Persoon

Nolf, Thierry

ID
3830
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3830

Beschrijving

Vader van architect Willem Nolf.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

19de-eeuws hoekwinkelpand

Zwanestraat 10 (Torhout)
Zwanestraat nr. 10/ Putstraat. 19de-eeuws hoekwinkelpand als dusdanig reeds aangegeven op het primitief kadasterplan van ca. 1830 (in de eerste aanwijzende tafel aangeduid als huis). In 1840 volgt volgens het kadaster een gedeeltelijke vernieuwing. Het hoekpand blijft volgens de schets ongewijzigd. In 1899 vindt er een gedeeltelijke herbouw plaats door Cordy-Beuselinck, Karel. In 1906 een


Architectenwoning Thierry Nolf

Bassinstraat 3 (Torhout)
Herenhuis van ca. 1907, cf. vermelding van "reconstruction totale" in het kadasterarchief, in 1915 volgt nog een vergroting. Bewaard bouwplan van 1905 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout) als 'eigen woning'.


Burgerhuis

Nieuwstraat 6 (Pittem)
Naar een ontwerp van de Torhoutse bouwmeester Thierry Nolf. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen. Roodbakstenen parement verlevendigd door banden in groengeglazuurde bakstenen en sierankers.


Burgerhuis

Kortemarkstraat 28 (Torhout)
Kortemarkstraat nr. 28. Burgerhuis, volgens het kadaster in 1912 gebouwd door de "<italic>Maatschappy F. en C. Cornille</italic>", fabrikanten. Bewaard bouwplan van 1911 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Enkelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Oranje baksteenbouw met sierankers, gebruik van arduin voor plint en sierelementen. De linker trav


Burgerhuis

Nieuwstraat 6 (Torhout)
Nieuwstraat nr. 6. Burgerhuis, volgens bewaard bouwplan gebouwd ca. 1911 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Het kadaster noteert de bouw in 1912, voorheen was het perceel onbebouwd. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadelddak (oorspronkelijke gootlijst bekleed met kunststof, bewaarde aanzet in het metselwerk). Roodbakstenen parement boven arduinen p


Burgerhuis met winkel

Oostendestraat 8 (Torhout)
Oostendestraat nrs. 8-8A. Bepleisterde lijstgevels, bewaard bouwplan van 1912 voor de "<italic>opbouwing van een huis</italic>" naar ontwerp van architect Thierry Nolf. Op deze plaats echter reeds ouder pand cf. Atlas der Buurtwegen (1846). Aanduiding van winkelpui met twee deuren en rechts hiervan woongedeelte op het bouwplan. Gewijzigde begane grond met over de hele breedte recente winke


Burgerhuis naar ontwerp van architect Thierry Nolf

Gistelse Steenweg 79 (Brugge)
In 1897 ontworpen door architect Thierry Nolf (Torhout). Roodbakstenen lijstgevel met horizontale belijning door middel van grijs beschilderde omlijsting van bovenlichten en doorlopende onder- en tussendorpels.


Burgerhuis naar ontwerp van Thierry Nolf

Gistelse Steenweg 75 (Brugge)
Woonhuis van 1902 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout) gebouwd in eclectische stijl. Oranjebaksteenbouw met sierankers en traditioneel gebruik van natuursteen.


Dokterswoning

Eernegemsestraat 14 (Zedelgem)
Voormalige dokterswoning met kabinet in 1906 gebouwd op de plaats van een 19de-eeuwse hoeve. Bestaande uit twee delen, enerzijds beeldbepalend woonhuis aan de straat en anderzijds een linkerdeel, achteruitwijkend op de rooilijn. Voormalig koetshuis geflankeerd door tuinen.


Eclectisch burgerhuis naar ontwerp van Thierry Nolf

Torhoutse Steenweg 71 (Brugge)
Eclectisch woonhuis van 1926 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout), met voortuin. Roodbakstenen lijstgevel met sierankers centraal bekroond door rondboogvormig dakvenster.


Gemeentehuis van Handzame

Handzameplein 1 (Kortemark)
Voormalig gemeentehuis gebouwd in 1903 door bouwmeester Thierry Nolf (Torhout). Hersteld na de Eerste Wereldoorlog naar het oorspronkelijke ontwerp. Eclectisch gebouw met neogotische inslag.


Gemeentehuis van Werken

Werkenplein 11 (Kortemark)
Voormalig gemeentehuis uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Opschrift "GEMEENTEHUIS" boven het portaal. Voor het gebouw ligt een roepsteen. Vrijstaand geelbakstenen (sierankers) dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen), dakvensters onder schilddakjes (leien) en afboordende gootlijst op klossen.


Gemeenteschool

Torhoutstraat 40 (Kortemark)
Gemeenteschool gebouwd circa 1873, wellicht gedeeltelijk herbouwd na de Eerste Wereldoorlog. Volgens literatuur is de gemeenteschool in 1867 vanuit de Hoogledestraat naar de Torhoutstraat overgebracht. Het kadaster noteert bij de mutatie van 1873 de bouw van de gemeenteschool als T-vormig volume. Blijkens de inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten wordt de 'gemeenteschool voor jongens' in 1921-1930 heropgebouwd naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).


Gemeenteschool van Ruddervoorde

Sportstraat 2 (Oostkamp)
Sportstraat nr. 2. Gemeenteschool van Ruddervoorde. Schoolgebouwen tot stand gekomen in 1902-1904 ter vervanging van de oudere (vervallen) gemeenteschool aan de Leegtestraat (cf. Leegtestraat nr. 1) en uitgebreid in 1931-1932 en 1962. Voormalig schoolhuis of onderwijzerswoning gelegen tegenover de Vlamingstraat, later gendarmerie, daterend van 1902-1904. Naastgelegen sporthal en gemeenscha


Gildezaal

Torhoutstraat 9 (Kortemark)
Voormalige gildezaal van circa 1912. Naamgeving naar beschermde beuk in de Torhoutstraat, en kunstwerk vervaardigd uit beukenstam in het Cultureel Centrum.


Herenhuis van 1911

Boeiaardstraat 25 (Torhout)
Boeiaardstraat nr. 25. Herenhuis van 1911, naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Eclectische baksteenarchitectuur met historiserende inslag. Gele baksteenbouw, met rechter risaliet oplopend in trapgevel geïnspireerd op Brugse traveenis. Rechthoekige muuropeningen verdiept in tudorboognissen. Bewaard houtwerk met schuiframen en op de verdieping T-ramen, kleine roedeverdeling in


Heropgebouwde kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-hulpe

Esenweg zonder nummer (Diksmuide)
Heropgebouwde kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-hulpe. De kapel werd op deze plaats opgericht in 1664, nadat begin van die eeuw (volgens een andere auteur in 1570) in een boom aan de Esenweg een Mariabeeldje gevonden was.


Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
Oorlogssite bestaande uit: de gerestaureerde basis van de stukgeschoten westtoren van de voormalige Sint-Pieterskerk van "Oud-Stuivekenskerke", de herdenkingskapel "Onze-Lieve-Vrouw der Zege" omgeven door 41 gedenkstenen van Belgische legereenheden, twee gedenkzuilen en een demarcatiepaal.


Hoekcomplex van 1907

Hofstraat 22-24 (Torhout)
Hofstraat nrs. 22-24/ Spinneschoolstraat nr. 9. Hoekcomplex van 1907 cf. jaarsteen "ANNO"/ "1907" in de centrale trapgevel, neogotische en neo-Brugse inslag. In 1924 wijziging van venster op begane grond van Hofstraat nr. 24 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Oorspronkelijk twee burgerhuizen, later in drie opgedeeld. Rode baksteenbouw met sierankers, drie traveeën (Hofstraa


In kern 19de-eeuws burgerhuis

Zwanestraat 2 (Torhout)
Zwanestraat nr. 2. In kern 19de-eeuws burgerhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Volgens bewaard bouwplan "<italic>Ontwerp van verandering van het Woonhuis van Mijnheer Vanthournout</italic>" van 1911 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout) krijgt het pand de huidige cementering met imitatiebanden en de geriemde omlijsting van de rechthoekige muuropeningen. Be


Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk

Werkenplein zonder nummer (Kortemark)
Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. De omgeving van de Sint-Martinuskerk is sinds 1957 beschermd als landschap. De wederopbouwkerk, het kerkhof met de leilindes, de ommegang van zeven kapellen, de gekasseide paden en de haag van haagbeuk is samen met de site van de "Hoge Andjoen" beschermd als landschap. De kerk en het kerkhof bevinden zich op het neerhof van de site "Hoge Andjoen", een lager gelegen zone aan de voet van de motte. Het beschadigde, vóóroorlogse kerkhof met ijzeren hek wordt in 1924-1925 hersteld naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).


Kerktoren van de voormalige Sint-Pieterskerk

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
De gerestaureerde basis van de kerktoren van de voormalige Sint-Pieterskerk is beschermd als monument als onderdeel van het "Onze-Lieve-Vrouwhoekje". Bakstenen torenruïne, id est de rechthoekige basis van de laatgotische westtoren (1572) van de voormalige Sint-Pieterskerk.


Klooster der zusters paulinen en school

Statiestraat 36 (Lichtervelde)
Klooster der zusters paulinen met links vrije basisschool en rechts middenschool.


Klooster en school van de zusters maricolen

Bruggestraat 28-30 (Staden)
Klooster en lagere meisjesschool van de zusters maricolen, in 1832 te Staden gesticht vanuit Brugge. Wederopgebouwd klooster van 1920-1921 naar ontwerp van T. Nolf (Torhout).


Kostschool van Sint-Vincentiusinstituut

Conscienceplein 12 (Torhout)
Restant van het zogenaamde Sint-Vincentiusinstituut, dat teruggaat tot een eind-18de-eeuwse schoolsite van de zusters van het Torhouts Hospitaal, later Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo. Gebouw van de voormalige Kostschool voor meisjes, oorspronkelijk gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, maar samen met het klooster na de Eerste Wereldoorlog in 1922 heropgebouwd naar een bouwplan van architect Thierry Nolf. Gele baksteenbouw met sierankers.


Onderpastorie

Ieperstraat 6-8 (Staden)
Voormalige onderpastorie van 1920 naar ontwerp van Thierry Nolf (Torhout); zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Parochiekerk Maria ten Hemel Opgenomen

Zandvoordedorpstraat zonder nummer (Oostende)
* Zandvoordedorpstraat z.nr. <italic>Parochiekerk Maria ten Hemel opgenomen </italic>(middenbeuk en kruising beschermd als monument bij K.B. van 19.04.1937).Georiënteerd bedehuis omringd door parking en grasperkjes, ten zuiden met bewaarde kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw (recente opruiming van het omhaagd kerkhof). Vier grafstenen, 16de, 17de en 19de eeuw, ingemetseld in de


Parochiekerk Sint-Cornelius

Dorpsstraat zonder nummer (Gistel)
Georiënteerde neogotisch getinte kerk van 1911 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout), dit ter vervanging van een kleine hallenkerk met nog deels Romaanse toren, classicistisch portaal en gotische beuken (zie prentbriefkaart) waarvan de oriëntering overgenomen wordt. Bewaard omringend ommuurd kerkhof met grafstenen en -kruisen uit eind 19de eeuw/ begin 20ste eeuw.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Marktplaats 1 (Staden)
Deels ommuurd georiënteerd bedehuis, ten zuiden en ten noorden respectievelijk palend aan de Marktplaats en het Guido Gezelleplein. Ten zuiden van de kerk, oorlogsmonument, van 1953, voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van R. Rombaux (Soignies). Arduinen hoog-reliëf met afbeelding van treurende vrouw; opschriften "Voor God en Vaderland" en "Staden aan zijn oorlogsslachtoffers" en namen van de gesneuvelden.


Parochiekerk Sint-Jozef met kerkhof

Amersveldestraat zonder nummer (Hooglede)
Noord-zuid-georiënteerde neoromaanse kerk opgericht in 1862, omgeven door het kerkhof, aan de straatzijde afgezet door een laag muurtje en leiwilgen. Sint-Jozef vormde aanvankelijk een proosdij; pas in 1878 erkenning als kapel. Sint-Jozef wordt een zelfstandige parochie in 1898.


Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein zonder nummer (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen. De wederopbouwkerk, het kerkhof met de leilindes, de ommegang van zeven kapellen, de gekasseide paden en de haag van haagbeuk (zie Werkenplein zonder nummer, kerkhof) is samen met de site van de "Hoge Andjoen" beschermd als landschap. De kerk is bijkomend als monument beschermd. De kerk en het kerkhof bevinden zich op het neerhof van de site "Hoge Andjoen", een lager gelegen zone aan de voet van de motte. Rondom de kerk, omlopend pad in bakstenen op hun kant.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Provincieweg zonder nummer (Gistel)
Noord-zuid georiënteerd kerkgebouw, ommuurd kerkhof met aan de straatzijde oorlogsmonument en knotlindes. Neogotische kerk, gebouwd in 1858-1860 met integratie van de achthoekige toren uit de 13de eeuw.


Parochiekerk Sint-Paulus Bekering

Markt zonder nummer (Langemark-Poelkapelle)
Centraal gelegen, georiënteerd bedehuis midden omhaagde grasperken, afgezet met linden.


Parochiekerk Sint-Pieter

Esenplein 1 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof met omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug en tussen pijlers. Op het kerkhof, negen bakstenen kapellen - vermoedelijk daterend uit de jaren 1920.


Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Zwanestraat zonder nummer (Torhout)
Georiënteerd, grotendeels neoromaans bedehuis van het basilicale type, gelegen te midden van de centrumbebouwing met omlopend pad begrensd door witgeschilderde bakstenen tuinmuren boven gepekte plint.


Parochiekerk toegewijd aan Sint-Hadrianus

Handzameplein zonder nummer (Kortemark)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Hadrianus. Enige West-Vlaamse parochiekerk met deze patroonheilige. Georiënteerde kerk heropgebouwd in de jaren 1920, omgeven door leilindes, grasperken en struikbegroeiing en gekiezelde paden.


Pastorie

Markt 20 (Langemark-Poelkapelle)
Pastorie naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout) van 1922. Eclectisch huis van vier traveeën en twee bouwlagen met rechts aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder onderbroken zadeldak, met getrapte dakvensters.


Pastorie

Esenweg 215 (Diksmuide)
Pastorie, gelegen aan de bocht van Esenweg en Esenplein. In 1923-1925 heropbouwd naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Gelegen in voortuin met vernieuwde tuinmuur (voorheen hoge muur met uitkragende korfbogen)


Pastorie en bunker

Bruggestraat 11 (Staden)
Vrijstaande pastorie/ dekenij van begin jaren 1920 naar ontwerp van T. Nolf (Torhout).


Samenstel van burgerhuizen

Lichterveldestraat 2-4 (Torhout)
Lichterveldestraat nrs. 2-4/ Bassinstraat. Beeldbepalend samenstel van burgerhuizen van 1925, teruggaand op oudere site aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1846). Achterin gelegen maalderij met representatieve gevel aan de Bassinstraat. In 1880 bouw van een magazijn; dit wordt in 1888 uitgebreid met een straatvleugel (volume huidige maalderij) in opdracht van Carolus Vanthuyne, cf. kadas


Samenstel van burgerhuizen

Rijselstraat 86-88 (Torhout)
Rijselstraat nrs. 86-88. Samenstel van burgerhuizen, bewaard bouwplan van 1924, naar ontwerp van architect Nolf (vermoedelijk Thierry). Links aansluitend, poorttravee en laadvenster. Rode baksteenbouw, banden, strekken (deels) en kopse lagen van gele sierbaksteen. Boogvelden van nr. 86 ingevuld met geglazuurde tegeltjes. STADSARCHIEF TORHOUT, Modern archief, nr. 1971.


Sint-Andreaskerk

Brugsestraat 1 (Zedelgem)
Parochiekerk in neogotische stijl, gebouwd in 1896-1900 naar een ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). De torenspits is geplaatst in 1911. Niet georiënteerde, noord-zuid gerichte kerk uitziende op de Steenstraat en gelegen op de hoek met de Noordstraat en de Engelstraat.


Sint-Bartholomeuskerk

Markt zonder nummer (Kortemark)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Bartholomeus. Zuid georiënteerde wederopbouwkerk van 1923-1925. Tegen de kerkmuren zijn vier graftekens van voormalige pastoors bewaard, dit is een restant van het vooroorlogse kerkhof. Eveneens oorlogsgedenkteken voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen. Gedeeltelijk omgeven door parkaanleg met waterpartij, afgezet door leilindes, toegangspad geaccentueerd door lange zitbank en leilindes. Aanleg van omgeving in 2004 naar ontwerp van ingenieursbureau Ch. Lobelle (Sint-Andries, Brugge).


Site Van Coillie: neogotische burgerhuizen

Statiestraat 177, 181 (Lichtervelde)
Twee quasi identieke woonhuizen in streekeigen neogotische stijl, naar ontwerp van Thierry Nolf (Torhout) en respectievelijk gedateerd anno 1921 en 1928.


Villa uit het interbellum

Ganzevijverstraat 2 (Torhout)
Ganzevijverstraat nr. 2. Vrijstaande villa, achterin gelegen in beboomde tuin met linde en rode beuk. Volgens het kadaster in 1922 gebouwd door Alfons Stuyts-Robbe, postbode, te Torhout. Bewaard bouwplan van 1922 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Witbeschilderde baksteenbouw van één à twee bouwlagen, onder pannen zadeldaken. Cottage-inslag cf. erker, loggia met bakstenen b


Winkelhuis

Grote Markt 21 (Ieper)
Voormalig winkelhuis, thans horecabedrijf. Diephuis met trapgevel, een brede travee en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect T. Nolf (Torhout) van 1921. Begane grond aangepast.


Thema's

Ontwerper van

Aartrijke

Westkerkestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nolf [online] https://id.erfgoed.net/personen/3830 (Geraadpleegd op )