Robert Neirynck was als architect vooral actief tijdens het interbellum in Knokke-Heist.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Louis Parentstraat 2 (Knokke-Heist)
Beeldbepalend modernistisch appartementgebouw van zes bouwlagen naar ontwerp van architect Robert Neirynck (Heist).
D'Hondtstraat 9 (Ieper)
Oorspronkelijk een burgerhuis naar ontwerp van architect R.(?) Neirynck (Heist-aan-Zee?) van 1923; thans herberg.
Graaf d'Ursellaan 47 (Knokke-Heist)
Burgerhuis "Avondrust", in typische belettering horende bij de modernistische stijl van het huis naar ontwerp van architect Robert Neirynck (Heist) en uitgevoerd door aannemer G. Dunez (gesigneerd).
De Kinkhoorn 5 (Knokke-Heist)
Art-decoburgerhuis met fraaie geveltop, bewaard schrijnwerk. Gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Robert Neirynck (Heist) (gesigneerd).
De Kinkhoorn 14, Louis Parentstraat 16 (Knokke-Heist)
Hoekpand van 1930 in cottagestijl, vermengd met art-deco-elementen.
Antoine Bréartstraat 12 (Knokke-Heist)
Rijwoning uit het interbellum, in pui gesigneerd architect Robert Neirynck (Heist); thans ingedeeld in appartementen. Deels beschilderde en gecementeerde baksteenbouw in cottagestijl zie onder meer pseudo-vakwerk in geveltop van dakvenster.
Guido Gezellestraat 9 (Knokke-Heist)
Interbellumburgerhuis met modernistische vormgeving naar ontwerp van Robert Neirynck, gesigneerd in plint.
De Kinkhoorn 6, 24 (Knokke-Heist)
Burgerhuizen in cottagestijl met verzorgde cementering zie imitatievakwerk in geveltop en de uitgewerkte erkers. Nummer 6 gesigneerd door architect Gustave Bailyu en aannemer J. Baes; nummer 24 naar ontwerp van architect Robert Neirynck van 1927.
Sint-Jacobsstraat 49 (Ieper)
Eenheidsbebouwing; spiegelbeeldschema met twee huizen naar ontwerp van architect R. Neirynck (Heist-aan-Zee) van 1922.
De Kinkhoorn 9-12 (Knokke-Heist)
Ensemble van burgerhuizen in een combinatie van art deco en cottagestijl.
Vandaelelaan 2-6 (Knokke-Heist)
Ensemble van drie vrijstaande villa's "Zomerhuisje" (nummer 2), "Zomerrust" (nummer 4) en "Duinhutje" (nummer 6). Geheel van drie villa's in cottagestijl (structuur) met invloeden van de art deco (metselwerk) en de hoevestijl (bedaking). Gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Robert Neirynck (Heist) met medewerking van Jo Verleye (Duinbergen).
Baron de Maerelaan 58 (Brugge)
Beeldbepalend hoekpand op de hoek van de Baron de Maere- en de Kustlaan, gebouwd in 1927 naar een ontwerp van architect Robert Neirynck uit Heist. Vrij opvallende oranje baksteenbouw met witbeschilderde accenten, gebouwd in een beperkte art-decostijl.
Duinendreef 48 (Knokke-Heist)
Villa gebouwd in 1928 naar ontwerp van Robert Neirynck, in opdracht van Van Caillie, in een bevreemdende combinatie van modernisme (volume met afgeronde hoeken, horizontaliserende opbouw) en cottagestijl (gevelveld met imitatievakwerk). Gelegen op sterk dieper gelegen perceel.
Kursaalstraat 55 (Knokke-Heist)
In 1919-1921 gebouwd naar ontwerp van architect Robert Neirynck als privé-woning van Gustaaf De Jonghe, aannemer van bouw- en waterwerken. Sinds 1947 zeevisserijschool "de Golfbreker", vanaf 1983 "Visserijschool van de Vlaamse Gemeenschap", vanaf 1995 "Provinciaal Maritiem Instituut". De "Golfbreker" is beschermd als monument, de onmiddellijke omgeving als dorpsgezicht. Omgevende siertuin afgesloten door recenter hek op originele lage bakstenen voet met hardstenen ornamentele hekpijlers en smeedijzeren toegangshekken.
Ramskapellestraat 59 (Knokke-Heist)
Georiënteerd kerkgebouw gelegen binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met afzomende rode en groene beuken en een linde. Binnen de kerkhofmuur loopt een ommegang, bestaande uit kapelletjes te dateren in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Het huidige kerkgebouw bewaart de 13de- of 14de-eeuwse westtoren, en de neogotisch getinte kerk, die naar ontwerp van provinciaal bouwmeester Pierre Buyck werd gebouwd in 1863-1864 ter vervanging van de 16de-eeuwse kerk.
Emanuel Hielstraat 2-18, Knokkestraat 170-214, Matrozenplein 1-24, 25, Peter Benoitlaan 1-12, 14-24, Zuidstraat 1-26, 27-31 (Knokke-Heist)
Buurt met sociale woningen, tussen 1932 en 1959 gerealiseerd door sociale huisvestingsmaatschappij t’ Heist Best naar ontwerp van L. Hauters, Gust. Bailyu en Robert Neirynck, en een Nationale Werf uit 1947 met woningen voor oorlogsslachtoffers naar ontwerp van Gustave De Preter en Pierre De Groote.
De Kinkhoorn 16 (Knokke-Heist)
Zogenaamd Villa Edouard naar ontwerp van architect Robert Neirynck van 1928. Burgerhuis in cottagestijl met verzorgde cementering zie imitatievakwerk in geveltop en de uitgewerkte erker met verwerking van arduin.
Poststraat 7 (Knokke-Heist)
Villa zogenaamd "La Rabouillère" in cottagestijl met Normandische inslag. Gebouwd in 1929 voor de nijveraar C. De Vos-Verbuyst, woonachtig in Sint-Pieters-Woluwe, naar ontwerp van architect Robert Neirynck (Heist) en uitgevoerd door de aannemer J. Janssens (Ramskapelle), zie gedenkstenen pijlers.
Duinendreef 54-56, Lommergang 14 (Knokke-Heist)
Gekoppelde villa's in cottagestijl gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Robert Neirynck.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neirynck [online], https://id.erfgoed.net/personen/3795 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.