekcomplex met de Jozef Liesstraat bestaande uit een woon- en winkelpand op de hoek en een woning in de Amerikalei waarvan de tuin uitgeeft in de Jozef Liesstraat en daar met een tuinmuur is afgesloten. Het geheel werd gebouwd naar een ontwerp van investeerder J. De Pooter van 1897.


Neoclassicistisch kantoorgebouw met aanhorigheden

Schaliënstraat 2-4 (Antwerpen)
Neoclassicistisch complex met kantoorgebouw, conciërgewoning, stallingen en opslagplaatsen die Frans Hüger rond 1885 laat optrekken naar een ontwerp van G. Matthyssens.


Neoclassicistische burgerhuizen

Isabellalei 4, 12, 38, 63, 67-69, 75-79, 80-83, 87, 97 (Antwerpen)
Burgerhuizen in necolassicistische stijl door diverse opdrachtgevers, aannemers en architecten opgetrokken tijdens de jaren 1870 en 1880. De rijwoningen met een gevelbreedte van veelal drie of soms vier traveeën, omvatten een souterrain en meestal drie bouwlagen onder zadeldak, of twee bouwlagen onder een mansardedak.


Neorenaissance hoekpand

Gillisplaats 8 (Antwerpen)
Dit neorenaissance pand op de hoek van de Vlaamsekaai met de Gillisplaats werd gebouwd voor eigen rekening van bouwmeester en landmeter Georges Matthyssens.


Perserij Inofer

Guldendal 17 (Mechelen)
Oude fabriekshal, opklimmend tot circa 1885, van zes en tien traveeën en vier bouwlagen, met in het verlengde het verhoogde gedeelte met de voormalige mouttorens.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Georges Matthyssens

Sint-Jozefstraat 13 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, als eigen woning opgetrokken door de Georges Matthyssens, naar een ontwerp uit 1881. In de tuin liet de architect in 1900 een ruime tuinkamer met ‘cabinet de travail’ optrekken, verbonden met zijn woning via een galerij.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Korte Leemstraat 12 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door Georges Matthyssens, naar een ontwerp uit 1906. Eerder dat jaar had de architect op het aanpalende perceel in opdracht van François Demartelaere een burgerhuis in art-nouveaustijl ontworpen.


Burgerhuis in second-empirestijl

Sint-Jozefstraat 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in second-empirestijl, voor eigen rekening gebouwd door Georges Matthyssens, naar een ontwerp uit 1882. Het pand was vermoedelijk bedoeld als investering in vastgoed voor de jonge architect, die een jaar voordien op het aanpalende perceel ook zijn privéwoning had opgetrokken.


Thema's

Ontwerper van

Graaf van Egmontstraat

Scheldestraat

Velodroomstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Matthyssens [online], https://id.erfgoed.net/personen/3600 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.