Persoon

Patris, Charles

ID
3911
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3911

Beschrijving

Geboren te Fleurus op 1 september 1872 komt Charles Patris met een opleiding van landmeter naar Brussel en is er een van de allerlaatste medewerkers van architect Hendrik Beyaert. Na diens overlijden in 1894 treedt hij als tekenaar in dienst van Victor Horta. In zijn Memoires drukt Horta zich vrij positief uit over Patris. Deze zal hem bijstaan bij o.a. de plannen voor de huizen Maton, Tassel, Winsinger en Solvay. In 1899 huwt Patris een meisje uit Elsene, keert even terug naar zijn geboortedorp en bouwt dan in 1900-01 zijn huis aan de Kroonlaan 54-65 te Elsene. Dit huis werd gepubliceerd in het platenalbum “ Die Architectur der Freien Schule” uitgegeven te Leipzig door architect Wilhelm Rehme (plaat 88). De (woonhuis)architectuur van Charles Patris is fel getekend door de “hand” van Horta. Hij bouwt mooie art-nouveau ensembles in Etterbeek (Gerardstraat 102 (1908), Koningsveldstraat 32-34 (1912) en Eudore Pirmezlaan 22-26 (1913)). Hij blijft in Elsene tot in 1930 wanneer hij naar de dichtbijgelegen Scepterstraat 54-56, eveneens naar zijn ontwerp, verhuist. Patris heeft ook veel meubels ontworpen. Hij overlijdt te Etterbeek op 28 augustus 1945. (Bron : Encyclopedie van de Art nouveau, deel 1, Noordoostwijk Brussel, 1999, p.122 – zijn rol in de heropbouw van de westhoek is de auteur dezes blijkbaar niet bekend)

In het archief van de Verwoeste Gewesten komt de naam van Charles Patris enkel voor bij Mesen - waar hij voor de aanleg en de openbare gebouwen tekende - en bij Diksmuide, alwaar een project in samenwerking met Lucien Coppé. In eigentijdse architectuurpublicaties is hij – voor zover daar momenteel zicht op is – nauwelijks vermeld. Men zou kunnen stellen dat hij een van de vele architecten was die tijdens het interbellum actief was en vooral “lokaal” een rol heeft gespeeld. Een belangrijke naam in de Belgische architectuurgeschiedenis is hij in elk geval niet.

Beschermingsdossier DW002466, auteur Hannelore Decoodt, m.m.v. Jeroen Cornilly.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeenteschool jongens

Ketelstraat 8 (Mesen)
Voormalige gemeenteschool voor jongens naar ontwerp van architect Charles Patris (Elsene) uit de jaren 1920; nu deels verbouwd tot polyvalente zaal.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat zonder nummer (Mesen)
Georiënteerd bedehuis met markante toren als herkenningspunt in de heuvelachtige omgeving.


Pastorie

Omtrek Kerk 5 (Mesen)
Pastorie naar analogie met de Sint-Niklaaskerk vermoedelijk ook naar ontwerp van architect C. Patris (Elsene). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanisch pannen) + één travee rechts onder laag plat dak, uit de jaren 1930.


Stadhuis van Mesen

Markt 1 (Mesen)
Stadhuis, vroeger ook Vredegerecht, naar ontwerp van architect C. Patris (Elsene) uit de jaren 1920.