Adolf Nivelle heeft een belangrijke rol gespeeld voor de naoorlogse architectuur van Vlaanderen en in het bijzonder van Limburg als ontwerper van een modernistisch oeuvre en als lesgever in het architectuuronderwijs.
Adolf (Dolf) Nivelle studeerde architectuur aan het Sint-Lucasinstituut van Gent (1949-1954) waar hij zich, samen met medestudenten als Jan Tanghe en Walter Steenhoudt, afzette tegen de uitgesproken traditionele opleiding en pleitte voor een internationaal geïnspireerd modernisme. Zo ontwikkelde Nivelle tijdens zijn studie een sober, brutalistisch modernisme dat gekenmerkt wordt door het zichtbaar gebruik van betonstructuren, baksteen (veldovensteen) en ruw hout. Na het ontwerp van zijn eigen woning aan de Zestienbunderstraat 27 (vermoedelijk 47) in Hasselt uit 1956-1957, maakte hij vooral naam met een reeks kerken:
In een totaal andere, historiserende vormgeving ontwierp hij ook de omvorming van het uit 1923 daterende Hotel Terminus aan de Binnenlaan 33 in Genk (tuinwijk Waterschei) tot katholiek-Byzantijnse Heilige Johannes de Doperkerk, met toevoeging van een torenvolume met koepel.
Zijn brutalistische-modernistische architectuurtaal paste hij ook toe op enkele privéwoningen:
en in enkele schoolgebouwen uit het begin van de jaren zestig:
Vanaf eind jaren 1950 was Nivelle ook actief als leraar architectonisch ontwerpen in het Provinciaal Hoger Instituut voor Architectuur (PHIA) dat in 1957 op initiatief van het Limburgs Provinciebestuur onder de leiding van enkele Sint Lucasbroeders in Hasselt van start ging. In 1970 werd hij tot directeur van het PHIA benoemd, waarbij hij steeds pleitte voor een hedendaagse en humane architectuur. Om die reden werd hij op voordracht van Renaat Braem in 1988 opgenomen als lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). Hij ontwierp ook het gebouw van de Architectuur aan de Agoralaan in Diepenbeek (1984-1987).
Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Kloosterstraat (Peer)
Genoemd naar de kloosterzusters die een speciale verering hadden voor Sint-Agnes. Enkel de oude, van 1698 daterende kloostervleugel, haaks op de Kloosterstraat bleef bewaard. In traditionele Maasstijl opgetrokken klooster; thans zes traveeën, oorspronkelijk twee bouwlagen en verhoogd met een derde bouwlaag, onder ten noorden afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien).
Ubbelstraat 88 (Heusden-Zolder)
Moderne kerk, gebouwd in 1959 naar ontwerp van Adolf Nivelle en Emiel François.
Lambertusstraat 123D (Borgloon)
Gebouwd in 1964 naar ontwerp van A. Nivelle en passend in de vernieuwende strekking in de kerkbouw. Vervangt een eertijds in de directe omgeving gelegen kerk uit de 12de eeuw.
Heesstraat 3C (Bilzen)
Nieuwe kerk, gebouwd in 1966 naar ontwerp van architect Nivelle, ter vervanging van de bouwvallig geworden kerk in de Torenstraat.
Herent (Pelt)
Georiënteerde moderne zaalkerk van baksteen en beton, naar ontwerp van de architecten E. François en A. Nivelle, daterend van 1962.
Klotsenhoutstraat 2 (Genk)
Bungalow in modernistische stijl gebouwd naar een ontwerp van architect Adolf Nivelle van het collectief Groep Gamma uit 1964. Bouwheer was Emilius Paulus Sciot–Ruysschaert.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nivelle [online], https://id.erfgoed.net/personen/3821 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.