Gaston Boghemans (Sint-Pieters-Jette, 1891-Menen, 1984) wordt geboren op 3 oktober 1891 in Sint-Pieters-Jette. Zijn vader, Louis Boghemans was landmeter en architect te Brussel. Gaston volgt van 1906 tot 1913 de lessen aan de Brusselse Nijverheidsschool, vervolgens studeert hij aan de Teken- en Sierkunstschool van Sint-Jans-Molenbeek. In 1914 ontvangt hij de eerste prijs in de afdeling Architectuur en Burgerlijke Bouwkunde. Tijdens zijn studies behaalt hij op 18 april 1908 het diploma van landmeter. In 1943 behaalde hij het getuigschrift van architect-urbanist.
In mei 1914 gaat hij aan de slag als ontwerper-technicus bij de Bijzondere Dienst der Belgische Spoorwegen (NMBS) voor de Noord-Zuidverbinding te Brussel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hij ingelijfd bij het Regiment der Grenadiers en komt terecht aan het IJzerfront, vanaf 1915 doet hij dienst bij de ravitailleringsdienst Service Dépôt d'Intendance n°2. Van 1916 tot 1920 werkt hij als architect 3de klas bij de Dienst Burgerlijke Gebouwen, District Bas-Congo te Boma (Kongo), waar hij verschillende woningen bouwt.
Op 15 september 1920 wordt hij aangeworven als architect bij de D.V.G. (dienst der verwoeste gewesten); aangesteld als adjunct wordt hij belast met de sector Menen. Boghemans bouwt verschillende woonhuizen, winkels en bedrijfsgebouwen in de stad. Vooral onder burgemeester A. Debunne wordt het patrimonium van de stad aanzienlijk uitgebreid met openbare gebouwen en sociale woningen naar zijn ontwerp, tevens begeleidt hij ook verschillende restauraties, onder meer aan het belfort en aan de kazerne op het Leopoldsplein. In 1928 wordt hij door de stad benoemd tot bijgevoegd stadsbouwmeester of stadsarchitect, een functie die hij zal uitoefenen tot aan zijn pensioen in 1961. In deze hoedanigheid bouwt hij een aantal woningen in de nieuw aangelegde A. Debunnestraat en hij tekent het aanlegplan en zes verschillende woningtypes met varianten voor de tuinwijk "Ons Dorp", gelegen in het noorden van de stad.
Verder houdt hij zich bezig met het uitbouwen en verbeteren van de lokale drinkwatervoorziening, hij maakt een ontwerp om de stad van drinkwater te voorzien en bouwt in 1938 een watertoren. In 1946 wordt hij aangesteld als exploitatie-diensthoofd bij de Nationale Maatschappij der Waterleidingen te Menen, in deze functie ontwerpt hij onder meer watertorens voor Roeselare, Kuurne, Tielt, Gullegem, Waregem en Torhout.
Na de Tweede Wereldoorlog wordt hij betrokken bij de wederopbouw van de stad, hij ontwerpt de zogenaamde "Nieuwe Tuinwijk", gelegen ten westen van het centrum.
Boghemans ontwerpen worden getypeerd door het zuiver materiaalgebruik zie de sober gehouden en zichtbaar gelaten bakstenen gevelvlakken, in combinatie met een geometrische vormentaal en een strakke belijning. Hij laat zich beïnvloeden door werk van A. Pompe, H.P. Berlage en W.M. Dudok.
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002338, Geografisch pakket Menen (DE GUNSCH A. 2005).
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Rijselstraat 80 (Menen)
Art-deco-burgerhuis volgens bouwplan van 1929 wijzigen woonhuis zowel gevel als interieur. Opvallende gevel naar ontwerp van G. Boghemans getypeerd door het kleurrijke parement en de geometrische vormentaal.
Sluizenkaai 78 (Menen)
Badhuis met bad- en zweminrichting van 1936-1937 naar ontwerp van Gaston Boghemans. Het gebouw in zogenaamde pakketbootstijl leunt aan bij het functionalisme en de nieuwe zakelijkheid. Het badhuis wordt opgetrokken op een driehoekig terrein, van ongeveer één hectare groot gelegen tussen de oude en de gekanaliseerde Leie.
J. en M. Sabbestraat 107 (Menen)
Deels vrijstaande burgerwoning van 1928, naar ontwerp van G. Boghemans. Enkelhuis aanknopend bij de art deco.
Kerkstraat 31 (Menen)
Burgerhuis van 1934 naar ontwerp van G. Boghemans. Rode baksteenbouw op een gecementeerde sokkel. Rechts van het woonhuis, lager volume met merkwaardig torentje, vermoedelijk van latere bouwdatum.
Rijselstraat 86 (Menen)
Dubbelhuis, volgens bouwplan in 1927 omgebouwd van winkel tot twee woonhuizen; enkel de woning links bleef behouden. Kleurrijke bakstenen lijstgevel naar ontwerp van G. Boghemans.
Stationsstraat 99 (Menen)
Burgerhuis uit de jaren 1940 naar ontwerp van G. Boghemans met typerend natuurstenen parement gemarkeerd door zware rechthoekige erker.
Waalvest 15 (Menen)
Burgerhuis uit de jaren 1930 naar ontwerp van G. Boghemans, met typerend parement van geblokte natuursteen en brede venstertravee benadrukt door afgeronde arduinen erker.
Wahisstraat 149 (Menen)
Burgerhuis volgens bouwplan van 1932 naar ontwerp van G. Boghemans. Rode baksteen met gebruik van simili-natuursteen voor de muurbanden. Vooruitspringende venstertravee met driezijdige erker
Wahisstraat 186 (Menen)
Burgerhuis volgens bouwplan van 1933 naar ontwerp van G. Boghemans. Lijstgevel van gele en rode baksteen, driezijdige erker waarboven balkon.
Menenstraat 181 (Menen)
Half vrijstaand burgerhuis, gesigneerd G. Boghemans Architect. Markante natuurstenen lijstgevel. Brede venstertravee met gebogen erker op de eerste bouwlaag uitlopend in dakvenster met houten puntgevel.
Grote Markt 14 (Menen)
Eclectisch getint burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, gesigneerd G. Boghemans Architecte. Rode bakstenen lijstgevel, natuurstenen parement met bossage, horizontaal geaccentueerd door doorlopende dorpel en waterlijst. Decoratief uitgewerkte gevel met erker en balkon.
Bruggestraat 30, Esplanadestraat 1 (Menen)
Hoekhuis-winkel, volgens bouwplan van 1931 naar ontwerp van G. Boghemans, met rode bakstenen lijstgevel, horizontaal belijnd door bepleisterde muurbanden.
Stationsdreef 181 (Roeselare)
Enkelhuis, voorbeeld van geometrische art deco, van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak naar ontwerp van Gaston Boghemans (Menen) van 1930.
Stationsstraat (Ieper)
Eertijds herberg. Volgens bouwtrant vermoedelijk naar ontwerp van architect Gaston Boghemans (Menen) in opdracht van de brouwerij "Les Trois Rois" te Menen.
Ambachtenstraat 47-73, Ontvoogdingsstraat 67-73 (Menen)
Rij van achttien woningen, begin jaren dertig gerealiseerd in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dorp naar ontwerp van architect Gaston Boghemans.
Aug. Debunnestraat 50-56 (Menen)
Eenheidsbebouwing van 1935, naar ontwerp van G. Boghemans. Enkelhuizen met bakstenen lijstgevel getypeerd door het variërend kleurgebruik en lateien doorlopend in muurbanden van granito.
Ooststraat 1-3 (Roeselare)
Feestpaleis met café, administratieve lokalen en feestzaal gebouwd in opdracht van de Socialistische Maatschappij De Voorzorg naar ontwerp van G. Boghemans. In gebruikname in 1930. Nummer 1. Rode baksteenbouw met verwerking van arduin; vier traveeën en drie bouwlagen. Strakke gevelordonnantie, enigszins aansluitend bij de geometrische art deco. Aanleunende poorttravee met contrasterend parement van gele baksteen en brede arduinen aflijning onder de gootlijst in overstek.
Veurnseweg 149 (Ieper)
Voormalige herberg. Hoekhuis van drie ongelijke linker traveeën + afgeschuinde hoektravee + vijf, eveneens ongelijke rechter traveeën, en één bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen) uit de jaren 1920. Gesigneerd "G. Boghemans. Architecte"
Sint-Livinusstraat 26 (Ieper)
Voormalige herberg gebouwd naar ontwerp van architect Gaston Boghemans (Menen) in het begin van de jaren 1920, in opdracht van de Brouwerij "Les Trois Rois" te Menen.
Diksmuidseweg 402 (Ieper)
Voormalige herberg zogenaamd "Café Le Sultan" gesigneerd in de plint links. "G. Boghemans architecte" van 1924, rechts van deur "Van der Scheuren Entrepreneur", gebouwd in opdracht van de Brouwerij "Les Trois Rois" te Menen.
Pilkemseweg 136 (Ieper)
Voormalige herberg gesigneerd "G. Boghemans architecte" van 1925 en "P. Vanderscheuren Entrepreneur", gebouwd in opdracht van de brouwerij "Les Trois Rois" te Menen.
Frezenbergstraat 24 (Zonnebeke)
Voormalige herberg, nu tweegezinswoning, gesigneerd architect G. Boghemans en aannemer J. Vander schueren in de plint; gebouwd circa 1924 in opdracht van de brouwerij Les Trois Rois te Menen zie ook andere herbergen met gelijkaardige stijlkenmerken.
Brugseweg 273 (Ieper)
Herberg heropgebouwd naar ontwerp van architect Gaston Boghemans in opdracht van de brouwerij Les Trois Rois te Menen.
Rijselstraat 72 (Menen)
Herberg met art-deco-geïnspireerde lijstgevel van gediversifieerde baksteen van 1930, naar ontwerp van G. Boghemans. Verticaal geaccentueerd parement door de doorgetrokken vensternissen en centrale muurdam.
Janseniusstraat 9, 9A (Ieper)
Herberg gesigneerd architect Gaston Boghemans (Menen) en aannemer J. Vanderschueren respectievelijk links en rechts in de arduinen plint; gebouwd in het begin van de jaren 1920 in opdracht van de brouwerij "Les Trois Rois" te Menen.
Colaertplein 13 (Ieper)
Voormalige herberg zogenaamd "Café du Prince Albert", thans restaurant, naar ontwerp van architect Gaston Boghemans (Menen) 1922, te vergelijken met geïdentificeerde herbergen met gelijkaardige stijlkenmerken gebouwd in opdracht van de brouwerij "Les Trois Rois" te Menen.
Passendalestraat 103 (Zonnebeke)
Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, naar ontwerp van architect G. Boghemans in het begin van de jaren 1920, in opdracht van de Brouwerij Les Trois Rois te Menen.
D'Hondtstraat 53, 58-60 (Ieper)
Respectievelijk voormalige herberg volgens bouwaanvraag zogenaamd "Au salon d'Apollon" en herenhuis, thans opgesplitst in woning en handelshuis, met achterliggende afhankelijkheid oorspronkelijk fungerend als drankenopslagplaats, naar ontwerp van architect Gaston Boghemans van 1923; gebouwd in opdracht van de brouwerij "Les Trois Rois" te Menen.
Diksmuidestraat 76 (Ieper)
Voormalige herberg zogenaamd "In de Drie Hoeken" naar ontwerp van architect Gaston Boghemans (Menen) van 1924, gebouwd in opdracht van de brouwerij "Les Trois Rois" te Menen.
Merghelynckstraat 18 (Ieper)
Herberg op de hoek met Sint-Jacobsstraat, naar ontwerp van architect Gaston Boghemans (Menen) van 1923.
Rijselstraat 127 (Menen)
Beeldbepalend hoekpand van 1932, naar ontwerp van G. Boghemans, getypeerd door het kleurrijke gevelparement van baksteen en granito.
Rijselstraat 129 (Menen)
Beeldbepalend hoekvolume van 1938, naar ontwerp van Gaston Boghemans, opgetrokken in rode baksteen aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid.
Stationsstraat 42 (Ieper)
Volgens bouwtrant, mogelijk voormalige herberg naar ontwerp van architect Gaston Boghemans (Menen).
Guido Gezellelaan 104 (Menen)
Typisch interbellumburgerhuis naar ontwerp van G. Boghemans. Bakstenen lijstgevel getypeerd door het verschillend kleurgebruik en granito voor doorgetrokken lateien.
Kortrijkstraat 414 (Menen)
Typische interbellumwoning gesigneerd G. Boghemans Bouwkundige Menen, volgens plan van 1936. Rode bakstenen lijstgevel met contrasterend gebruik van gele baksteen voor de balkons, bepleisterde begane grond.
Wahisstraat 26 (Menen)
Interbellumwoning naar ontwerp van G. Boghemans, volgens bouwplan van 1930. Rode en gele baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen met hoger opgetrokken deurtravee.
Lauwbergstraat 36 (Menen)
Typische interbellumwoning gesigneerd door G. Boghemans Arch. Menen. Enkelhuis getypeerd door contrasterend kleurgebruik van gele en rode baksteen. Portaal met boven- en zijlicht.
Bruggestraat (Menen)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw met kind, naar ontwerp van G. Boghemans. Kapel met rechthoekige plattegrond van rode baksteen. Geprofileerd portaal in arduin, geometrische pilasters, ijzeren hek.
Moeskroenstraat 696 (Menen)
Ondanks de verscheidene verbouwingen door de eeuwen heen behield de kerk haar globale plattegrond uit de romaanse periode. In 1658 wordt de romaanse kerk grotendeels vernield door brand. In 1664 is de restauratie voltooid. In vergelijking met de romaanse kerk, heeft de kerk nu een andere torennaald en hoger opgetrokken dwarsbeuken. In de 19de eeuw wordt geconstateerd dat de kerk te klein is geworden en wordt ze uitgebreid met twee traveeën naar het westen.
Bruggestraat 546 (Menen)
Villa naar ontwerp van G. Boghemans uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van gele baksteen onder pannen schilddak. Rechts garage, opgetrokken in dezelfde stijl.
Grote Markt 1 (Menen)
Huidig complex, tot stand gekomen in twee grote bouwfases. Bij de voltooiing in 1782 vormen stadhuis, belfort, hallen en waag een vierkant complex met open binnenkoer. Vernieling van de hallen en de waag bij beschietingen door Franse revolutionairen. 1838: Heropbouw van de waag naar de plannen van architect Josephus Devos. 1573: de Gentenaar Bartholomeus Dhaese wordt door het Menense stadsbestuur belast met de bouw van het belfort. Belfort met een totale hoogte van 33 meter bestaande uit vierzijdige onderbouw en achtkantige bovenbouw.
Esplanadestraat 49 (Menen)
Dubbelhuis, volgens bouwplan van 1934, naar ontwerp van G. Boghemans. Lijstgevel van rode baksteen, verlevendigd door het gebruik van gele baksteen en granito.
Beekstraat 1-19, Blekersstraat 81-130, 132-144, Dadizelestraat 2-68, Dageraadstraat 1-15, E. Anseelestraat 2-12, 13-24, 26-32, Edm. Vanbeverenstraat 1-12, 13-15, Eendrachtstraat 1-18, 19, Em. Vanderveldestraat 2-38, Em. Zolastraat 1, Geluwestraat 1-54, 55-71, Guido Gezellelaan 131-149, Jean Jaurèsplein 1-21, Minneplein 1-12, Onderwijsplein 1-23, Onderwijsstraat 1-26, Overwinningsstraat 1-38, Paul Jansonstraat 1-41, Raym. Poureaustraat 1-12, 13-15, Stoelmakersstraat 1-40, 42-58, Toekomststraat 1-48, Verbroederingsstraat 1-2, 4-6, Volhardingsstraat 1-2, 3-5, Volkslaan 1-49, 50-98, Volksplein 1-8, Vooruitgangsstraat 1-58, Vrijheidsplein 1-6, Weversstraat 1-38 (Menen)
Tuinwijk Ezelbrug, gebouwd in 1923 door de Dienst der Verwoeste Gewesten naar ontwerp van Raphaël Verwilghen, Richard Acke en Jean-Jules Eggericx. Ten noorden arbeiderswijk Ons Dorp, van 1921 tot 1940 gebouwd door de gelijknamige sociale huisvestingsmaatschappij naar ontwerp van Gaston Boghemans.
Esplanadestraat 36-38 (Menen)
Twee enkelhuizen opgetrokken in spiegelbeeldschema volgens bouwplan van 1929, naar ontwerp van G. Boghemans.
Moeskroenstraat (Menen)
Watertoren van 1938 naar ontwerp van G. Boghemans, vernield door het Engelse leger in mei 1940, herbouwd in 1949. Skeletbouw in lichtgele baksteen met verticaliserende elementen.
Koningstraat 12 (Menen)
Winkel-woonhuis van circa 1900. Typerende lijstgevel van rode baksteen met fries doorbroken door dakvenster oplopend in puntgevel.
Kortrijkstraat 99 (Menen)
Winkel-woonhuis volgens bouwplan van 1933 naar ontwerp van G. Boghemans. Lijstgevel getypeerd door het contrasterend kleurgebruik confer rode, gele en zwarte baksteen, lateien van groene granito.
Stationsstraat 72 (Menen)
Winkel-woonhuis met opvallende pui van 1935, naar ontwerp van G. Boghemans.
Aug. Debunnestraat 55 (Menen)
Fraai winkel-woonhuis van 1932, naar ontwerp van G. Boghemans. Bakstenen lijstgevel getypeerd door de pui van rode baksteen en verdiepingen van gele baksteen en gebruik van granito voor onder meer lateien.
Blokkestraat 5 (Zwevegem)
Winkel-woonhuis van circa 1927 naar ontwerp van architect Gaston Boghemans uit Menen, in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij Volksrecht. Dubbelhuis van drie/vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Schermgevel aanknopend bij de art deco. Hoeken gemarkeerd door verticaliserende bepleisterde lisenen. Rechthoekige bovenvensters met vernieuwd schrijnwerk; doorgetrokken onderdorpels. Korfbogige benedenvensters met schuiframen. Opvallend verdiept portaal in geblokte omlijsting; cementtegelvloer met bloemenmotief.
Bruggestraat 20 (Menen)
Winkel-woonhuis zogenaamd In de Trompet, voorgevel naar ontwerp van G. Boghemans, volgens bouwplan van 1938. Gele bakstenen lijstgevel met bepleisterde bovenverdieping en met oorspronkelijke drieledig opgebouwde winkelpui en bewaarde winkelinrichting.