Persoon

Nolf, Thierry

ID
3830
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3830

Beschrijving

Vader van architect Willem Nolf.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Thierry Nolf

Bassinstraat 3 (Torhout)
Herenhuis van circa 1907, zie vermelding van "reconstruction totale" in het kadasterarchief, in 1915 volgt nog een vergroting. Bewaard bouwplan van 1905 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout) als 'eigen woning'.


Burgerhuis

Nieuwstraat 6 (Pittem)
Naar een ontwerp van de Torhoutse bouwmeester Thierry Nolf. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen. Roodbakstenen parement verlevendigd door banden in groengeglazuurde bakstenen en sierankers.


Burgerhuis

Zwanestraat 2 (Torhout)
In kern 19de-eeuws burgerhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Volgens bewaard bouwplan "Ontwerp van verandering van het Woonhuis van Mijnheer Vanthournout" van 1911 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout) krijgt het pand de huidige cementering met imitatiebanden en de geriemde omlijsting van de rechthoekige muuropeningen. Bewaard houtwerk met schuiframen en bovenvensters met T-indeling.


Burgerhuis

Nieuwstraat 6 (Torhout)
Burgerhuis, volgens bewaard bouwplan gebouwd circa 1911 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Het kadaster noteert de bouw in 1912, voorheen was het perceel onbebouwd.


Burgerhuis

Kortemarkstraat 28 (Torhout)
Burgerhuis, volgens het kadaster in 1912 gebouwd door de "Maatschappy F. en C. Cornille", fabrikanten. Bewaard bouwplan van 1911 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Enkelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen).


Burgerhuis met winkel

Oostendestraat 8, 8A (Torhout)
Burgerhuis met een bepleisterde lijstgevel en winkel, opgericht volgens een bouwplan van 1912 naar ontwerp van architect Thierry Nolf.


Burgerhuis naar ontwerp van architect Thierry Nolf

Gistelse Steenweg 79 (Brugge)
In 1897 ontworpen door architect Thierry Nolf (Torhout). Roodbakstenen lijstgevel met horizontale belijning door middel van grijs beschilderde omlijsting van bovenlichten en doorlopende onder- en tussendorpels.


Burgerhuis naar ontwerp van Thierry Nolf

Gistelse Steenweg 75 (Brugge)
Woonhuis van 1902 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout) gebouwd in eclectische stijl. Oranjebaksteenbouw met sierankers en traditioneel gebruik van natuursteen.


Burgerhuizen van 1907

Hofstraat 22-26 (Torhout)
Hoekcomplex van 1907 zie jaarsteen "ANNO"/ "1907" in de centrale trapgevel, neogotische en neo-Brugse inslag. In 1924 wijziging van venster op begane grond van Hofstraat nummer 24 naar ontwerp van architect Thierry Nolf. Oorspronkelijk twee burgerhuizen, later in drie opgedeeld.


Dokterswoning

Eernegemsestraat 14 (Zedelgem)
Voormalige dokterswoning met kabinet, in 1906 gebouwd op de plaats van een 19de-eeuwse hoeve, met behoud van enkele oude delen van de voormalige hoeve naar ontwerp van de Torhoutse architect Thierry Nolf. Bestaande uit twee delen, enerzijds beeldbepalend woonhuis aan de straat en anderzijds een linkerdeel, achteruitwijkend op de rooilijn. Voormalig koetshuis geflankeerd door tuinen. Hoofdvolume met voorgevel in eclectische stijl. Roodbakstenen parement in combinatie met witgeglazuurde baksteen voor de doorlopende banden. Gebruik van blauwe hardsteen voor de lateien, dorpels, consoles, sluitstenen, bolkozijnen en buitentrapje. Licht vooruitspringend rechterdeel met rechtertravee onder trapgevel, getrapt dakvenster en dakkapel onder spits, ingesnoerd tentdak (leien). Achteruitwijkend gedeelte, in de zijgevel met bouwsporen van het volume uit 1869. Segmentboogvormige poort en venster onder strekken. Getrapt dakvenster met rondboogvenster.


Eclectisch burgerhuis naar ontwerp van Thierry Nolf

Torhoutse Steenweg 71 (Brugge)
Eclectisch woonhuis van 1926 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout), met voortuin. Roodbakstenen lijstgevel met sierankers centraal bekroond door rondboogvormig dakvenster.


Gemeentehuis van Boezinge

Katspel 1-2 (Ieper)
Eclectisch gebouw, het Katspel dominerend, naar ontwerp van architect Nolf uit Torhout. Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak voorzien van kleine dakkapellen onder afgewolfd zadeldak (leien) en centraal dakvenster met in- en uitgezwenkte top.


Gemeentehuis van Handzame

Handzameplein 1 (Kortemark)
Voormalig gemeentehuis gebouwd in 1903 door bouwmeester Thierry Nolf (Torhout). Hersteld na de Eerste Wereldoorlog naar het oorspronkelijke ontwerp. Eclectisch gebouw met neogotische inslag.


Gemeentehuis van Werken

Werkenplein 11 (Kortemark)
Voormalig gemeentehuis uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Opschrift "GEMEENTEHUIS" boven het portaal. Voor het gebouw ligt een roepsteen. Vrijstaand geelbakstenen (sierankers) dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen), dakvensters onder schilddakjes (leien) en afboordende gootlijst op klossen.


Gemeenteschool

Torhoutstraat 40 (Kortemark)
Gemeenteschool gebouwd circa 1873, wellicht gedeeltelijk herbouwd na de Eerste Wereldoorlog. Volgens literatuur is de gemeenteschool in 1867 vanuit de Hoogledestraat naar de Torhoutstraat overgebracht. Het kadaster noteert bij de mutatie van 1873 de bouw van de gemeenteschool als T-vormig volume. Blijkens de inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten wordt de 'gemeenteschool voor jongens' in 1921-1930 heropgebouwd naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).


Gemeenteschool van Ruddervoorde

Sportstraat 6 (Oostkamp)
Klassenvleugel van 1902-1904 naar ontwerp van architect Thierry Nolf uit Torhout, voorafgegaan door een speelplaats. Bakstenen constructie van negen traveeën onder een zadeldak van zwarte, mechanische pannen, aan beide zijden afgezet door een verzorgde zijtrapgevel. De andere gebouwen zijn gesloopt.


Gildezaal

Torhoutstraat 9 (Kortemark)
Voormalige gildezaal van circa 1912. Naamgeving naar beschermde beuk in de Torhoutstraat, en kunstwerk vervaardigd uit beukenstam in het Cultureel Centrum.


Herenhuis van 1911

Boeiaardstraat 25 (Torhout)
Herenhuis van 1911, naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Eclectische baksteenarchitectuur met historiserende inslag. Gele baksteenbouw, met rechter risaliet oplopend in trapgevel geïnspireerd op Brugse traveenis.


Heropgebouwde kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-hulpe

Esenweg (Diksmuide)
Heropgebouwde kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-hulpe. De kapel werd op deze plaats opgericht in 1664, nadat begin van die eeuw in een boom aan de Esenweg een Mariabeeldje gevonden was. Eenbeukige wederopbouwkapel van vier traveeën en driezijdige koorsluiting. Ten zuiden aansluitende sacristie. Sobere baksteenarchitectuur.


Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herinneringsoord voor de Eerste Wereldoorlog opgebouwd rond de torenruïne van Oud-Stuivekenskerke. De site bestaat uit de versterkte torenruïne met gedenkplaten en oriëntatietafel, een demarcatiepaal, de gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw der Zege met daarrond 41 gedenkzuiltjes voor verschillende regimenten, een obelisk voor het 5de regiment Lansiers en een gedenkzuil voor het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Tenslotte een gedenkkapel voor Georges Delacave en de gesneuvelden van de streek.


Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk

Werkenplein (Kortemark)
Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. De omgeving van de Sint-Martinuskerk is sinds 1957 beschermd als landschap. De wederopbouwkerk, het kerkhof met de leilindes, de ommegang van zeven kapellen, de gekasseide paden en de haag van haagbeuk is samen met de site van de "Hoge Andjoen" beschermd als landschap. De kerk en het kerkhof bevinden zich op het neerhof van de site "Hoge Andjoen", een lager gelegen zone aan de voet van de motte. Het beschadigde, vóóroorlogse kerkhof met ijzeren hek wordt in 1924-1925 hersteld naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).


Klooster der zusters paulinen en school

Statiestraat 36 (Lichtervelde)
Klooster der zusters paulinen met links vrije basisschool en rechts middenschool.


Klooster en school van de zusters maricolen

Bruggestraat 28-30 (Staden)
Klooster en lagere meisjesschool van de zusters maricolen, in 1832 te Staden gesticht vanuit Brugge. Wederopgebouwd klooster van 1920-1921 naar ontwerp van T. Nolf (Torhout).


Onderpastorie

Ieperstraat 6-8 (Staden)
Voormalige onderpastorie van 1920 naar ontwerp van Thierry Nolf (Torhout); zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Parochiekerk Maria ten Hemel Opgenomen

Zandvoordedorpstraat (Oostende)
Georiënteerd bedehuis omringd door parking en grasperkjes, ten zuiden met bewaarde kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw (recente opruiming van het omhaagd kerkhof). Vier grafstenen, 16de, 17de en 19de eeuw, ingemetseld in de zijbeuk- en transeptmuren. Gietijzeren kruis uit het laatste kwart van de 19de eeuw tegen de koorsluiting.


Parochiekerk Sint-Andreas

Brugsestraat 1 (Zedelgem)
Neogotische parochiekerk, ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Niet georiënteerde, noord-zuid gerichte kerk uitziende op de Steenstraat en gelegen op de hoek met de Noordstraat en de Engelstraat. Oudste vermelding bidplaats 893. Tussen 1109 en 1114 eerste kerk opgetrokken in veldsteen. Omstreeks 1566 verwoest, in de 17de eeuw deels heropgebouwd. Eind 18de eeuw bouw nieuwe kerk, op 17 juli 1793 ingewijd. Eind van de 19de eeuw bouw nieuwe kerk in 1896-1900, torenspits in 1911. Driebeukige hallenkerk met ingewerkte toren ten zuiden van de linkerzijbeuk, pseudotransept en koor met driezijdige afsluiting. De plattegrond ontvouwt een schip van vier traveeën, pseudotransept en koortravee. Middenbeuk met voorgeplaatst portaal onder zadeldak, geprofileerde spitsboogpoort onder druiplijst met oren, verhoogde puntgevel bekroond met kruisbloem. Zijdelings geplaatste drieledige toren op vierkante basis onder naaldspits (leien) en met overhoeks geplaatste, verjongende steunberen.


Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Markt (Kortemark)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Bartholomeus. Zuid georiënteerde wederopbouwkerk van 1923-1925 naar ontwerp van bouwmeester Thierry Nolf. Driebeukige hallenkerk van zeven traveeën en acht traveeën voor middenbeuk, met dubbele transeptarmen en driezijdige apsidiale uitbouw. Zijbeuken met vlakke afsluiting. De vierkante toren onder zeszijdige torenspits bevindt zich op een onconventionele plaats, namelijk in de noordelijke oksel van de middenbeuk en de westelijke zijbeuk.


Parochiekerk Sint-Cornelius

Dorpsstraat (Gistel)
Georiënteerde neogotisch getinte kerk van 1911 naar ontwerp van architect Thierry Nolf, dit ter vervanging van een kleine hallenkerk met nog deels romaanse toren, classicistisch portaal en gotische beuken waarvan de oriëntering overgenomen wordt. Bewaard omringend ommuurd kerkhof met grafstenen en -kruisen uit eind 19de eeuw/ begin 20ste eeuw.


Parochiekerk Sint-Hadrianus

Handzameplein (Kortemark)
Georiënteerde kerk heropgebouwd in de jaren 1920 naar vooroorlogs model (toestand 1887-1894) naar ontwerp van architect Thierry Nolf. De kerk is omgeven door leilindes, grasperken en struikbegroeiing en bekiezelde paden.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Marktplaats 1 (Staden)
Deels ommuurd georiënteerd bedehuis. De huidige plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste vierkante westtoren, met traptorentje ten zuidwesten van 1920-1922; een driebeukig basilicaal schip van vijf traveeën; haakse portalen met armen van twee traveeën; een recht afgesloten transept met armen van drie traveeën van 1952-1953; hoofd- en zijkoren van 1920-1922. Ten zuiden van de kerk, oorlogsmonument, van 1953, voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van R. Rombaux.


Parochiekerk Sint-Jozef met kerkhof

Amersveldestraat (Hooglede)
Noord-zuid-georiënteerde neoromaanse kerk opgericht in 1862, omgeven door het kerkhof, aan de straatzijde afgezet door een laag muurtje en leiwilgen. Sint-Jozef vormde aanvankelijk een proosdij; pas in 1878 erkenning als kapel. Sint-Jozef wordt een zelfstandige parochie in 1898.


Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.


Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Provincieweg (Gistel)
Noord-zuid georiënteerd kerkgebouw met ommuurd kerkhof met aan de straatzijde oorlogsmonument en knotlindes. Neogotische kerk, gebouwd in 1858-1860 met integratie van de achthoekige toren uit de tweede helft van de 13de eeuw. Longitudinaal, pseudobasilicaal kerkgebouw met ingebouwde achthoekige noordtoren op vierkante basis, schip van zes traveeën, koor van één rechte travee met driezijdige sluiting en sacristieën in de oksels van het koor en de zijbeuken.


Parochiekerk Sint-Paulus Bekering

Markt 50 (Langemark-Poelkapelle)
Centraal gelegen, georiënteerd bedehuis midden omhaagde grasperken, afgezet met linden. Heden driebeukige hallenkerk met westtoren in neo-baksteengotiek naar ontwerp van architect Thierry Nolf van 1921. Toren heropgebouwd volgens het algemeen geldend torenpatroon van de streek; spits enigszins afwijkend van de vooroorlogse leien bekroning met lichte welving en balustrade.


Parochiekerk Sint-Pieter en kerkhof

Esenplein 1 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof met omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug en tussen pijlers. Op het kerkhof, negen bakstenen kapellen - vermoedelijk daterend uit de jaren 1920.


Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Zwanestraat (Torhout)
Georiënteerd, grotendeels neoromaans bedehuis van het basilicale type, gelegen te midden van de centrumbebouwing met omlopend pad begrensd door witgeschilderde bakstenen tuinmuren boven gepekte plint.


Pastorie

Markt 20 (Langemark-Poelkapelle)
Pastorie naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout) van 1922. Eclectisch huis van vier traveeën en twee bouwlagen met rechts aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder onderbroken zadeldak, met getrapte dakvensters.


Pastorie

Esenweg 215 (Diksmuide)
Pastorie, gelegen aan de bocht van Esenweg en Esenplein. In 1923-1925 heropbouwd naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Gelegen in voortuin met vernieuwde tuinmuur (voorheen hoge muur met uitkragende korfbogen)


Pastorie met tuin en bunker

Bruggestraat 11 (Staden)
Vrijstaande pastorie/dekenij van begin jaren 1920 naar ontwerp van T. Nolf (Torhout). In de tuin, twee oude acacia's en begroende betonnen bunker van de Eerste Wereldoorlog.


Samenstel van burgerhuizen

Lichterveldestraat 2-4 (Torhout)
Beeldbepalend samenstel van burgerhuizen van 1925, teruggaand op oudere site aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1846). Achterin gelegen maalderij met representatieve gevel aan de Bassinstraat. In 1880 bouw van een magazijn; dit wordt in 1888 uitgebreid met een straatvleugel (volume huidige maalderij) in opdracht van Carolus Vanthuyne, zie kadastrale gegevens. Vanaf 1926 in het kadaster sprake van een stoommaalderij (bouwheer C. Luypaert-Verryck). In 1925 worden de twee burgerhuizen gebouwd door Camiel Luypaert, dit naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout), zie bewaard bouwplan.


Samenstel van stadswoningen

Rijselstraat 86-88 (Torhout)
Samenstel met bewaard bouwplan van 1924, naar ontwerp van architect Nolf (vermoedelijk Thierry). Links aansluitend, poorttravee en laadvenster.


Sint-Vincentiusinstituut

Conscienceplein 12, Papebrugstraat 1 (Torhout)
Restant van het zogenaamde Sint-Vincentiusinstituut, dat teruggaat tot een eind-18de-eeuwse schoolsite van de zusters van het Torhouts Hospitaal, later Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo. Gebouw van de voormalige Kostschool voor meisjes, oorspronkelijk gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, maar na de Eerste Wereldoorlog in 1922 heropgebouwd naar een bouwplan van architect Thierry Nolf. Tevens klasgebouwen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


Site Van Coillie: neogotische burgerhuizen

Statiestraat 177, 181 (Lichtervelde)
Twee quasi identieke woonhuizen in streekeigen neogotische stijl, naar ontwerp van Thierry Nolf (Torhout) en respectievelijk gedateerd anno 1921 en 1928.


Versterkte torenruïne

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Bakstenen torenruïne, in oorsprong de rechthoekige basis van de laatgotische westtoren (1572) van de voormalige Sint-Pieterskerk, tijdens de Eerste Wereldoorlog met gewapend beton versterkt tot een mitrailleur- en observatiepost.


Villa uit het interbellum

Ganzevijverstraat 2 (Torhout)
Vrijstaande villa, achterin gelegen in beboomde tuin met linde en rode beuk. Volgens het kadaster in 1922 gebouwd door Alfons Stuyts-Robbe, postbode, te Torhout. Bewaard bouwplan van 1922 naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).


Winkel

Zwanestraat 10 (Torhout)
19de-eeuws hoekwinkelpand als dusdanig reeds aangegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830 (in de eerste aanwijzende tafel aangeduid als huis). In 1840 volgt volgens het kadaster een gedeeltelijke vernieuwing. Het hoekpand blijft volgens de schets ongewijzigd. In 1899 vindt er een gedeeltelijke herbouw plaats door Cordy-Beuselinck, Karel. In 1906 een verhoging en vergroting door dezelfde bouwheer.


Winkelhuis

Grote Markt 21 (Ieper)
Voormalig winkelhuis, thans horecabedrijf. Diephuis met trapgevel, een brede travee en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect T. Nolf (Torhout) van 1921. Begane grond aangepast.


Thema's

Ontwerper van

Aartrijke

Westkerkestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nolf [online], https://id.erfgoed.net/personen/3830 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.