Persoon

Blom, Jan

ID
362
URI
https://id.erfgoed.net/personen/362

Beschrijving

Kwam in 1768 naar Antwerpen voor architectuurstudies aan de Academie voor Schone Kunsten, waar hij in 1780 werd benoemd tot leraar bouwkunde, meetkunde en perspectiefleer. Reeds vóór 1794 in dienst van de Stad Antwerpen, werd hij op 13 december van dat jaar vermeld als 'Architecte en chef'. Hij kreeg op 5 december 1798 opdracht de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal nauwkeurig op te meten en wist naar verluidt door vertragingsmanoeuvres de geplande sloop te verhinderen. Blom werd op 27 november 1797 uit zijn functies ontheven, maar leidde in 1800-1802 de herstellingswerken van de kathedraal, ontwierp in 1824 het hoogaltaar.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Laatclassicistisch herenhuis

Lange Gasthuisstraat 39 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis volgens de bouwaanvraag uit 1804 opgetrokken in opdracht van de familie Kramp. Het gebouw wordt toegeschreven aan de architect Jan Blom. Tijdens het interbellum inwendig verbouwd en uitgebreid door de architect Max Winders, in opdracht van de Compagnie d’Anvers.


Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Handschoenmarkt zonder nummer (Antwerpen)
De oorsprong van de kathedraal was een kleine kapel uit de 9de eeuw, gelegen ten zuiden van de markt. De huidige kathedraal werd gebouwd van 1352 tot 1521. Tijdens de daarop volgende eeuw werden nog voltooiingswerken uitgevoerd.


Roodenborch, hotel Moretus

Kloosterstraat 31 (Antwerpen)
Herenhuis in laatclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Jan Blom uit 1803, in opdracht van Joseph Hyacinthe Moretus. De kern wordt gevormd door het huis Roodenborch, dat opklimt tot het tweede kwart van de 16de eeuw.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Blom [online], https://id.erfgoed.net/personen/362 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.