Korte Nieuwstraat 33 (Antwerpen)
Beroeps- en handelsschool met kapel in neoclassicistische stijl uit 1852-1858, opgetrokken door de jezuïeten op terreinen aansluitend bij de Sint-Carolus Borromeuskerk. De eclectische schoolvleugel door August Cols en Alfried Defever, kwam in twee fasen tot stand in 1901 en 1904.
Zuidmoerstraat 125 (Eeklo)
Het huidige klooster- en scholencomplex met kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn is een indrukwekkend ensemble waarvan de geschiedenis teruggaat tot het midden van de 15de eeuw en die innig verbonden is met de stad.
Oudeheerweg-Heide 3 (Waasmunster)
Het nieuwe klooster werd middenin de bossen ingeplant. De Nederlandse architect en benedictijn Dom Hans van der Laan maakte met medewerking van zijn broer Nico in 1972-1973 de ontwerpplannen. Het klooster Roosenberg werd in samenwerking met Architectenburo De Vloed gebouwd in 1973-1975. De tijdloze moderne bouwstijl van het kloostercomplex wordt gekenmerkt door een grote eenvoud, een strenge rechtlijnigheid, de afwezigheid van bogen en van bouwkundige versiersels.
Sint-Lievenspoortstraat 143 (Gent)
Oorspronkelijk klooster met kapel, een neogotische bakstenen constructie van 1873-1876 naar ontwerp van A. Verhaegen. Vier vleugels gerangschikt rondom een vierkante kloosterhof met volledig omlopende kloostergang. Parallel aan de Krevelstraat bevindt zich een bakstenen vleugel van rond 1900. De zuidkant wordt ingenomen door een recente bakstenen constructie van 1977-1978, naar ontwerp van architectenbureau De Vloed waarbij gepoogd werd aansluiting te zoeken met de neogotische gebouwen.
Kerkstraat 14, 20 (Waasmunster)
Het klooster van de Mariazusters van Franciscus omvat een oudere kloosterkapel van 1877 naar ontwerp van architect Modeste De Noyette, die teruggaat op het moederklooster van de vroegere zusters maricolen-franciscanessen. Architect Dom Hans van der Laan creëerde tussen 1981 en 1985 op de kloostersite een groot kloostercomplex. De tuinen werden na een aanzet van ontwerp door Van der Laan opgemaakt door de vooraanstaande tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys, samen met B. Van der Vliet.
Ten Ede Dorp (Wetteren)
De nieuwe kapel of kerk werd op 7 oktober 1753 gewijd door de bisschop van Gent en onder de bescherming van de Heilige Anna gesteld. De Sint-Annakerk is eenbeukig, telt drie traveeën zonder westbouw en vertoont een noord- en zuidtransept van gelijke breedte en lengte; het koor van één travee eindigt met halfronde sluiting.
St.-Martensstraat 5 (Brakel)
Pastorie met laag ommuurd voortuintje. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak, gebouwd in 1839. Ruime achtertuin, afgesloten door bakstenen muur. In de as van de achterdeur opgericht achthoekig bakstenen tuinpaviljoentje met plat dak.
Burgstraat 14, 14A (Gent)
Stadswoning met halsgevel met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak, volgens archiefstukken te dateren 1705, gerestaureerd door architectenbureel Melle, De Vloed. Baksteenbouw verrijkt met zandsteen.
Rode-Kruisstraat 5 (Gent)
Villa in regionalistische stijl, volgens goedgekeurde bouwaanvraag van 1957 ontworpen door architectenbureau De Vloed uit Melle voor de heer Van Welden. De villa is uitgewerkt als een volume van één bouwlaag met een bovenverdieping ingewerkt in het dak.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Architektenburo De Vloed [online], https://id.erfgoed.net/personen/3622 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.