Persoon

Meyns, Henri

ID
3659
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3659

Beschrijving

In Mechelen zijn heel wat realisaties van de aldaar residerende architect Hendrik Meyns bekend. In de loop van zijn carrière realiseerde hij verschillende -voornamelijk openbare- gebouwen in neostijlen. Als voorbeelden denken we onder andere aan de neoromaanse Heilig Hartkerk in de Adegemstraat (1901) en het Sint-Jozefinstituut in neotraditionele stijl in de Nieuwe Beggaardenstraat (1899-1901). In zijn hoedanigheid als ontwerper werd hij zonder twijfel geholpen door de kennis die hij opdeed als restauratiearchitect van verschillende historische gebouwen in de Mechelse binnenstad. Zo was hij onder meer actief betrokken bij de restauratie van de gotische Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk (1877-1912 in samenwerking met architect J. Louckx), de Sint-Romboutskathedraal (circa 1896-1930), de 'Priesterkelder' uit 1482 (1925-1926) en het vermoedelijk 15de-eeuwse 'Koraalhuis' in de Schoolstraat.

Bron: Beschermingsdossier DA002394, Gedeelte van het Klein Seminarie (S.n., 2005, digitaal dossier).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Begijnhofkerk Sint-Alexius en Catharina

Nonnenstraat 28 (Mechelen)
Barokke driebeukige zandstenen zaalkerk met vijfzijdige koorsluiting en achter het koor een oosttoren met twee zijruimten, aangevat in 1629.


Brouwerij en brouwerswoning

Dorp 48-49 (Sint-Katelijne-Waver)
Brouwerswoning in eclectische stijl met neo-Vlaamse-renaissance elementen, van 1908 naar ontwerp van H. Meyns.


Kanunnikenhuis Concordia

Sint-Romboutskerkhof 5 (Mechelen)
Laatgotisch enkelhuis uit 1482, trapgevel en drie traveeën en twee bouwlagen boven souterrain, volledig gerestaureerd in 1925-1926.


Klein Seminarie

Bleekstraat 5 (Mechelen)
Voormalig Hof van Hoogstraten en Hof van Coloma, heden samen zogenaamd Klein Seminarie, Aartsbisschoppelijke Humanioraschool.


Klooster- en scholencomplex zusters ursulinen

Bosstraat 9 (Sint-Katelijne-Waver)
De school en het klooster van de zusters ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd opgericht in 1841 onder impuls van pastoor J.B. Verheyden met hulp van zusters uit het klooster van Tildonk.


Maricollenklooster

Onze-Lieve-Vrouwekerkhof 11 (Mechelen)
Huidige gebouwen met uitzicht uit de 19de eeuw, opgesteld in L-vorm ten zuidoosten en zuidwesten van een tuin. Baksteenbouw met verwerking van natuursteen en similinatuursteen.


Metropolitaanse kerk Sint-Rombouts

Sint-Romboutskerkhof zonder nummer (Mechelen)
Parochiekerk opgetrokken vanaf de 13de eeuw en ingeplant in de stadskern, de monumentale westertoren domineert het stadsbeeld.


Parochiekerk Heilig Hart

Adegemstraat 95 (Mechelen)
Neoromaanse kerk gebouwd in 1901 naar ontwerp van Henri Meyns en ingewijd op 30 mei 1902. Ingebouwd tussen gewone rijhuizen.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle

Onze-Lieve-Vrouwekerkhof zonder nummer (Mechelen)
Brabants gotische kruisbasiliek met vierkante westertoren geflankeerd door deels ingebouwde octogonale traptorens en met rijzig en harmonieus interieur.


Parochiekerk Sint-Augustinus

Clemenceaustraat zonder nummer (Sint-Katelijne-Waver)
In de as van de Groenstraat ingeplante, oostwest-georiënteerde, neogotische kruisbasiliek, opgericht naar ontwerp van H. Meyns, gebouwd in 1888-1889.


Parochiekerk Sint-Jan Berchmans

Brusselsesteenweg 51 (Mechelen)
Vrijstaande neogotische basiliek, opgetrokken in 1906-1912, naar ontwerp van architect Henri Meyns.


Parochieschool Sint-Jan Berchmans

Veldenstraat 26-28 (Mechelen)
Oude klassenvleugel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, 1901-1902, naar ontwerp van architect H. Meyns; tien traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak.


Pastorie van de Sint-Augustinusparochie

Clemenceaustraat 109 (Sint-Katelijne-Waver)
Dubbelhuis van 1890-1891 naar ontwerp van H. Meyns van 1889, met ommuurde en omhaagde voortuin waarin Heilig Hartbeeld van 1925.


Rijkslagere School

Veemarkt 41 (Mechelen)
Het L-vormige straatvolume, opgetrokken circa 1865, is opgebouwd uit een neoclassicistische hoofdvleugel en een haakse zijvleugel. In 1898 werd achteraan een schoolvleugel bijgebouwd naar een ontwerp van architect Henri Meyns.


Schepenhuis

Steenweg 1 (Mechelen)
In zijn huidige vorm: een eerste schepenhuis uit de 13de eeuw en aanleunend een tweede en groter schepenhuis van 1374.


Sint-Jan-Berchmansschool

Sint-Jan-Berchmansstraat 1 (Mechelen)
Neogotisch complex, aan straat afgesloten met gekanteelde muur met tudorboogpoort, in 1889-1903 opgericht naar ontwerp van H. Meyns.


Sint-Jozefinstituut

Nieuwe Beggaardenstraat 50 (Mechelen)
Neotraditioneel schoolcomplex van drie bakstenen vleugels onder zadeldak, van 1899-1901 naar ontwerp van Henri Meyns.


Sint-Romboutscollege

Veemarkt 56 (Mechelen)
Gebouwencomplex samengesteld uit het voormalig Hof van Prant, enkele ernaast liggende huizen en achterin opgetrokken klasgebouwen uit de 19de en 20ste eeuw.


Zangschool Koraalhuis

Nieuwwerk 8 (Mechelen)
Verankerd hoekhuis met behouden traditionele kern, verspringende bouwlagen en onregelmatige travee-indeling, opgericht in de 15de eeuw.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Meyns [online], https://id.erfgoed.net/personen/3659 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.