Persoon

Nève, Eugène

ID
3806
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3806

Beschrijving

De architectuur van ingenieur Eugène Nève is tekenend voor de ambivalentie van de neogotiek van de leerlingen van baron Bethune, tussen trouw aan de traditie en technische moderniteit. Als geregeld medewerker van A. Verhaegen restaureerde en bouwde hij kerken (resp. Burcht en Heiende). Hij vestigde zich later in Brussel en werd expert, publicist en secretaris van de Sint-Lucasschool. In 1887 concipieerde hij samen met F. Hennebique een extravagant ontwerp voor een houten toren van 300 meter.

Bron: Mihail, B., Nève, Eugène, in: Van Loo, A. (red.), Repertorium van de architectuur in België, van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003: 434.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

College Sint-Antonius van Padua

Charles de Gaullestraat 10 (Ronse)
Bisschoppelijk college met kapel naar ontwerp van ingenieur-architect E. Nève, ingehuldigd in 1883. Nieuwe vleugel op de speelplaats volgens bouwplannen van 1933 en 1935 naar ontwerp van architect H. Cuvelier. Nieuwe kapel en aansluitende vleugel in de Collegestraat volgens plans van 1940-1949 naar ontwerp van architect H. en P. Cuvelier; inhuldiging van de kapel in 1952.


Klooster van de redemptoristinnen

Tervuursestraat 56 (Leuven)
Het kloostercomplex, gelegen op een vrij smal, schuin georiënteerd perceel aan de Tervuursestraat, wordt getypeerd door een ongebruikelijke schikking van de verschillende volumes rond meerdere binnenplaatsen.


Parochiekerk Heilig Hart

Heiendestraat (Lokeren)
Neogotische kerk, een ensemble vormend met de erachter gelegen school en de ervoor staande pastorie en errond een beboomd plantsoen. De kerk, naar ontwerp van architect Eugène Neve werd aangevat door aannemer Back en in 1882 voltooid door aannemer Vlaeminck. De toren werd er in 1905 aan toegevoegd.


Parochiekerk Sint-Macharius

Sint-Machariusstraat (Gent)
Centrale inplanting, rondom met linden beboomd. Neogotische kruisbasiliek, opgetrokken in 1880-82 uit rode baksteen en hardsteen naar ontwerp van Arthur Verhaegen-Lammens en uitgevoerd onder leiding van architect E. Nève. Westelijke toren slechts afgewerkt in 1893 en hersteld onder leiding van Bressers in 1956.


Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein (Zwijndrecht)
Kerk met openluchtbeiaard, aan zuidzijde omgeven door grasperk en omheiningsmuurtje, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de Schelde, zou volgens de overlevering gesticht zijn in 910.


Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein (Asse)
Georiënteerde pseudo-basiliek in gotische stijl, in kern opklimmend tot het begin van de dertiende eeuw, maar in de loop der eeuwen voortdurend verbouwd, vergroot en verfraaid.


Villerscollege

Rijschoolstraat 19, 19A, Vaartstraat 24 (Leuven)
Het college bestaat uit vier onderkelderde vleugels, geschikt rondom een binnenplein, gevelcompositie in Lodewijk XV-stijl, gebouwd in 1757-1764, in de tuin achter het college een L-vormige uitbreiding naar ontwerp van Théodore Van Dormael.


Weeshuis voor jongens

Redingenstraat 16, 16B (Leuven)
Het oorspronkelijke weeshuis - in 1875 door E. Nève ontworpen in sober neogotische stijl - werd zwaar verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1957 herbouwd en vergroot naar ontwerp van F. Vandendael.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nève [online], https://id.erfgoed.net/personen/3806 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.