Persoon

Meuleman, Alexander

ID
3645
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3645

Beschrijving

1897-1902: studies Bouwkunde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent 1902-1907: studies bouwkunde aan de Academies van Elsene en Brussel; stage bij architect (?) Pelseneer te Brussel 1908-1917: medewerker bij de firma Van Herrewege & De Wilde te Gent vanaf 1924 zelfstandig architect Werkt aanvankelijk in art deco-stijl. Vanaf 1929 treedt in zijn oeuvre een verzakelijking op. Zijn werk uit de jaren ’30 is zakelijk van opvatting, en leunt aan bij het romantisch kubisme (beïnvloed door de stijl van W.M. Dudok). Een mooie, maar helaas afgebroken opdracht uit deze periode, was het gebouw voor de drukkerij van De Gentenaar/ De Landwacht in de Savaanstraat uit 1935.

  • MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939), onuitgegeven doctoraatsverhandeling, Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bankgebouw Handelsbank

Molenstraat 1-3 (Eeklo)
Hoekhuis met het Ledeganckplein. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1930 als bankgebouw, zogenaamd "Handelsbank", volgens bouwaanvraag in 1932 door architect A. Meuleman verbouwd tot winkelhuis van Verbiest-Verstraete.


Burgerhuis naar ontwerp van Alexander Meuleman

Rijsenbergstraat 62 (Gent)
Onderkelderd rijhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, afgedekt met zwarte dekstenen. Volgens een bouwaanvraag van 1937, naar ontwerp van A. Meuleman. Kenmerkend is de asymmetrische gevelopbouw met smalle linker deurtravee en de brede venstertravee rechts met een verspringende gevellijn.


Burgerhuis van 1912

Koning Boudewijnstraat 4 (Gent)
Onderkelderd rijhuis van drie bouwlagen onder een plat dak, gebouwd volgens bouwaanvraag van 1912, in opdracht van Alexander Meuleman.


Danszaal Bristol

Hundelgemsesteenweg 173-175, Weldadigheidstraat 10 (Gent)
Woonhuis met achteringelegen danszaal, ontworpen in 1925 door A. Meuleman. Het interieur van de danszaal is volledig bekleed met betegeling door Maison Helman Céramiques d’Art. In 1932 werd de danszaal omgevormd tot cinema.


Eenheidsbebouwing van 1932 in geometrische art deco

Prinses Marie-Joséplein 7-11 (Kortrijk)
Prinses Marie-Joséplein nr. 7-11. Eenheidsbebouwing naar ontwerp van A. Meuleman(s) (Gent) van 1932, in geometrische art deco, cf. volumespel d.m.v. doorgetrokken traveeën en erkers, materiaalgebruik, specifieke metselverbanden, gecementeerde zagetand en glas-in-lood. STADSARCHIEF KORTRIJK 141, nr. 10810; 141, nr. 10862.


Ensemble naar ontwerp van Alex Meuleman

Sportstraat 321-323 (Gent)
Ensemble van twee onderkelderde woningen in spiegelbeeldschema, gebouwd naar ontwerp van architect Alex Meuleman in 1937, opgetrokken in modernistische interbellumarchitectuur met parement van gele baksteen. Oorspronkelijk twee bouwlagen hoog, nu beide met één verdieping verhoogd.


Ensemble van twee burgerhuizen ontworpen door A. Meuleman

Aaigemstraat 77-81, 73A-B (Gent)
Ensemble van twee burgerhuizen op de hoek met de Tenderstraat, ontworpen volgens bouwaanvragen van 1931 naar ontwerp van architect Alexander Meuleman, in opdracht van Gentil Wittebroodt. Het ensemble omvat twee symmetrische enkelhuizen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak.


Fietsenfabriek Pola Rijwielen fabriek

Molenstraat 31 (Eeklo)
Gebouwd door fietsenfabrikant Maurice Verbiest-Verstraete in 1937 onder leiding van de Gentse architect Alexander Meuleman. Op het binnenterrein ingeplant hoofdgebouw in betonnen skeletbouw van twee verdiepingen onder vijf sheddaken en bijgebouwen.


Gebouwen van drukkerij "De Gentenaar" en woonhuis

Ketelvest 20-26 (Gent)
Gebouwen van drukkerij "De Gentenaar" met bijhorend woonhuis, opgetrokken in gele baksteen typerend voor de gebruikte stijl, de zogenaamde "nieuwe zakelijkheid", volgens bouwopschrift in plint gebouwd naar ontwerp van A. Meuleman in 1935.


Gemeenteschool

Polderbos 2 (De Pinte)
Gebouw in nieuwe zakelijkheid, van 1939 naar ontwerp van architect Alexander Meuleman en R. Claeys, ondernemer ter vervanging van oude schoollokalen van 1873. Beton en bakstenen constructie met twee bouwlagen onder plat dak.


Huis Verbiest

Molenstraat 33 (Eeklo)
Voormalig woonhuis in art-decostijl bij fietsenfabriek, "Pola Rijwielen fabriek" (nummer 31), gebouwd in opdracht van fietsenfabrikant Maurice Verbiest-Verstraete, naar een ontwerp van architect Alexander Meuleman uit 1938.


Huizenblok

Kalandeberg 5-6 (Gent)
Huizenblok van zeven traveeën en drie bouwlagen, gesigneerd en gedateerd: "architect A. Meuleman 1927".


Interbellumwoning

Boelare 79 (Eeklo)
Woonhuis van textielfabrikant Arthur Penneman gebouwd naar ontwerp van architect Alex Meuleman in 1933, zie plintsteen, en volgens de bouwvergunning gebouwd door aannemer Edouard Heene.


Meergezinswoning naar ontwerp van Alexander Meuleman

Rijsenbergstraat 34-38 (Gent)
Half vrijstaande, onderkelderde meergezinswoning met drie woongelegenheden van drie bouwlagen hoog onder een plat dak, volgens een bouwplan van 1934 naar ontwerp van de Gentse architect Alexander Meuleman.


Thema's

Ontwerper van

Distelstraat

Meersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Meuleman [online] https://id.erfgoed.net/personen/3645 (Geraadpleegd op )