Persoon

Blondel, Jean-Pierre

ID: 372   URI: https://id.erfgoed.net/personen/372

Beschrijving

Jean-Pierre Blondel studeerde in 1946 af als architect aan La Cambre bij Charles Van Nueten. Hij begon zijn loopbaan als medewerker van Jean De Ligne bij de naoorlogse heropbouw van Sankt Vith en Büllingen. In 1948 vestigde Blondel zich als zelfstandig architect; in 1951 studeerde hij bij De Ligne af als stedenbouwkundige.

In 1953 ging Jean-Pierre Blondel een samenwerkingsverband aan met echtgenote Odette Filippone en Lucien-Jacques Baucher. Vanuit deze associatie ontstond een reeks opmerkelijke landhuizen met een ongedwongen ruimteorganisatie en een grafische uitdrukking, ingepast in het landschap. Ze ruilden een dogmatisch functionalisme in voor een meer organische architectuurconcept naar Scandinavisch model. Andere spraakmakende projecten zijn het Marie-Thumas-paviljoen en het Informatiepaviljoen voor Expo 58 in Brussel, waarvoor werd samengewerkt met René Sarger. De lichte overspanningen van deze projecten waren een doorbraak op technisch vlak. Een paar van hun projecten werden met prijzen bekroond, waaronder het kantoorcomplex van het Commissariaat-Generaal, dat in 1958 de architectuurprijs Van de Ven kreeg en in 1960 de Belgische Houtprijs.

Voortbouwend op de residentie Vincennes aan de Louizalaan te Brussel (1962-1965), ontwierpen Blondel en Filippone een aantal gesofisticeerde flatgebouwen, waaronder Les Terrasses (1967-69) en La Galaxie (1984-86) in Ukkel.

Tussen 1968 en 1975 werd Louvain-la-Neuve stedenbouwkundig aangepakt door Jean-Pierre Blondel, Raymond Marie Lemaire, Bernard de Walque en Pierre Laconte. Zij vormden samen de groep Urbanisme Architecture. Ondanks de functionalistische scheiding van het verkeer door een zonering, werd hier toch voor een traditioneel stedelijke morfologie gekozen. In 1978 kregen ze hiervoor de Prix International Abercrombie.

Vanaf 1982 was Jean-Pierre Blondel professor aan de I.S.A.E.- La Cambre. Sinds 1984 was hij verantwoordelijk voor de lessen aan het Institut d’Urbanisme (ULB).

  • BONTRIDDER A. 1963: Dialoog tussen licht en stilte, Kunsten en Wetenschappen, Antwerpen.
  • VAN LOO A. 2003: Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen.
  • VINCENT P. E. & VANLAETHEM F. 1987: Les cahiers de la cambre architecture 4, Brussel, p.81.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dubbele villa Darras

Jonetlaan 9-11 (Sint-Genesius-Rode)
Modernistisch geheel van twee eengezinswoningen en een appartement onder één dak, tussen 1951 en 1953 ontworpen door het architectenkoppel Jean-Pierre Blondel en Odette Filippone.


Modernistische villa van 1965

Komd. Romain Marissaldreef 22 (Linkebeek)
Modernistische villa opgebouwd uit twee balkvormige volumes onder lessenaarsdak, gebouwd in 1965 naar ontwerp van het architectenkoppel J.P. Blondel en O. Filippone.


Villa Blondel-Bricoult

Kleine Verbindingslaan 15 (Sint-Genesius-Rode)
Modernistisch landhuis in 1957-1958 ontworpen door Lucien Jacques Baucher, Jean-Pierre Blondel en Odette Filippone.


Villa Borremans

Kouterweg 8 (Tervuren)
Deze achterin gelegen eengezinswoning werd gerealiseerd in de periode 1960-1962 naar een ontwerp van de architecten L. Baucher en Jean-Pierre Blondel.


Villa Claude Blondel

Kleine Verbindingslaan 17 (Sint-Genesius-Rode)
Goed bewaarde, kleinschalige villa in naoorlogs modernisme, laatste werk van de architectenassociatie Baucher-Blondel-Filippone gerealiseerd tussen 1964 en 1967.


Villa Colinet

Champellaan 27 (Sint-Genesius-Rode)
Moderne villa vooraan ingeplant op het perceel met naar de straat toe een erg gesloten karakter, ontworpen en gebouwd tussen 1966 en 1971 door Jean-Pierre Blondel en Odette Filippone.


Villa Decourrière

Heidedreef 44 (Linkebeek)
Modernistische villa opgebouwd uit twee vleugels van één bouwlaag onder plat en hellend dak, tussen 1957 en 1959 gerealiseerd door het architectentrio Jean-Pierre Blondel, Lucien-Jacques Baucher en Odette Filippone.


Woning Chantren

Heidedreef 46 (Linkebeek)
Modernistische woning van 1947 naar ontwerp van J. P. Blondel, twee bouwlagen op een rechthoekig grondplan met een garage van één bouwlaag in een afzonderlijk volume, met elkaar verbonden door een opengewerkte houten luifel.


Woning Muir

Zandblauwtjeslaan 6 (Overijse)
De modernistische bungalow, tussen 1973 en 1976 ontworpen door het architectenkoppel Jean-Pierre Blondel en Odette Filippone, werd gerealiseerd in opdracht van de familie Muir. De woning is ingeplant op een bebost hellend terrein in een nieuwe residentiële verkaveling die zich ontwikkelde vanaf de jaren 1970 op de grens met Hoeilaart.


Thema's

Ontwerper van

Charles Melottestraat

Maria Louisalaan

Rozelaarlaan