De officiële schrijfwijze van de naam van de architect zoals vermeld op zijn geboorteakte en paspoort is David Moed. De alternatieve schrijfwijze Moëd (met trema) komt als signatuur voor op de gevel van het appartementsgebouw Van Eycklei 13 te Antwerpen, en in een artikel in het architectuurtijdschrift Bâtir uit 1937, voor zover bekend de enige contemporaine bron over het Antwerpse oeuvre van de architect.
De loopbaan van de in Antwerpen geboren, joodse architect David Moëd ging vermoedelijk in 1928 van start, maar werd abrupt afgebroken door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Moëd wist in mei 1940 met vrouw en kinderen bezet Europa te ontvluchten, dankzij een irregulier visum verstrekt door de Portugese consul in Bordeaux. Zij vestigden zich in de Verenigde Staten, waar David opnieuw architectenpraktijk uitbouwde. Hij overleed in 1991 in Israël.
Tussen 1930 en 1940 bouwde David Moëd talrijke modernistische flatgebouwen in Antwerpen o.a. aan de grote lanen en straten in de Stadsparkwijk. Hij studeerde waarschijnlijk aan de academie van Antwerpen waar hij samen met zijn medestudent N. Kaplansky deel uitmaakte van de modernistische architecten van de Joodse gemeenschap. Tot zijn interessantste verwezenlijkingen behoren o.a. huizen aan de Belgiëlei, Van Eycklei en Consciencestraat. Van hem is ook het flatgebouw in art decostijl in Berchem (De Merodelei). De gebouwen zijn te typeren als vrij imposante constructies, dikwijls met art deco versieringen als patrijspoortramen, meanders en decoratieve Egyptische of Azteekse elementen. Typisch voor de plattegronden van zijn meestal ruime flats, zijn de functionele opbouw en het open plan, met bijzondere aandacht voor de manier waarop het licht in alle kamers binnenvalt.
Overgenomen uit
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Maria-Henriëttalei 7, Rubenslei 36 (Antwerpen)
Geheel van twee appartementsgebouwen in art-decostijl, gebouwd in opdracht van de naamloze maatschappij Helvetica, naar ontwerpen door de architect David Moëd uit 1935-1936.
Belgiëlei 93 (Antwerpen)
Appartementscomplex in zakelijke art-decostijl naar een ontwerp door de architect David Moëd uit 1934. Opdrachtgever was de naamloze maatschappij L’Immobilière Franco Anversoise (I.F.A.), een vastgoedmaatschappij opgericht voor de bouw en het beheer van het complex door Maurice Arouété (1893-1965).
Belgiëlei 48 (Antwerpen)
Appartementscomplex in zakelijke art-decostijl naar een ontwerp door de architect David Moëd uit 1935. Opdrachtgever was de naamloze maatschappij Boduognat, een vastgoedmaatschappij opgericht voor de bouw en het beheer van het complex, vertegenwoordigd door de diamanthandelaar van Ottomaans-Joodse afkomst Maurice Salti (1880-1956).
Consciencestraat 45 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl gebouwd in opdracht van Joseph Halévy, naar een ontwerp van David Moëd uit 1934. Het appartementsgebouw is representatief voor het type flatgebouw, waar de architect zich tijdens de jaren 1930 in het bijzonder op toelegde.
Van Eycklei 13 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl gebouwd in opdracht van Meilech Geldzähler, naar een ontwerp door de architect David Moëd uit 1935. Het complex dat zeven appartementen omvat, maakt deel uit van een groep van een vijftiental hoogbouwflats, die tijdens het latere interbellum rond het Stadspark of in zijn onmiddellijke omgeving werden opgetrokken.
Consciencestraat 6 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl opgetrokken in opdracht van de Société Immobilière Belgo-Américaine "SIBA", naar een ontwerp door de architect David Moëd uit 1928. Afgevaardigd bestuurders van de vastgoedmaatschappij "SIBA", waren Leon Dimenstein en Harry Greenberg.
Helenalei 2-4 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in sobere art-decostijl op de hoek van Helenalei en Marialei, naar een ontwerp door de architect David Moëd uit 1931. Opdrachtgever was de Société Anonyme "Symbole", een in 1926 opgerichte maatschappij bedrijvig in de diamanthandel met zetel in de Pelikaanstraat.
De Merodelei 29 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architect David Moëd uit 1928. Opdrachtgevers waren Moïse Rapoport en diens schoonzoon Jules Wellner.
Arthur Goemaerelei 38 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art deco, naar een ontwerp van architect David Moëd uit 1928. Jehuda Isidore en Tonia Luks-Wellner, een echtpaar van Pools-Joodse origine liet de woning in 1929 bouwen.
Terliststraat 35 (Antwerpen)
De meest opvallende woning in de Terliststraat is de statige woning in Louis-Philippestijl waarin sinds de jaren 1930 een synagoge is gevestigd. De woning werd gebouwd in opdracht van E. Büttgenbach, wonende in de Lange Kievitstraat 23.
Belgiëlei 194 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in modernistische stijl naar een ontwerp door de architect David Moëd uit 1937. Opdrachtgever was de nv "Résidence Pépinière", vertegenwoordigd door ‘algemeen bestuurder’ Szalon Sommerfeld. Het complex dat zestien flats van hoge standing en een conciërgewoning omvat, werd begin 1939 voltooid.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Moëd [online], https://id.erfgoed.net/personen/3700 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.