De Borgerhoutse architect Alphonse Pauwels was in Antwerpen als architect actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930. Omstreeks de eeuwwisseling tekende hij voor een groot aantal burgerhuizen in de heersende neoclassicistische stijl, met name in de wijken Zuid en Stuivenberg. Tijdens het interbellum kiest hij zowel voor art deco als voor de beaux-artsstijl. De belangrijkste realisatie uit zijn latere carrière is de bioscoop "Roma" uit 1927 in zijn woonplaats Borgerhout, een ontwerp in art-decostijl.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Moorkensplein 16 (Antwerpen)
Eigen woning van de architect Alphonse Pauwels, naar een ontwerp uit begin 1902. Woning van drie traveeën en drie bouwlagen in neorenaissancestijl.
Gemeentestraat 2-4 (Turnhout)
Eenheidsbebouwing met neoclassicistische gevel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.
Cuperusstraat 24 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van juffrouw E. Buquoi, naar een ontwerp van Alphonse Pauwels uit 1923. De woning behoort tot het late oeuvre van de architect, die in Antwerpen als architect actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930.
Amerikalei 233, Cuylitsstraat 100 (Antwerpen)
Statig neoclassicistisch burgerhuis naar een bouwaanvraag van architect Alphonse Pauwels uit 1899 voor F. Wagemans.
Appelstraat 14, Prins Leopoldstraat 5, Turnhoutsebaan 286 (Antwerpen)
Deze inpandige cinema met 2000 zetels en bijhorende appartementsgebouwen werd gebouwd als een "schouwspelzaal met appartementverdiepingen" in 1927 naar ontwerp van bouwmeester Alphonse Pauwels uit Borgerhout en de inkompartij werd heringericht in 1958 naar ontwerp van architect Rie Haan.
Oude Koornmarkt 22-24 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde, traditionele diephuizen, die in kern minstens opklimmen tot de 17de eeuw. Charles H. Jehu liet in 1833 het neoclassicistische gevelfront met gekoppelde winkelpuien optrekken, maar behield de structuur van beide panden.
Boekenberglei 126-128 (Antwerpen)
Gespiegeld ensemble van twee half vrijstaande burgerhuizen in art-decostijl, in 1928 gebouwd voor bediende Gerard van Butsel uit Berchem naar een ontwerp door architect Alphonse Pauwels.
Plantin en Moretuslei 170 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-decostijl gebouwd in opdracht van de juffrouwen Marg. en Mady Pauwels, naar een ontwerp door de architect Alphonse Pauwels. Het programma omvatte oorspronkelijk twee appartementen en een winkel met woonst.
Lemméstraat 15-17 (Antwerpen)
Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht de heer E. Michiels, naar een ontwerp door Alphonse Pauwels uit 1921. Het gebouw behoort tot het late oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930.
Karel Oomsstraat 18 (Antwerpen)
Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van E. Govaerts, naar een ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1924. Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt het rijhuis drie bouwlagen onder een gebogen pseudo-mansarde.
Sint-Mattheusstraat 53 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Louis Daems, naar een ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1900.
Amerikalei 198-200, Baron Dhanislaan 20 (Antwerpen)
Op de hoek met de Amerikalei en de Baron Dhanislaan werd een neoclassicistisch ensemble van elf woningen en een hoekgebouw gerealiseerd door H. Krijn naar een bouwaanvraag van bouwmeester Alphonse Pauwels van 1899.
Amerikalei 202-204, 210-214 (Antwerpen)
Deze vijf huizen maken deel uit van een rij van negen woningen (202-218) die als één neoclassicistisch ensemble werden gebouwd naar ontwerp van Alphonse Pauwels van 1900 voor de heer Krijn.
Paleisstraat 70 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische meergezinswoning werd rond 1890 gerealiseerd door aannemer van openbare werken C.J. Brusselairs. Deze investeerder was eind 19de eeuw actief op het Zuid, en gaf met talrijke bouwaanvragen de Paleisstraat mee vorm.
Oude Beurs 38 (Antwerpen)
Pakhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1904. Opdrachtgever was François De Roy, fabrikant van registers en kantoorbenodigdheden.
Rodestraat 24-28 (Antwerpen)
Twee pakhuizen die het in 1852 gebouwde poortje van het verdwenen Sint-Blasiusgodshuis flankeren. Het linker pakhuis door de aannemer Sebastianus Van Ek dateert eveneens uit 1852. Het rechter pakhuis is in 1910 gebouwd door de architect Alphonse Pauwels, in opdracht van François Collin.
Lange Kievitstraat 26-28 (Antwerpen)
Deze statige neoclassicistische woning werd rond 1880 gebouwd voor Jan Van Averbeke-De Jonghe, een schrijnwerker uit Berchem, Statiestraat 166.
Generaal De Wetstraat 16 (Antwerpen)
Grosso modo rechthoekig, neoclassicistisch gebouw met natuurstenen lijstgevel van negen traveeën, van circa 1900 naar ontwerp van Alphonse Pauwels.
Montignystraat 75-77 (Antwerpen)
Deze twee eclectische meergezinswoningen met opslagplaatsen op de begane grond werden gerealiseerd rond 1908 naar een ontwerp van de Borgerhoutse bouwmeester Alphonse Pauwels voor Ad. Ergo. Ergo woont op dat moment in de naastgelegen woning met poortgebouw op nummer 73.
Museumstraat 13-15 (Antwerpen)
Deze twee neoclassicistische woningen met werkhuis werden rond 1903 gebouwd naar een ontwerp van Alphonse Pauwels voor rekening van L. Hiketick.
Venneborglaan 11 (Antwerpen)
Deze art-decowoning heeft een parement van rode baksteen op hardstenen plint, gecombineerd met gecementeerde muurdelen, werd in 1929 ontworpen door architect Alphonse Pauwels.
Hoogstraat 33 (Antwerpen)
Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de gezusters Voncken, naar ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1915.
Vleminckveld 6 (Antwerpen)
Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht Louis Tistaert, naar een ontwerp door Alphonse Pauwels uit 1921. Het gebouw behoort tot het late oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930.
Oude Koornmarkt 10 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de gezusters Voncken, naar een ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1907.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pauwels [online], https://id.erfgoed.net/personen/3926 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.