Persoon

baron Bonaert, Francis

ID
400
URI
https://id.erfgoed.net/personen/400

Beschrijving

De belangrijkste bron voor de geboortedatum is :

  • Avis nécrologiques, in : La Libre Belgique, 21 juni 2012, p. 40.

Zie ook :

  • de Trazegnies, Olivier ; de Wasseige, François-Emmanuel, In memoriam. Le baron Francis Bonaert (1914-2012), in Bulletin trimestriel de l’Association de la noblesse du Royaume de Belgique, nr. 272, Brussel, october 2012, p. 130-134.
  • de Wasseige, François-Emmanuel, In memoriam Baron Francis Bonaert (1914-2012), in Historische Woonsteden & Tuinen, nr. 174, 2e trim. 2012, p. 46.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kasteel van Duras

Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Classicistisch kasteel in Palladiaanse stijl. Gelegen op de plaats van de burcht van de Heren van Duras, voor het eerste vermeld in 1102.


Kasteeldomein Den Ast

Korte Aststraat 10-14 (Kruisem)
Oorspronkelijk landhuis gebouwd door de Gentse bouwkundige L. Roelandt en voltooid circa 1850; nadien herhaaldelijk aangepast. Kasteel met aanhorigheden met onder meer belvedèretoren en serres mooi ingeplant op de helling boven de beekvallei met aangelegde rozentuin ten westen en park met vijvers in landschappelijke stijl. Ten noorden palend aan het kasteel hoeve in U-vorm, het zogenaamde ''t Goed ten Ast'. Ten zuiden van het kasteel gelegen hovenierswoning.


Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.


Norbertijnenabdij Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Abdijstraat 20, Kerkplein 1 (Grimbergen)
De abdij is gelegen in het centrum van Grimbergen. De grotendeels ommuurde abdijsite wordt ten zuiden begrensd door het Kerkplein en de Hogesteenweg, ten westen door de Abdijstraat, ten noorden door de Wolvertemsesteenweg en ten oosten door bebouwde percelen.


Villa

Dorpsstraat 64 (Sint-Martens-Latem)
Oorspronkelijk bijzondere school opgericht door baron della Faille in 1879, in donkere baksteen met één bouwlaag onder zadeldak, geleed door bakstenen lisenen waartussen gekoppelde spitsboogvensters. In 1948 verbouwd tot villa door architect Francis Bonaart (Brussel). Witgeschilderd bakstenen gebouw met twee bouwlagen onder afgewolfd pannendak, voorzien van nieuwe traditionele houten kruiskozijnen met luiken.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bonaert [online], https://id.erfgoed.net/personen/400 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.