Persoon

Nagels, Ernest

ID
3778
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3778

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Ernest Nagels

Van den Nestlei 11A (Antwerpen)
Meergezinswoning met architectenpraktijk in beaux-artsstijl, voor eigen rekening gebouwd door Ernest Nagels, naar een ontwerp uit 1912. Vermoedelijk de allereerste realisatie van de architect, was het pand ook het eerste waarvoor aan de Van den Nestlei een bouwvergunning werd verleend.


Burgerhuis in neo-Lodewijk XV-stijl

Jan Van Rijswijcklaan 111 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Lodewijk XV-stijl gebouwd in opdracht van de Boomse wijnhandelaar Albert Spillemaekers, waarvoor een bouwaanvraag van 1912. Het gebouw is een vroeg ontwerp van de jonge architect Jan Sel, die pas een jaar later zou afstuderen.


Gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl

Markgravelei 140, Van Putlei 2 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van René Peeters, naar een ontwerp van architect Ernest Nagels uit 1912. Het complex vormt de hoek met de Markgravelei, en telde oorspronkelijk drie bouwlagen en een pseudo-mansarde.


Gemeentehuis van Zwijndrecht

Dorp West 2 (Zwijndrecht)
Gemeentehuis van 1931-35 naar ontwerp van architect Ernest Nagels, hersteld in 1950.


Groepsbebouwing van burgerhuizen met later appartementsgebouw

Kardinaal Mercierlei 18-28 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk vijf burgerhuizen in beaux-artsstijl, met steenhouwerij, gebouwd in opdracht van de ondernemer Frans Peeters, naar een ontwerp door de architect Ernest Nagels uit 1912.


Herenhuis in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 4 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis in art deco, gebouwd in opdracht van de industrieel Jan Van den Heuvel, naar een ontwerp van architect Ernest Nagels uit 1935. Jan Van den Heuvel (1867-1944) was stichter, eigenaar en zaakvoerder van de Portlandcementfabriek Ciments J. Van den Heuvel in Hemiksem.


Imperial Products

Vekestraat 11-13 (Antwerpen)
Modernistische puddingpoederfabriek gebouwd in opdracht van de nv Imperial Products, naar een ontwerp door de architect Ernest Nagels uit 1928, opgetrokken in 1930-1931. Het aannemersbedrijf Paul & Marcel Hargot, opvolgers van Max Hargot, stond in voor de bouw. Omstreeks 2000 werd het pand gerenoveerd tot wooncomplex, met een ingrijpende aanpassing van het gevelfront.


Onze-Lieve-Vrouw met Tanchelm

Vekestraat 13 (Antwerpen)
Onze-Lieve-Vrouwebeeld uit 1760 toegeschreven aan Walter Pompe, geplaatst in de gevelnis van een verbouwd pakhuis, opgetrokken in opdracht van O. Lejeune, naar een ontwerp door Frans J.H. Bex uit 1864.


Samenstel in beaux-artsstijl

Elisabethlaan 58-60, Koninklijkelaan 25-27 (Antwerpen)
Samenstel van vier identieke, twee aan twee gespiegelde burgerhuizen in beaux-artsstijl met Lodewijk XIII-inslag, in 1923-1924 opgetrokken op een kepervormige cluster van bouwpercelen tussen de Elisabethlaan en de Koninklijkelaan, nabij de kruising van beide lanen. Opdrachtgevers waren de broers René en Gustaaf Peeters, eigenaars-uitbaters van een steenhouwerij en marmerbedrijf, die voor het ontwerp beroep deden op de architect Ernest Nagels.


Twee appartementsgebouwen in art-decostijl

Lange Kievitstraat 4-6 (Antwerpen)
Dit ensemble van twee art deco appartementsgebouwen werd in 1926 ontworpen door architect Ernest Nagels.


Villa in art-decostijl

Della Faillelaan 22 (Antwerpen)
Villa in classicerende art-decostijl op de hoek van Della Faillelaan en Hagedoornlaan, gebouwd in opdracht van de nijveraar Gustaaf Peeters, naar een ontwerp door de architect Ernest Nagels uit 1928. Aannemer van de werken, voltooid in 1930, was Jozef Corneel Convié uit Mechelen.


Villa in art-decostijl

Berkenlaan_WI 23 (Antwerpen)
Villa in art-decostijl gebouwd in opdracht van Frans Verhaegen, naar een ontwerp door de architect Ernest Nagels uit 1937.


Thema's

Ontwerper van

Tuinwijk Boeksveldplein

Van den Nestlei


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nagels [online] https://id.erfgoed.net/personen/3778 (Geraadpleegd op )