Persoon

Pijl, Willie

ID
4010
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4010

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in art-decostijl

Kruishofstraat 34 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van Joseph Lavigne, naar een ontwerp door architect Willie Pijl uit 1926. De rijwoning met een gevelbreedte van vier traveeën, telt drie bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 84 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer A. Verbert, naar een ontwerp door Willie Pijl uit 1913. Het ontwerp behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die na een verblijf in het buitenland sinds 1911 een zelfstandige praktijk had opgezet.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Eglantierlaan 45 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van het echtpaar J. Mulder-Pijl, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1911. De bouwheer moet een naaste verwant zijn geweest van de architect, die gelijktijdig op het aanpalende perceel een ensemble van drie burgerhuizen realiseerde in opdracht van zijn vermoedelijke vader Jacob Pijl.


Burgerhuis in eclectische stijl

Van Schoonbekestraat 127 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Charles Albert, naar een ontwerp door de architect Jos. Evrard uit 1898. Toenmalig eigenaar Gabriel De Doncker, liet in 1927 het mansardedak vervangen door de tweede verdieping.


Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl

Boekenberglei 190 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl, gebouwd naar ontwerp van Willie Pijl, volgens kadastergegevens omstreeks 1912-1913.


Drie villa's

Elsdonklaan 4, 8, 18 (Antwerpen)
Drie villa's in nieuwe zakelijkheid van 1938, naar ontwerp van F. Van Coppenolle nummer 4, Peter Seeger nummer 8 en Willie Pijl nummer 18.


Geheel van drie burgerhuizen in beaux-artsstijl

Eglantierlaan 39-43 (Antwerpen)
Geheel van drie burgerhuizen in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van Jacob Pijl, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1911. Het vastgoedproject omvatte de eigen woning van Jacob Pijl (middenpand) op nummer 41, geflankeerd door twee huurhuizen op nummers 39 en 43.


Herenhuis in cottagestijl

Jasmijnstraat 6 (Antwerpen)
Herenhuis in sobere cottagestijl gebouwd in opdracht van Emmanuel Vles, naar een ontwerp door architect Willie Pijl uit 1928. De rijwoning in halfopen bebouwing van het type stadsvilla, met een gevelbreedte van twee op drie traveeën, omvat twee bouwlagen onder een complex schilddak.


Kantoorgebouw Ruys & Co

Korte Riddersstraat zonder nummer (Antwerpen)
Kantoorgebouw in gematigde art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1920. Opdrachtgever was het cargadoors- en expeditiebedrijf Ruys & Co. Vandaag is het pand geïncorporeerd in een seniorenflat met dienstencentrum van het OCMW, naar een ontwerp uit 2002.


Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Eglantierlaan 51 (Antwerpen)
Meergezinswoning in ingehouden beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van Henri Janssens, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1913


Modernistische meergezinswoning

Van Notenstraat 112 (Antwerpen)
Half vrijstaande meergezinswoning in nieuwe zakelijkheid, gebouwd naar ontwerp van architect Willie Pijl uit 1932, in opdracht van O. Vanrenterghem, De Wittestraat 23 in Berchem.


Villa

Meerlenlaan 51 (Antwerpen)
Villa van twee bouwlagen onder plat dak met markante halfronde erker, naar ontwerp van Willie Pijl van 1935, voltooid in 1936.


Villa Coryn

Della Faillelaan 21 (Antwerpen)
Villa in regionalistisch modernisme, gebouwd in opdracht van de likeurstoker Henry Coryn, naar een ontwerp door Renaat Braem uit 1945-1946. De nieuwbouw werd opgetrokken op de fundamenten van de in 1914 door Willie Pijl ontworpen villa Honigmann. Gesloopt eind december 2013.


Villa in cottagestijl

Hagedoornlaan 6 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van Gustave Wargenau, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1912. Bouwheer en architect, die zich pas sinds kort als zelfstandig gevestigd had, waren goed bevriend.


Villa in cottagestijl

Berkenlaan 31 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl, gebouwd in opdracht van de heer J.E. Verswijvel, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1926.


Villa in nieuwe zakelijkheid

Elsdonklaan 10 (Antwerpen)
Alleenstaand villa met sterk verspringende bouwvolumes onder plat dak, naar ontwerp van Willie Pijl van 1938.


Thema's

Ontwerper van

Della Faillelaan

Elisabethlaan

Elsdonklaan

Grotesteenweg

Ter Rivierenlaan

Turnhoutsebaan (Borgerhout)

Van Notenstraat