Architect Willie Pijl was de oudste zoon van de Nederlander Jacob Pijl (°Alblasserdam, 1856), kassier van beroep, die zich in 1880 vanuit Rotterdam te Antwerpen had gevestigd en er in 1884 was gehuwd met Eugénie Lauff-Wagener (°Sint-Jans-Molenbeek, 1866). Zij was de adoptiefdochter van dominee Johan Hendrik Christiaan Wagener (°Tull en het Waal, 1826), bedienaar van de Prostestante kerk in de Lange Winkelstraat in Antwerpen, en langs moederskant een adoptiefkleindochter van de industrieel uit Temse William James Wilford (Brompton, 1803-Temse, 1868).
Willie Pijl studeerde architectuur aan de Academie van Antwerpen, en was lid van de Kring voor Bouwkunde. Aansluitend bij de evolutie van de architectuur bouwde de architect in het Antwerpse tal van woningen en winkelpanden in diverse stijlen. Aanvankelijk koos hij voor een sobere beaux-artsstijl, waaronder één van zijn vroegste realisaties, een geheel van drie burgerhuizen voor vader Jacob Pijl aan de Eglantierlaan (Wilrijk) uit 1911. Pijl behoorde al vóór de Eerste Wereldoorlog tot de pioniers van de pittoreske cottage-architectuur naar Engels voorbeeld, getuige zijn eigen woning "Huize Willecom" (gesloopt in 1973) uit 1913 en de villa Lachappelle uit 1925 beide aan de Elsdonklaan (Wilrijk). In de jaren 1930 ontwikkelde de architect een gestroomlijnd baksteenmodernisme, dat evolueerde naar een plastische vorm van functionalisme belichaamd door de villa Kiessling uit 1938 eveneens aan de Elsdonklaan.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Kruishofstraat 34 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van Joseph Lavigne, naar een ontwerp door architect Willie Pijl uit 1926. De rijwoning met een gevelbreedte van vier traveeën, telt drie bouwlagen onder een plat dak.
Eglantierlaan 45 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van het echtpaar J. Mulder-Pijl, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1911. De bouwheer moet een naaste verwant zijn geweest van de architect, die gelijktijdig op het aanpalende perceel een ensemble van drie burgerhuizen realiseerde in opdracht van zijn vermoedelijke vader Jacob Pijl.
Plantin en Moretuslei 84 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer A. Verbert, naar een ontwerp door Willie Pijl uit 1913. Het ontwerp behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die na een verblijf in het buitenland sinds 1911 een zelfstandige praktijk had opgezet.
Van Schoonbekestraat 127 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Charles Albert, naar een ontwerp door de architect Jos. Evrard uit 1898. Toenmalig eigenaar Gabriel De Doncker, liet in 1927 het mansardedak vervangen door de tweede verdieping.
Boekenberglei 190 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl, gebouwd naar ontwerp van Willie Pijl, volgens kadastergegevens omstreeks 1912-1913.
Elsdonklaan 4, 8, 18 (Antwerpen)
Drie villa's in nieuwe zakelijkheid van 1938, naar ontwerp van Félix Van Coppenolle (nummer 4), Peter Seeger (nummer 8) en Willie Pijl (nummer 18).
Eglantierlaan 39-43 (Antwerpen)
Geheel van drie burgerhuizen in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van Jacob Pijl, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1911. Het vastgoedproject omvatte de eigen woning van Jacob Pijl (middenpand) op nummer 41, geflankeerd door twee huurhuizen op nummers 39 en 43.
Jasmijnstraat 6 (Antwerpen)
Herenhuis in sobere cottagestijl gebouwd in opdracht van Emmanuel Vles, naar een ontwerp door architect Willie Pijl uit 1928. De rijwoning in halfopen bebouwing van het type stadsvilla, met een gevelbreedte van twee op drie traveeën, omvat twee bouwlagen onder een complex schilddak.
Korte Riddersstraat (Antwerpen)
Kantoorgebouw in gematigde art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1920. Opdrachtgever was het cargadoors- en expeditiebedrijf Ruys & Co. Vandaag is het pand geïncorporeerd in een seniorenflat met dienstencentrum van het OCMW, naar een ontwerp uit 2002.
Eglantierlaan 51 (Antwerpen)
Meergezinswoning in ingehouden beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van Henri Janssens, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1913
Van Notenstraat 112 (Antwerpen)
Half vrijstaande meergezinswoning in nieuwe zakelijkheid, gebouwd naar ontwerp van architect Willie Pijl uit 1932, in opdracht van O. Vanrenterghem, De Wittestraat 23 in Berchem.
Meerlenlaan 51 (Antwerpen)
Villa van twee bouwlagen onder plat dak met markante halfronde erker, naar ontwerp van Willie Pijl van 1935, voltooid in 1936.
Della Faillelaan 21 (Antwerpen)
Villa in regionalistisch modernisme, gebouwd in opdracht van de likeurstoker Henry Coryn, naar een ontwerp door Renaat Braem uit 1945-1946. De nieuwbouw werd opgetrokken op de fundamenten van de in 1914 door Willie Pijl ontworpen villa Honigmann. Gesloopt eind december 2013.
Hagedoornlaan 6 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van Gustave Wargenau, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1912. Bouwheer en architect, die zich pas sinds kort als zelfstandig gevestigd had, waren goed bevriend.
Berkenlaan 31 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl, gebouwd in opdracht van de heer J.E. Verswijvel, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1926.
Elsdonklaan 10 (Antwerpen)
Alleenstaand villa met sterk verspringende bouwvolumes onder plat dak, naar ontwerp van Willie Pijl van 1938.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pijl [online], https://id.erfgoed.net/personen/4010 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.