Persoon

Merlé, Georges

ID
3632
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3632

Beschrijving

De zakelijke woningen van architect Georges Merlé zijn zeer herkenbaar door hun combinatie van blauwe hardsteen voor de plint en witte natuursteen voor het parement. Een strakke erker loopt over een of meerdere bouwlagen.

(Bron: MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum, onuitgegeven proefschrift Universiteit Gent, 214)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw naar ontwerp van Georges Merlé

Tentoonstellingslaan 42-52 (Gent)
Appartementsgebouw met afgeronde hoektravee in art deco met twee winkels op de gelijkvloerse verdieping volgens bouwaanvraag van 1932 opgericht in opdracht van professor Paul Vander Linden naar ontwerp van architect Georges Merlé.


Burgerhuis

Wolterslaan 77 (Gent)
Dit burgerhuis werd in 1932 ontworpen door de Gentse architect Georges Merlé. De woning vertoont een mengeling van art deco en beaux-artsstijl. De onderkelderde rijwoning is twee traveeën breed en telt twee bouwlagen onder een flauw hellend lessenaarsdak. De lijstgevel met hardstenen plint is opgebouwd uit een parement van zandkleurige baksteen.


Burgerhuis

Dijkstraat 10 (Dendermonde)
Burgerhuis opgetrokken volgens plan van 1920 door Louis Beyaert uit Gent, ontworpen door architect Georges Merlé. Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen op souterrain.


Burgerhuis ontworpen door G. Merlé

Koning Albertlaan 21 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis met neoclassicistische decoratie, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1923 naar ontwerp van architect Georges Merlé in opdracht van Julien Baert. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak.


Hoekcomplex naar ontwerp van Georges Merlé

Tijgerstraat 2-4, Willem Wenemaerstraat 1 (Gent)
Hoekcomplex voornamelijk in art-decostijl, volgens bouwaanvraag van 1923 naar ontwerp van architect G. Merlé. Gedrukte onderbouw van arduin afgezet met zaagtandfries die omheen de deur- en vensteropeningen loopt.


Villa

Stationsstraat 118 (Wichelen)
Villa, volgens het kadasterarchief van 1928. Onderkelderde baksteenbouw van één bouwlaag onder overstekend mansardedak met dakkapellen; gevelbekleding van natuursteen. Opvallende bouwstijl met hoge rondboogvormige muuropeningen in bakstenen omlijsting.


Villa

Moeskroensesteenweg 97, 101 (Kortrijk)
Moeskroensesteenweg nr. 97. Vrijstaande villa met omringende tuin uit de jaren 1920 en vermoedelijk ontworpen door G. Merlé (Gent), cf. bijna identieke villa te Izegem. Art-decovilla op L-vormige plattegrond met in de oksel halfronde inkompartij afgezet door zuilengalerij. Witbepleisterd parement in contrast met de venster- en deuromlijstingen en muurbanden van rode baksteen.Drieledig po


Villa in art-decostijl

Prins Albertlaan 1 (Izegem)
Onderkelderde art-decovilla met een zekere cottage-allure, gesigneerd "G. Merlé, Gent" en volgens bouwplan van 1925.


Thema's

Ontwerper van

Congreslaan

Della Faillelaan

Koning Albertlaan

Meersstraat

Vaderlandstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Merlé [online] https://id.erfgoed.net/personen/3632 (Geraadpleegd op )