Persoon

Peynsaert, A.

ID: 3987   URI: https://id.erfgoed.net/personen/3987

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerij Roman

Hauwaart 105 (Oudenaarde)
In oorsprong teruggaand op de volledig verdwenen afspanning zogenaamd "De Clocke", met bijhorende hoeve, maalderij, mouterij en brouwerij, in 1545 bezit van J. Roman, tevens baljuw van de baronie Schorisse en voorouder van de huidige eigenaar van de brouwerij. Heropbouw na brand in 1668 van brouwerij "De Clocke". Van nevenbedrijf uitgegroeid tot familiebedrijf van de familie Roman, minstens sinds 1885 voorzien van stoomkracht. In 1892 zogenaamd "Brasserie Alouïs Roman".


Burgerhuis

Stationsstraat 4 (Zele)
Deels vrijstaand ruim burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een rechts afgewolfd leien zadeldak in neoclassicistische stijl met verwerking van art-deco-elementen, gebouwd in 1922 door architect A. Peynsaert. Door stilistische en typologische overeenkomst oorspronkelijk voorkomend als pendant van nummer 2.


Parochiekerk Sint-Franciscus

Tiensesteenweg zonder nummer (Leuven)
Enig Belgisch voorbeeld van een kerkgebouw gerealiseerd door architect A.J. Kropholler, uitgevoerd in de hem typerende, moderne en tezelfdertijd traditionalistische baksteenarchitectuur, gebouwd in 1934.


Villa De Noenendale

Hauwaart 91 (Oudenaarde)
illa met art-deco-inslag gebouwd in 1930-1931 door brouwer C. Roman van de nabije brouwerij Roman, naar ontwerp van architect A. Peynsaert (Aalst).


Thema's