Persoon

Pechère, René

ID: 3943   URI: https://id.erfgoed.net/personen/3943

Beschrijving

René Pechère ontdekt zijn liefde voor het vak als stagiair bij Jules Buyssens, directeur van de Brusselse stadstuinen. Na een opleiding aan de Tuinbouwschool in Nancy, werkt hij mee aan de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel.

Voor de Parijse wereldtentoonstelling van 1937 tekent Pechère de tuin van het Belgisch paviljoen. Daaruit volgen opdrachten voor de kasteeltuinen van het domein Belœil en het domein Argenteuil voor Leopold III van België. De aanleg van het bovenste gedeelte van de Brusselse Kruidtuin en de Kunstberg in het centrum van Brussel zijn eveneens van zijn hand.

Na de tweede wereldoorlog richt hij een eigen bureau met een team van medewerkers op (Marianne Foërster, Annie van Marcke de Lumen, Berry A. Jacqmotte, Jacques Boulanger-Français). Zijn ontwerp voor de Brusselse Wereldtentoonstelling van 1958 waarbij René Pechère in grote mate het uitzicht van het domein bepaalt, bezorgt hem een grote bekendheid.

René Pechère ontwierp tijdens zijn carrière een 900-tal publieke- en privétuinen in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Op internationaal vlak ijverde hij voor behoud en restauratie van historische tuinen en parken. Zo was hij een inspirator voor het Charter van Firenze, waardoor ICOMOS een eerste stap zette naar de bescherming van cultuurhistorische sites wereldwijd.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Park de l'Arbre de Malander

Kruisstraat zonder nummer (Ronse)
Gelegen boven op de Kruisberg met panoramisch zicht op de stad. In 1951 aangelegd als wandelpark door tuinarchitect R. Pechère.


Feodaal kasteeldomein met Auberge du Chevalier

Lotsestraat 63, 65 (Beersel)
Vlakteburcht van circa 1300, op onregelmatige, ellipsvormige plattegrond gemarkeerd door drie gesloten muurtorens en omringd met een slotgracht. Defensieve ligging als voorpost van Brussel en Brabant.


Domein van landhuis de Leenberg, Sint-Gertrudenhof, villa Ons Landhuis en hoeve Saint-Germain

Binkomstraat 68, 105, 109, Sint-Gertrudendries 16 (Lubbeek)
Eclectisch kasteel Leenberg (1911), Sint-Gertrudenhof (1930), villa Ons Landhuis (1929) en hoeve Saint Germain (1885) omgeven door een uniek geheel van circa 100 hectare; vanaf 1911 eerste aanlegfase in laatland­schappelijke stijl; heraanleg rond 1930 naar ­ ontwerp van J. Gallopin en uitbreiding naar de wooneenheden (Sint-Gertrudenhof, Verloren Hoek...), inspiratie uit 'Nouveau jardin pittoresque' merkbaar; heraanleg van de omgeving van het Sint-Gertrudenhof door René Pechère in 1960.


Studiecentrum voor Kernenergie en bijhorende woonwijk

Boeretang zonder nummer (Mol)
Complex ensemble uit de periode 1954-1964, gelegen op de Achterbosse heide, met uitgestrekte naaldbossen.


Kasteeldomein van Nokere

Kasteeldreef 1, 3 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De 'Franse Tuin' in het kasteelpark is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.


Kasteel

Theodoor Coppensstraat 241 (Asse)
Buiten de dorpskom gelegen, classicistisch geïnspireerd kasteel, opgetrokken in 1780 naar ontwerp van hofarchitect L.B. Dewez in opdracht van baron d’Olmen de Poederlee.


Hoger gelegen interbellumvilla in tuin

Stationstraat 52 (Tielt)
Stationstraat nr. 52. Hoger gelegen interbellumvilla in tuin, een verbouwing van 1935 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) (gesigneerd in plint) van een in 1874 opgetrokken woonhuis, waar rond de eeuwwisseling hoveniersbaas Theophiel De Brauwer woont. Opdrachtgever voor de grondige verbouwing is Lionel Maes, nijveraar uit Pittem. De oorspronkelijke plattegrond toont een voortuin


UCO-complex

Bellevue 1-3, 2-4, 5 (Gent)
Eind jaren 1950 centraliseerde de textielfabriek S.A. Union Cotonnière (UCO) haar administratieve en commerciële diensten in een modernistische hoogbouw van de Keulse architect Theodor Kelter en zijn medewerkers H. Feltes en K. Hullmann. In 1991 werd een naburig industrieel gebouw omgevormd tot kantoorgebouw naar een postmodern ontwerp van Jo Crepain.


Domein Bleuterveld

Karestraat 36 (Halen)
Uitgestrekte en complexe villatuin, aangelegd midden van de 20ste eeuw op advies van landschapsarchitect René Péchère; samenstellende elementen met verwijzing naar de traditionele dispositie van landelijke residenties: representatieve tuinen, privétuinen, nutstuinen, tuinen voor sport en spel, uitgestrekte boomgaard, alles ontworpen aan primaire en secundaire langs- en dwarsassen, het geheel naadloos overgaand in het omliggend landschap, in een ouder parkgebied.