Persoon

Pauwels, Pierre A.E.

ID: 3934   URI: https://id.erfgoed.net/personen/3934

Beschrijving

Pierre A. Pauwels is een Kortrijks architect. Hij studeerde in 1936 af als architect aan het Sint-Lucasinstituut te Gent en werd daar onmiddellijk aangesteld tot docent (tot 1975). Voor de Tweede Wereldoorlog realiseerde hij samen met Willem Dutoit de zakelijk modernistische brandweerkazerne van Kortrijk. Zijn naoorlogs oeuvre als architect is vrij divers. Zo ontwierp hij modern-classicistische, representatieve gebouwen (zoals een bankgebouw en het stationsgebouw in Kortrijk), rationele functionalistische schoolgebouwen met betonskelet en prefab panelen (zoals het gebouw van de faculteit Psychologie van de RUG en een vleugel van het Sint-Lucasinstituut te Gent) en woonwijken in baksteentraditionalisme (o.a. in samenwerking met Willem Dutoit). Hij restaureerde ook tientallen kerken en coördineerde de heropbouw van Ieper.

Bronnen:

  • S.N. 1967: orde van architecten. inschrijvingen, einde 1967, op de tabellen van de raden van de orde, Brussel, 208.
  • VAN DE PERRE D. 2003: Op de grens van twee werelden: beeld van het architectuuronderwijs aan het Sint-Lucasinstituut te Gent in de periode 1919-1965/1974, Gent.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Wulveringemstraat zonder nummer (Veurne)
Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden.


Parochiekerk Sint-Audomarus

Dorp 1 (Alveringem)
Samen met omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, middelpunt van het Dorp. Natuurstenen standbeeld van een frontsoldaat, opgericht door gemeente ter nagedachtenis van haar tussen 1914-1918 gesneuvelde helden, voor de westelijke gevel. Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers.


Parochiekerk Sint-Audomarus

St.-Brigidaplein 1 (Alveringem)
Gotische hallekerk uit de 15de eeuw; aangepast circa 1761; algemene herstellingswerken circa 1888 onder leiding van L. Tulpinck (Brugge); restauratiewerken (onder meer torenuurwerk, daken en goten, schilderwerken) onder leiding van architect P. Pauwels (Kortrijk) in 1968-1969 en 1971-1972.


Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding

Alexis Decarneplein zonder nummer (Alveringem)
Ingeplant ten oosten van IJzerstraat, met kerkhof ten noorden, westen en zuiden, omzoomd met doornhaag. Gekasseide westelijke toegangsweg afgezet met bakstenen muurtje met hek. Voormalig schooltje (thans jeugdclub) ten noorden, pastorie ten noordwesten van kerk.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

Dorpsplaats zonder nummer (Koksijde)
Kerk met omringend, omhaagd kerkhof, aan Dorpplaats afgezet met een 20ste-eeuws bakstenen muurtje. Roepsteen rechts van portaal. Verankerd gebouw van gele baksteen; leien bedakingen.


Decanale kerk Sint-Michiel

Sint-Michielsplein zonder nummer (Roeselare)
Laatgotische kerk van 1504 met beschermde westtoren, ter vervanging van middeleeuws bedehuis dat in 1488 door troepen van Maximiliaan van Oostenrijk in brand werd gestoken. Tijdens de godsdiensttroebelen van de tweede helft van de 16de eeuw (1566, 1582) gebruikt als verblijfplaats voor doortrekkende legerbenden.


Bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats zonder nummer (Moorslede)
Noord-zuid-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en westblok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis.


Parochiekerk Sint-Eligius

Kerkplein zonder nummer (Ledegem)
Parochiekerk St.-Eligius Georiënteerd bedehuis met basilicale opstand, gelegen te midden van plein en omzoomd door struikgewas en pad. Ten O. van de kerk, graftombe van graniet van de familie Mulle de Terschueren (1925), die de oorspronkelijke XIX b-grafkelder en rouwkapel vervangt. Ten Z. van de kerk oorlogsmonument. In oorsprong, houten kapel gelegen in het meest N. gehucht van de p


Belfort-Lakenhal

Grote Markt 34, Sint-Maartensplein 1, 3 (Ieper)
Het voorheen commerciële en administratieve complex tussen Grote Markt en Sint-Maartensplein - het voormalige kerkhof en kerk - biedt een unieke en geïntegreerde combinatie van Belfort-Lakenhal en bovendien Stadhuis.


Sint-Jansgodshuis

Ieperleestraat 31 (Ieper)
Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge het verbod op uitvoer van Engelse wol.


Parochiekerk Sint-Bertinus

Garenstraat zonder nummer (Poperinge)
Parochiekerk St.-Bertinus Laat-gotische, bakstenen hallekerk met zware W.-toren, gr.m. daterend uit XV b-c; baksteengotiek van de kuststreek cf. het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen. Oudste parochiekerk gelegen in de stadskern. Voormalig kerkhof ten N. en W. van de kerk. N.-gedeelte in 1548 opgeheven n.a.v. een vergroting van de Grote Markt; W. -gedeelt


Parochiekerk Sint-Amatus

Oostvleterendorp zonder nummer (Vleteren)
Gelegen ten oosten van Oostvleterendorp en ten westen van de Martin Vandewynckelstraat, middenin een omringend kerkhof met militaire begraafplaats, deels afgezet met beukenhaag, deels door middel van gietijzeren trek tussen ronde, bakstenen pilasters met bolvormig topstuk. Laat-gotische hallenkerk (15de eeuw) met kruisingtoren, teruggaand op een romaans bedehuis.


Scheppersinstituut

Arme-Clarenstraat 17, 19, 21, Melaan 14, 16 (Mechelen)
Het Scheppersinstituut is gesitueerd in het bouwblok begrensd door de Melaan, de Thaborstraat, de Nieuwe Beggaardenstraat en de Arme Clarenstraat.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen

Kerkstraat zonder nummer (Gistel)
Georiënteerde kerk met omringend voormalig kerkhof, ontruimd in 1980-1987, afgezoomd door middel van oude beuken en esdoorns. Toegangsdreef aan de westzijde.


Parochiekerk Maria ten Hemel Opgenomen

Zandvoordedorpstraat zonder nummer (Oostende)
* Zandvoordedorpstraat z.nr. <italic>Parochiekerk Maria ten Hemel opgenomen </italic>(middenbeuk en kruising beschermd als monument bij K.B. van 19.04.1937).Georiënteerd bedehuis omringd door parking en grasperkjes, ten zuiden met bewaarde kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw (recente opruiming van het omhaagd kerkhof). Vier grafstenen, 16de, 17de en 19de eeuw, ingemetseld in de


Parochiekerk Sint-Anna met kerkhof

Stenedorpstraat zonder nummer (Oostende)
Naar het oosten georiënteerde laatgotische hallenkerk gelegen in de bocht van de Stenedorpstraat, aan de hoek met de Klaverstraat. Rechthoekig gekasseid voorpleintje met twee dubbele rijen linden; rechts voor de kerk een gedenksteen voor de slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


Sunset Bowling

Brugsesteenweg 170 (Kortrijk)
Brugsesteenweg nr. 170. SUNSET BOWLING. Bowlingbaan opgetrokken in 1963 naar ontwerp van P. Pauwels (Kortrijk). De architect kreeg hiervoor de eerste prijs in de architectuurwedstrijd van het houtvoorlichtingsbureau. Bakstenen lijstgevel op de begane grond gemarkeerd door vooruitspringende afgeschuinde glazen pui, typerend voor de architectuur uit de jaren 1960. Cafétaria et Bowling à C


Conservatorium

Conservatoriumplein 1, 2, 3 (Kortrijk)
Conservatoriumplein z.nr. Z.g. "Conservatorium". Hedendaags gebouw dat de Concertstudio, het Conservatorium en de lokalen van de V.R.T.-radio Omroep West-Vlaanderen huisvest. Opgericht in 1970 op de plaats van de oude gevangenis, naar ontwerp van A.G. en P.A. Pauwels. Streng geometrisch gebouw deels rustend op pijlers. Contrast tussen de gesloten dwarsvleugel en de meer opengewerkte zijv


Bankgebouw

Grote Markt 50 (Kortrijk)
Grote Markt nr. 49-50. Bankgebouw heropgebouwd in 1946, naar ontwerp van M. Hocepied en P.A. Pauwels. Imposante neoclassicistische gevel opgetrokken in witte natuursteen. Verticale gevelritmering door de vooruitspringende hoekpenanten met horizontaliserende schijnvoegen en bekroond door natuurstenen beelden, de pilasters met eenvoudig kapiteel en het poortrisaliet met gebroken fronton e


Stapelplaatsen voor vlas

Noordstraat 28, 28A (Kortrijk)
Noordstraat nr. 28. Voormalige stapelplaatsen voor vlas (grootste in Kortrijk) van het Engels Syndicaat, The Linnen Thread Company opgetrokken in 1913 naar ontwerp van P. See (Parijs-Rijsel). Tijdens W.O. I bergplaats voor opgeëiste reisduiven. Tijdens W.O. II bergplaats voor opgeëiste non-ferro-metalen. In 1947 heropbouwen en herstellen van magazijnen met veranderingen aan de voorgevel


Winkel-woonhuis van 1941

Zwevegemsestraat 119, 121 (Kortrijk)
Rijkswachtstraat nr. 1 A/ Zwevegemsestraat. Winkel-woonhuis van 1941, naar ontwerp van W. Vanspranghe (Kortrijk) en P.A. Pauwels (Kortrijk). Eenvoudige baksteenbouw typerend voor de architectuur van de jaren 1930 en begin 1940. Afgeronde hoektravee.


Brandweerkazerne

Rijkswachtstraat 5 (Kortrijk)
Voormalige brandweerkazerne opgetrokken in 1940, naar ontwerp van architecten W. Dutoit, P.A. Pauwels en W. Vanspranghe (Kortrijk). De aannemer was A. Cottyn cf. arduinen gedenkplaat.


Burgerhuis met apotheek

Doorniksesteenweg 11 (Avelgem)
Doorniksesteenweg nr. 11. Apotheek, cf. voorstelling van hert op zijgevel. Burgerhuis, volgens bouwplan van 1949 naar ontwerp van P.A. Pauwels (Kortrijk) met natuurstenen lijstgevel op arduinen plint. Licht vooruitspringend middenrisaliet oplopend in driehoekig fronton. Rechthoekige muuropeningen met rozet in boogveld. Deels vernieuwd schrijnwerk. GEMEENTEARCHIEF AVELGEM, <italic>Bouwaa


Kasteel Scheldeburcht

Kasteelstraat 5 (Avelgem)
Kasteel "Scheldeburcht". Twee vleugels beschermd als monument bij K.B. van 20/02/1939. Beschermde noordwestelijke vleugel gesloopt in 1957 voor de uitbreiding van het Sint-Jan Berchmanscollege.


Parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus met voormalig kerkhof

Kerkdreef 1 (Anzegem)
In oorsprong romaans kerkje, gelegen ten noorden van het kasteel met neerhof van de heren van Vichte.Georiënteerd bedehuis omgeven door grasperk afgezoomd door beukenhaag. Voorheen met omringend kerkhof, gesloten in 1930.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en Sint-Lodewijk

Kapelstraat 6 (Deerlijk)
Parochiekerk O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en Sint-Lodewijk. Neogotische kerk gebouwd in 1869 naar ontwerp van provinciaal architect P.N. Croquison (Kortrijk). De kerk vervangt de 17de-eeuwse kapel.


Reeks tuinwijkhuizen

Mantawijk 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13 (Waasmunster)
Onderdeel van een tuinwijk met arbeidershuizen in eenheidsbebouwing.


Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Blasius

Markt zonder nummer (Waregem)
Decanale en parochiekerk, centraal gelegen op de Markt en omgeven door een straat. Vaak verbouwde, in oorsprong 13de-eeuwse driebeukige hallenkerk; sinds de schade tijdens de Eerste Wereldoorlog vrij grondig herbouwd in de jaren 1920-1930.


Parochiekerk Sint-Jan in d'Olie met omringend kerkhof

Zulzekestraat zonder nummer (Kluisbergen)
Naar het oosten georiënteerde dorpskerk met Heilig Kruis als tweede patroon. Kerkkoor ingeplant aan de straatzijde en voorgevel gericht naar de hoeve "Hof ten Hove". Omringend ovaalvormig oud kerkhof met bakstenen kerkhofmuur gerestaureerd in de jaren 1980 en ten westen uitgebreid na 1986.


Sociale woonwijk Kapel Ter Bede

Kapel ter Bede 42-62, Kapel ter Bedehof 1-45, 2-46 (Kortrijk)
Volkswijk met 57 gezinswoningen, tussen 1949 en 1952 gebouwd door de Kortrijkse sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning naar ontwerp van Pierre A. Pauwels en Willem Dutoit.


Complex van burgerhuizen met voorbouw

Hoedenmakersstraat 2A (Brugge)
Complex van twee diephuizen met voorbouw van één travee breed met gevel aan de Augustijnenrei uit het eerste kwart van de 19de eeuw, een afzonderlijke constructie uitziend op het West-Gistelhof en een nieuwbouwvleugel aan de Hoedenmakersstraat, 16de-eeuwse kern.