Persoon

Nivelle, Adolf

ID: 3821   URI: https://id.erfgoed.net/personen/3821

Beschrijving

Nivelle behaalde zijn diploma architectuur in 1954. De ontwerpen van deze architect behoorden tot het laatmodernisme. Hij maakte vooral naam als kerkenbouwer. Zo ontwierp hij verschillende Limburgse kerken waaronder de St.-Willibrorduskerk in Neerpelt-Herent en de St.-Lambertuskerk in Hendrieken-Voort. Hij was ook betrokken bij de herbestemming van het Hotel Terminus tot katholiek-Byzantijnse Heilige Johannes de Doperkerk, voorzien van een torenvolume met koepel. Ook het ontwerp van de middelbare meisjesschool 'Agnetendal' in Peer is van zijn hand.

Nivelle was niet enkel architect, maar eveneens leermeester. Hij stond namelijk mee aan de wieg van het architectuuronderwijs in Limburg en leidde generaties jonge Limburgse architecten op, waardoor hij bijdroeg aan de verankering van het moderne denken in deze provincie.

Bron:

  • Orde van architecten. Inschrijvingen, einde 1967, op de tabellen van de raden van de orde, 158.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Agnetendal

Kloosterstraat 37 (Peer)
Genoemd naar de kloosterzusters die een speciale verering hadden voor Sint-Agnes. Heden school voor algemeen beroeps- en technisch secundair onderwijs, alsook internaat voor meisjes.


Parochiekerk Heilig Hart

Ubbelstraat 88 (Heusden-Zolder)
Moderne kerk, gebouwd in 1959 naar ontwerp van A. Nivelle.


Parochiekerk Sint-Cornelius

Parkstraat zonder nummer (Pelt)
Georiënteerd bedehuis, in 1968-69 gebouwd naar ontwerp van architect A. Nivelle.


Parochiekerk Sint-Lambertus

Lambertusstraat 123D (Borgloon)
Gebouwd in 1964 naar ontwerp van A. Nivelle en passend in de vernieuwende strekking in de kerkbouw. Vervangt een eertijds in de directe omgeving gelegen kerk uit de 12de eeuw.


Parochiekerk Sint-Quintinus

Heesstraat 3C (Bilzen)
Nieuwe kerk, gebouwd in 1966 naar ontwerp van architect Nivelle, ter vervanging van de bouwvallig geworden kerk in de Torenstraat.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

Herent zonder nummer (Pelt)
Georiënteerde moderne zaalkerk van baksteen en beton, naar ontwerp van de architecten E. François en A. Nivelle, daterend van 1962.


Woning Sciot-Ruysschaert

Klotsenhoutstraat 2 (Genk)
Bungalow in modernistische stijl gebouwd naar een ontwerp van architect Adolf Nivelle van het collectief Groep Gamma uit 1964. Bouwheer was Emilius Paulus Sciot–Ruysschaert.